StoryEditor

Európa vypočula čínske volanie o pomoc. Natlačí ju eurami

Európsko-čínska spolupráca sa posilní. Centrálne banky sa dohodli na vzájomnom zásobovaní menami. Nie je to však znak rastu, ale skôr problémov.

Európska centrálna banka sa dohodla s Ľudovou bankou Číny, že sa budú vzájomne zásobovať svojimi menami. Význam swapovej dohody je v tom, že banky v eurozóne si v prípade potreby môžu vziať úvery v čínskej mene. Podľa ECB táto dohoda pomôže zabezpečiť stabilitu na finančných trhoch.

Sila čínskej ekonomiky v medzinárodnom kontexte ďalej rastie a centrálne banky sveta musia reagovať. Bank of England išla príkladom už v júni a dnes jasný krok predstavila aj Európska centrálna banka. Dohodla totiž s čínskou centrálnou bankou vytvorenie bilaterálnej swapovej linky na ďalšie tri roky, a to s maximálnym objemom 350 miliárd jüanov a 45 miliárd eur.

ECB si od tohto kroku si sľubuje zabezpečenie dostatočnej likvidity pre zahraničný obchod oboch strán, zároveň ale týmto krokom vzrastie tiež zastúpenie jüanu na svetových finančných trhoch.

"Dohoda o swape bola ustanovená v kontexte rýchlo rastúceho vzájomného obchodu medzi eurozónou a Čínou, a tiež kvôli potrebe zabezpečiť stabilitu finančných trhov," uviedla Európska centrálna banka v dnešnom vyhlásení . Z pohľadu eurozóny swapová dohoda vzniká s cieľom poslúžiť ako garant likvidity a zaistiť dostatočný prísun čínskych jüanov bankám eurozóny.

Podľa analytika zo spoločnosti Across Wealth Management Radoslava Kasíka to však až taká pozitívna udalosť nie je.  Centrálne banky totiž robia medzi sebou takéto linky v obdobiach problémov. Je to preto, aby mali centrálne banky, v tomto prípade najmä čínska, dosť eur pre komerčné banky vo svojej krajine. Čínske banky majú totiž podlžnosti aj v eurách a v prípade problémov im za normálnych okolností čínska centrálna banka nevie z vlastných zdrojov dodať dosť eur.

„Trhy majú takéto správy rady, pre mňa to však nie je dobrá správa. Môže to totiž znamenať, že problémy na čínskom bankovom trhu sú omnoho väčšie ako sa zdá," uviedol Kasík. Podľa neho sa dá očakávať, že ďalšia banková kríza príde z východu. Veľké objemy úverov, ktoré sa dostali v Číne do obehu počas ekonomického rastu, môžu znamenať problém. So spomaľujúcou sa ekonomikou totiž môže rásť podiel nesplácaných úverov.

01 - Modified: 2005-07-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Iljin Eu postaví závod na súčiastky do áut
01 - Modified: 2022-04-29 06:43:35 - Feat.: - Title: Slovák z lockdownového Šanghaja: Štát o situácii neinformuje transparentne. Pred budovami vystavali klietky 02 - Modified: 2022-04-01 07:43:45 - Feat.: - Title: Muž žije 14 rokov na letisku. Utiekol od prísnej ženy, aby mohol piť a fajčiť 03 - Modified: 2022-03-22 08:21:11 - Feat.: - Title: Pád čínskeho lietadla so 132 pasažiermi zrejme nikto neprežil. Odborník vysvetľuje, čo sa mohlo stať 04 - Modified: 2022-03-17 10:49:51 - Feat.: - Title: Izraelský plyn ako eso v rukáve? Plynovod EastMed by Európe energeticky odľahčil 05 - Modified: 2022-02-01 17:56:32 - Feat.: - Title: Sadzby na hypotékach padli na nové dno. Kedy sa vám oplatí zmeniť tú vašu a čo tým získate?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 04:07