StoryEditor

Nový hit konšpirátorov. Tvrdia, že Islamský štát riadia Židia a CIA

27.09.2014, 10:23

Čo by to bolo za poriadne svetové dianie, keby k nemu neexistovali konšpiračné teórie, že všetko je inak. Je to aj prípad "Islamského štátu". Konšpirátori sa vo svojej pravde utvrdzujú argumentom, že "o tom médiá mlčia". A nie prekvapivo dochádzajú k záveru, že zdrojom všetkého zla sú USA a Izrael.

Túto konšpiračnú teóriu poznáte? Líder "Islamského štátu" Abú Bakr al-Bagdádí je v skutočnosti agentom Mosadu, izraelskej tajnej služby, a volá sa Šimon Eliot. Islamský štát je židovsko-americko-britskou konšpiráciou, ako nalákať všetkych islamistov na jedno miesto, obrátiť ich proti moslimom a destabilizovať Blízky východ. Tvrdí to predsa Edward Snowden a "dôveryhodné zdroje".

Dovoľme si malý spojler, teda vyzradenie konca zápletky: ak nie je vaším cieľom nájsť za "islamskou republikou" americko-židovské svetovládne sprisahania, ťažko budete hľadať argumenty, ktoré túto teóriu podporia.

V Česku sa tomuto alternatívnemu výkladu reality venoval napríklad web Petra Hájka, bývalého vicekancelára prezidenta republiky, prípadne server AC24. Obaja sa zhodne odvolávajú na Edwarda Snowdena, bývalého kontraktora americkej tajnej služby NSA, ktorý "prevalil" celosvetové masívne sledovacie programy americkej špionáže.

Vo svete potom, tiež s odvolaním na Snowdena, o prípade informoval bahrajnský denník Gulf Daily News 15. júla.

Problém však je, že nič nepotvrdzuje, že by Snowden niečo o Islamskom štáte hovoril. Hoci, keby sme chceli stvoriť vlastné konšpiračné teórie, tak by mal nato dobrý dôvod, lebo mu tento rok v lete skončilo ročné povolenie na pobyt, ktoré v Rusku mal. S účinnosťou od 1. augusta od Rusov dostal nové, trojročné povolenie.

Bahrajnský denník svoje tvrdenie nedoložil žiadnym dôkazom v podobe fotokópie dokumentu či videí so Snowdenovým prejavom. Správu denníka prevzal kanadský server Global Research, označujúci sa za nezávislé centrum pre výskum globalizácie.

Vedľa úderného titulku "Edward Snowden opäť šokuje: vodca ISIL je v skutočnosti agent Mosadu", s ktorým prišiel práve Hájkov server Protiprúd, tak stojí vyjadrenie Glenna Greenwalda, investigatívneho novinára, ktorý svetu sprostredkoval Snowdenovo svedectvo o praktikách NSA. "Sú to úplné nezmysly," citoval ho server New Statesman. "Snowden nikdy nehovoril nič také, žiadne dokumenty NSA to nenaznačujú," dodal. Za vymyslenú správu označil tvrdenie bahrajnského denníka aj Snowdenov právnik Ben Wizner.

Ani ďalšie zdroje, ktoré hovoria o tom, že "Islamský štát" je výsledkom sprisahania Západu, neprinášajú jasný dôkaz. Na arabské "Radio Ajyal" sa rôzne weby len odvolávajú, bez toho aby presne citovali jeho zdroje. Heslovitú strohú správu, odvolávajúcu sa na iránske tajné služby, prináša aj server Egy-press.

Správa, že al-Bagdádí je izraelský agent, zjavne nevzbudila dôveru ani u desiatok tisícov bojovníkov "Islamského štátu". Záhadu, prečo údajne usvedčeného špióna islamisti nezabili a nechávajú si od neho ďalej veliť, konšpirační teoretici nevysvetľujú.

zdroj: idnes.cz

01 - Modified: 2006-10-27 16:51:49 - Feat.: 0 - Title: Čech: Do tří měsíců můžu být zpátky
01 - Modified: 2024-04-19 20:44:29 - Feat.: - Title: Pripomienku povstania v židovskom gete vo Varšave poznamenal incident, narušil ho muž s palestínskou vlajkou 02 - Modified: 2024-04-19 09:06:58 - Feat.: - Title: Pri útokoch Islamského štátu v Sýrii zomrelo 28 vojakov a provládnych bojovníkov 03 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 04 - Modified: 2024-04-12 21:01:44 - Feat.: - Title: Za útokmi na židovské objekty v Buenos Aires s 114 mŕtvymi stojí Irán, uviedol súd 05 - Modified: 2024-04-12 07:24:08 - Feat.: - Title: Izraelský minister Arbel chce, aby ultraortodoxní židia slúžili v armáde
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 08:02