StoryEditor

Varufakis ponúka ústupky. Euroskupina aj tak dohodu neočakáva

24.04.2015, 10:05
Autor:
TASRTASR


Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble neočakáva dnes rozhodujúci pokrok v rokovaniach s Gréckom. Vyhlásil to po príchode do Rigy na rokovania Euroskupiny, neformálneho združenia ministrov financií eurozóny. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

Ministri na dnešnom zasadaní v Rige zhodnotia, aký pokrok dosiahlo Grécko pri zavádzané komplexného balíka reforiem, ktoré majú krajine pomôcť prekonať dlhové problémy. Ale viacerí európski predstavitelia naznačili, že tento mesiac sa ešte rokovania s Gréckom o technických otázkach pravdepodobne dohodou neskončia.

Šéf Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem však upozornil, že Grécku sa kráti čas na dosiahnutie dohody s veriteľmi o uvoľnení peňazí zo záchranného balíka. A pred začiatkom schôdze s kolegami z 19 štátov eurozóny skonštatoval, že obe strany si uvedomujú, ako dôležité je dosiahnuť výsledok. Ale tiež neočakáva, že sa podarí dospieť k dohode už v Rige.

Podľa Dijsselbloema pre Atény je však veľmi dôležité, aby čo najskôr uzavreli dohodu s veriteľmi a získali tak pre krajinu potrebné financie.

Grécko sa malo pôvodne s veriteľmi do konca apríla dohodnúť na balíku reforiem, ktoré sú podmienkou pre uvoľnenie peňazí zo záchranného balíka. Ale vláda v Aténach, ktorá prikázala štátnym firmám, aby previedli svoje finančné rezervy na účty v centrálnej banke, má dosť peňazí na chod štátu do konca júna.

Grécka vláda najnovšie naznačila, že je ochotná ustúpiť a vyhovieť niektorých požiadavkám veriteľom, čo sa týka kľúčových reforiem. Uviedol to vo svojom blogu grécky minister financií Janis Varufakis deň pred odchodom do Rigy. Napísal v ňom, že súhlasí s niektorými podmienkami, a že súčasné nezhody s partnermi v eurozóne v otázke reforiem "nie sú neprekonateľné".

Dodal, že grécka vláda chce zracionalizovať dôchodkový systém, napríklad obmedzením predčasného odchodu do dôchodku, a je tiež ochotná čiastočne sprivatizovať štátne podniky, a vytvoriť plne nezávislý daňový úrad. To sú niektoré z kľúčových požiadaviek veriteľov.

Varufakis na svojom blogu tiež pripustil, že grécky daňový systém je potrebné zlepšiť a daňový úrad musí byť nezávislý, nesmú mať naňho vplyv ani politici, ani firmy.

 

01 - Modified: 2007-05-17 11:21:55 - Feat.: 0 - Title: Neoplatí sa ťahať tigra za chvost
01 - Modified: 2021-12-29 11:39:49 - Feat.: - Title: Potápačom v Grécku sa naskytol zaujímavý objav. Pochádza z druhej svetovej vojny 02 - Modified: 2021-08-07 11:01:38 - Feat.: - Title: Slovensko poskytne pomoc Grécku pri hasení požiaru. Úrady nariadili evakuáciu 03 - Modified: 2021-08-07 10:46:35 - Feat.: - Title: Slovenskí hasiči pomôžu Grékom v boji s ničivými požiarmi 04 - Modified: 2021-07-26 12:24:33 - Feat.: - Title: Krajina sa pripravuje na extrémne horúčavy. Teploty sa vyšplhajú až na 40 stupňov 05 - Modified: 2021-07-17 13:23:07 - Feat.: - Title: Pre koronavírus im zakázali hudbu. Tento ostrov zavádza prísne nariadenia z dôvodu nárastu prípadov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 19:01