StoryEditor

Ceny striebra letia nahor. Kvôli Egyptu

19.08.2013, 16:00
Nepokoje v Egypte a solárny boom pomohli striebru. Zdražuje najrýchlejšie za 5 rokov.

Zlato a striebro sú opäť v móde. Investori na Strednom východe skupujú drahé kovy v obavách z nepokojov v Egypte. Ceny striebra rastú aj vďaka dopytu vo fotovoltaickom priemysle.

Komoditné trhy zachvátila v posledných dňoch strieborná horúčka. Počas minulého týždňa sa cena striebra zvýšila o 14 percent na 23,32 dolára za trójsku uncu (31,1 gramu). Výraznejšie týždenný vzostup predviedol tento drahý kov naposledy v septembri roku 2008.



Podľa analytikov tlačia cenu nahor predovšetkým nepokoje v Egypte, mnoho investorov na Strednom východe sa v obavách z neistej politickej i ekonomickej budúcnosti obracia k tradičným bezpečným investíciám - zlatu a striebru.


Investori utekajú k zlatu a striebru

Svoju úlohu hrá podľa ekonómov aj prepad akcií - celosvetový index MSCI All-Country World Index spadol minulý týždeň nevýraznejšie od začiatku júla.

"Jasne vidíme, ako peniaze utekajú z akcií do drahých kovov," povedal agentúre Bloomberg Frank McGhee, hlavný dealer v brokerskej spoločnosti Integrated Brokerage Services.

Rast cien striebra výrazne pomáha aj jeho ťažiarom. Napríklad akcie najväčšieho producenta striebra v Číne, spoločnosti Silvercorp Metals, za posledný týždeň na burze posilnili takmer o pätinu.

Oba dva drahé kovy, zlato a striebro, pritom tento rok patrili na svetových trhoch k tým najväčším smoliarom. Zlato oslabilo približne o 29 percent, a striebro dokonca stratilo od svojich maxím zo začiatku roka až do konca júla, kedy začalo opäť posilňovať, okolo 40 percent.

Dopyt po drahých kovoch, ktoré sú investormi vnímané ako bezpečný prístav v rozbúrených vodách svetových trhov, ochladli s oživením americkej ekonomiky. Vďaka lepším ekonomickým vyhliadkam je totiž pravdepodobné, že americká centrálna banka (Fed) postupne prestane pumpovať na trhy peniaze, ktoré mali oživiť americkú ekonomiku.

Práve toto nalievanie likvidity na trhy vyvolalo medzi investormi obavy z rastu inflácie a prinútilo ich investovať do drahých kovov.

Lenže kvôli nepokojom v Egypte Fed koniec pumpovanie peňazí do ekonomiky zrejme o niečo odloží, a tak ceny zlata a striebra opäť letia nahor.



Striebru navyše pomáhajú aj nečakane dobré čísla o priemyselnej výrobe v Číne. "Práve v priemysle končí veľká časť produkcie striebra, čínske dáta sú tak podľa mňa jedným z hlavných dôvodov, prečo cena kovu rastie," povedal televíznej stanici CNBC David Lennox, analytik spoločnosti Fat Prophets.

Práve priemyselné využitie striebra je jeho veľkou výhodou oproti zlatu. Kým zlato je pre investorov obyčajnou ochranou pred infláciou a v priemysle sa využíva relatívne málo, zhruba 45 percent produkcie striebra skončí napríklad v automobiloch či elektronike.


Striebru pomáha aj solárny boom

Tlačiť cenu striebra nahor by mal aj boom solárnej energie. Ešte v roku 2000 spotreboval fotovoltaický priemysel celosvetovo len jeden milión uncí striebra, vlani už ale vzrástla spotreba na 47 miliónov uncí (1461 ton).

Podľa analýz Silver Inštitútu, čo je organizácia, ktorá zastrešuje firmy, ťažiarov a predajcov, ktorí využívajú striebro, je na výrobu jedného megawattu elektriny zo solárnych panelov potrebné 2,8 milióna uncí striebra (87 ton).

Len Čína a Japonsko plánujú zvýšiť svoju produkciu elektriny zo solárnych panelov o 27 gigawattov - na dosiahnutie takého cieľa budú potrebovať 91 miliónov uncí striebra (2830 ton), čo sa rovná 11 percentám celosvetovej produkcie tohto kovu v minulom roku.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 12:08