StoryEditor

Amerika má našliapnuté k rýchlemu rastu

04.02.2014, 10:26
Čo nás čaká v roku 2014? Vyhrá ECB súboj s defláciou a bude Amerika šampiónom v raste? Prečítajte si výhľad Pioneer Investments.

Kľúčovou témou tohtoročných výhľadov nie je len vývoj globálnej ekonomiky v roku 2014. S ohľadom na rozdiely v menových politikách bude významnejšie to, či tento rok poskytne podmienky pre vyváženejší a udržateľný rast. Práve to bude zásadné pre podporu finančných trhov, najmä rizikových aktív, a pre zamedzenie vzniku nových bublín a nestability.

V našich výhľadoch na rok 2013 ("Rizikové aktíva stále tancujú, ako centrálne banky pískajú") sme uvádzali, že spoločné úsilie hlavných centrálnych bánk o zachovanie krehkého oživenia podporí rizikové aktíva, a že riadenie "ústupových stratégií" z príliš uvoľnenej politiky by malo byť hlavným zdrojom volatility trhu.

Centrálne banky v centre pozornosti

Veríme, že aj v roku 2014 budú centrálne banky stáť v centre pozornosti, vzhľadom k tomu, že udržujú uvoľnenú menovú politiku podporujúcu rizikové aktíva. Avšak ich aktivita v danom smere bude stále menej efektívna a my v tomto roku voláme po výraznom zlepšení ekonomických podmienok, ktoré potvrdí našu strategickú preferenciu rizikových aktív. Mnohé rizikové faktory ešte nie sú z hry vonku. Množstvo likvidity pumpovanej zo strany centrálnych bánk zaznamenalo nebývalý podiel na HDP. Celková výška dlhu v ekonomike je stále vysoká a narastajúca nerovnosť v príjmoch a demografický vývoj vyvolávajú obavy o udržanie sociálnej stability.

Americká ekonomika má vzhľadom na jej dlhodobý potenciál nakročené k rýchlemu rastu. Kľúčovou témou pre ňu bude prechod z ekonomického modelu založeného na dlhu a likvidite na udržateľnejší rast. Sektory domácností a firiem budú opäť motorom pre vytváranie nových pracovných miest, a teda založené na širokom prerozdeľovaniu príjmov a bohatstva. Znižovanie zadlženosti súkromného sektora je v pokročilej fázy, cyklické súčasti ekonomiky sa zlepšujú a s odkazom na silnejší rast by brzda fiškálnej konsolidácie mala byť v porovnaní s rokom 2013 tento rok výrazne slabšia.

Politika Fedu

Federálny rezervný systém (FED) začal v decembri s prechodom k normálnej menovej politike zmierňovaním (TAPERING) svojho prvotného stimulačného programu známeho ako kvantitatívne uvoľňovanie (QE). Avšak v rovnakej dobe FED súčasne určil ďalší smer jasným oddelením konca QE od ďalšieho cyklu rastúcich úrokových sadzieb. Sme presvedčení, že v tomto roku bude pre ekonomiku a finančné trhy kľúčový práve vývoj úrokových sadzieb, v dôsledku ktorého môže dôjsť k prudkému nárastu výnosov dlhopisov a podlomeniu reálnej ekonomiky.

V Európe sa zdá, že končí väčšina fiškálnych konsolidácií a ekonomický výhľad sa tak zlepšuje. Dôraz na obnovenie konvergencie medzi krajinami eurozóny, a to najmä v oblasti obchodu a zostatkov bežného účtu, je očividný. Na druhej strane, rozdiely v trendoch rastu HDP stále existujú, sprevádzané niekoľkými citlivými oblasťami. Sociálne vplyvy vysokej miery nezamestnanosti v periférnych krajinách sú toho najlepším príkladom. Myslíme si však, že v cenách trhu sa tieto oblasti plne neodrážajú. Rozdelenie (fragmentácia) úverových trhov, ktoré najviac zasahuje takmer všetky banky poskytujúce úvery malým a stredným podnikom, vykazuje len malé zlepšenie, pretože dopyt po úveroch je prakticky zmrazený.

Boj s defláciou

V tejto súvislosti sa domnievame, že úloha ECB sa mení: po tom, čo odvrátila riziko kolapsu eura, sa bude snažiť odvrátiť defláciu v najslabších krajinách. To je podstatou novembrového zníženia úrokových sadzieb a rokovania o nových netradičných programoch na podporu ekonomiky. V roku 2014 môže byť prechod k Bankovej únii braný ako spôsob prekonať fragmentáciu na úverových trhoch. Prvým dôležitým kontrolným bodom bude záťažový test súvah bánk, ktorého výsledky prispejú k posúdeniu sily oživenia v eurozóne.

