StoryEditor

Slovensko dostalo odmenu. Standard & Poor's nám zvýšil rating

01.08.2015, 17:31
Autor:
SITASITA
Medzinárodná ratingová agentúra Standard & Poor's zvýšila rating dlhodobých záväzkov Slovenska v zahraničnej a domácej mene na stupeň A+.

Zvýšenie ratingu Slovenska je odmenou za splnené úlohy, za ozdravenie verejných financií udržateľným spôsobom, tvrdí to minister financií Peter Kažimír.

Medzinárodná ratingová agentúra Standard & Poor's zvýšila rating dlhodobých záväzkov Slovenska v zahraničnej a domácej mene na stupeň A+ z úrovne A. Zároveň Slovensku potvrdila rating krátkodobých záväzkov v zahraničnej a domácej mene na stupni A-1. Výhľad ratingov je podľa agentúry stabilný. 

Ako ďalej minister uvádza v stanovisku, ktoré agentúre SITA poskytol Martin Santa z ministerstva zahraničných vecí, znovunavrátenie ratingu Slovenska na úroveň spred krízy je jasným vyjadrením dôvery v úspechy hospodárskej a rozpočtovej politiky slovenskej vlády. 

Predstavuje ďalšie z radu pozitívnych hodnotení Slovenska zahraničnými aj domácimi inštitúciami. „Zvýšenie ratingu je výsledkom cieľavedomého úsilia vlády, poďakovanie ale patri všetkým občanom a podnikateľom Slovenska ako aj zahraničným investorom, ktorí svoj úspech spojili s úspechom našej krajiny,“ dodal Kažimír. 

Standard&Poor’s očakáva priemerný ekonomický rast Slovenska v rokoch 2015 až 2018 mierne nad tromi percentami, čo z pohľadu agentúry prispeje k znižovaniu deficitu verejných financií a verejného dlhu. Tempo rastu ekonomiky Slovenska by v tomto a nasledujúcom roku malo byť v porovnaní s priemerom eurozóny dvojnásobné, čo podobne ako v predchádzajúcom roku pomôže znižovať nezamestnanosť, ktorá je po úspešnej konsolidácii najväčšou výzvou slovenskej ekonomiky.

Ambícia vlády pokračovať v ozdravovaní verejných financií s cieľom dosiahnuť približne vyrovnaný rozpočet už v roku 2017 je podľa Standard&Poor’s reálna.

V takom prípade pripúšťa aj ďalšie zlepšenie ratingu. V strednodobom aj v dlhodobom horizonte sú pozitívne a negatívne riziká pre ekonomiku a vývoj verejných financií, ktoré majú pôvod najmä vo vonkajšom prostredí, vyvážené. Ako informuje Martin Santa, zvýšenie ratingu v období pretrvávajúcich problémov v Európe a prítomných geopolitických rizikách nie je bežná záležitosť. 

Slovensko je spolu so Španielskom a Cyprom iba treťou krajinou eurozóny, ktorým Standard&Poor’s zvýšila rating po tom, ako im ho v januári 2012 znížila práve pre dopady krízy. Dnes je Slovensko krajina s deviatym najlepším ratingom spomedzi všetkých 19 krajín eurozóny a spoločne s Českou republikou majú najlepší rating v rámci V4.

01 - Modified: 2007-08-09 06:29:00 - Feat.: 0 - Title: Žilina po jedenástkach skončila v Lige majstrov
01 - Modified: 2024-02-20 14:19:33 - Feat.: - Title: Slovenské verejné financie budú bez zmeny neudržateľné. Hrozí nám grécka cesta? 02 - Modified: 2024-02-03 13:18:08 - Feat.: - Title: Investori do štátnych dlhopisov sa líšia podľa ratingu krajiny. U nás najviac kupujú banky, tvrdí NBS 03 - Modified: 2024-01-04 16:30:00 - Feat.: - Title: Prvú aukciu štátnych dlhopisov otestuje bankový odvod aj znížený rating 04 - Modified: 2023-11-19 19:33:56 - Feat.: - Title: Ekonomika Portugalska silnie, agentúra Moody‘s zlepšila rating krajiny 05 - Modified: 2023-09-18 14:24:14 - Feat.: - Title: Moody‘s zvýšila rating Grécka o dva stupne. Politická istota zabezpečí reformy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 20:58