Ekonomické oživenie je vidieť aj v Japonsku - ako sa zdá, opatrenia s cieľom vyviesť ekonomiku z dlhodobo trvajúcej deflácie, sa vyplácajú. Očakávame, že expanzívna pozícia Bank of Japan (BOJ) bude pokračovať, s hlavným (požadovaným) efektom v podobe slabšieho jenu. Avšak, pochybnosti o účinnosti nového balíka známeho ako Abenomics v strednodobom až dlhodobom horizonte zostávajú, pretože štrukturálne reformy majú pred sebou ešte dlhú cestu. Kým cyklický výhľad pre hlavné rozvinuté krajiny je stále silnejší, rozvíjajúce sa ekonomiky ku globálnemu rastu v roku 2014 pravdepodobne prispejú menej, hoci trend by mal zostať pozitívny.

Pozor na dlhopisy

Často sme zdôrazňovali, že rozvíjajúce sa trhy nie sú homogénnou skupinou a nemôžeme prehliadať význam selektívneho prístupu v rámci jednotlivých krajín, s odolnosťou voči vonkajším šokom / rizikám ako jedným z hlavných investičných kritérií. Väčšina rozvíjajúcich sa ekonomík čelí náročnému prechodu z ekonomického modelu riadeného exportom a investíciami k modelu ekonomiky postavenej na raste vnútorného dopytu. Úspech tohto prechodu bude podľa nášho názoru závisieť od plnenia štrukturálnych reforiem. Sme presvedčení, že Čína je teraz v postavení, ktoré jej umožňuje v tomto prechode uspieť, čo potvrdzuje rozhodujúci impulz pre konkurencieschopnejšie hospodárstvo, ktorý v novembri vyšiel z pléna komunistickej strany.

Pokiaľ ide o investičné stratégie, vychádzame zo základného predpokladu, že globálny ekonomický rast bude postupne zrýchľovať a že viaceré prechody, ktoré sme spomínali, prebehnú hladko a bez veľkých prekvapení v priebehu procesu. Tento scenár by znamenal negatívny vývoj pre jadrové štátne dlhopisy, ktoré by vykázali záporné reálne dlhodobé výnosy a naopak by pozitívne podporil riziková aktíva, najmä akcie.

Výhodné európske akcie

Veľká rotácia týkajúca sa akcií vstúpila do svojej počiatočnej fázy v súvislosti s májovým výpredajom dlhopisov a v roku 2014 dôjde pravdepodobne k ďalšiemu posunu smerom k akciám. Stále uprednostňujeme európske akcie: sme presvedčení, že ich ocenenie je v porovnaní s americkými akciami lepšie. Pokiaľ ide o rozvíjajúce sa trhy, stále zostávame naviazaní v Číne. Avšak, v súvislosti so súčasným ocenením akcií a úrokovým rozpätím, by sme nemali zabúdať, že dlhodobé vyhliadky nominálnych výnosov sú výrazne nižšie ako historické normy – to znamená, že výnosy môžu byť jednociferné. Taktiež selektívnejší prístup, pokiaľ ide o krajiny / sektory a expozície do jednotlivých akcií či dlhopisov, bude kľúčom k identifikácii pridanej hodnoty na trhoch riadených likviditou.

Hlavné riziká tohto scenára sa podľa nášho názoru týkajú neuspokojivého ekonomického rastu a dramatického neočakávaného rastu úrokových sadzieb v dôsledku chybnej politiky. Okrem toho, volatilita je na historických minimách, a to ako v prípade akciových, tak aj dlhopisových trhov. Negatívne prekvapenie by tak mohlo pôsobiť ako katalyzátor pre náhle prudké pohyby trhu. Z tohto dôvodu sa domnievame, že v roku 2014 bude základným kameňom našej investičnej stratégie flexibilný a aktívny prístup k trhu, v kombinácii so zvýšeným dôrazom na riadenie rizík, s cieľom ochrániť v maximálnej možnej miere hodnotu portfólia našich investorov.

01 - Modified: 2006-01-05 10:00:01 - Feat.: 0 - Title: Lesy SR vyhlásili ďalšiu súťaž na dodávateľa IS
01 - Modified: 2024-04-11 14:06:36 - Feat.: - Title: Silný rast v USA pomohol zlepšiť výhľad globálnej ekonomiky, znie z Medzinárodného menového fondu 02 - Modified: 2024-04-04 14:10:07 - Feat.: - Title: Rozpočtová rada počíta s infláciou pod tri percentá, očakáva vyšší rast ekonomiky 03 - Modified: 2024-03-22 16:46:13 - Feat.: - Title: Shutdown sa zrejme nekoná. Americká Snemovňa reprezentantov schválila výdavkový balík, teraz mieri do Senátu 04 - Modified: 2024-02-22 18:16:27 - Feat.: - Title: Rast ruskej ekonomiky prekvapuje, objavujú sa ale známky prehriatia 05 - Modified: 2024-02-22 07:27:44 - Feat.: - Title: Vláda Spojených štátov ruší študentské pôžičky pre takmer desaťtisíce dlžníkov, oznámil Biden
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 22:06