StoryEditor

Kde trhy váhajú, príde Čína. Pozrite sa, kto je na nej závislý

04.05.2014, 00:00
Vzostup ázijskej veľmoci a druhej najväčšej ekonomiky zmenil prakticky každý región sveta.

Vzostup Číny zmenil prakticky každý región sveta. Niektoré trendy však naopak posilňuje. Druhá najväčšia ekonomika totiž spotrebuje množstvo surovín, ktoré si zabezpečuje najmä prostredníctvom dlhodobých kontraktov s rozvojovými krajinami.

Masívny dopyt čínskej ekonomiky po komoditách tak ešte upevňuje pozíciu najmä latinskej Ameriky ako ich dôležitého dodávateľa. Krajina totiž vo veľkom dováža ropu z Venezuely a Ekvádoru, meď z Čile, sóju z Argentíny a železo z Brazílie.

Čínske pôžičky v regióne

Týmto sa však ich vzájomná spolupráca ani zďaleka nekončí. S dodávkami surovín úzko súvisia aj čínske pôžičky v regióne. Krajina, ktorá uzatvorí dlhodobý kontrakt na dodávku suroviny s Čínou od nej na oplátku môže čerpať výhodný úver. Keďže výnosy z predaja tejto suroviny sú krajine či spoločnosti ukladané na čínskom účte, splátky takéhoto úveru sa jej odratávajú priamo odtiaľ.

Číne tieto dohody vyhovujú, pretože sa jej darí zabezpečovať si výhodné dlhodobé komoditné konktrakty a zároveň sa vyhýba riziku priamych pôžičiek menej dôveryhodným dlžníkom. Benefitujú však aj rozvojové krajiny, ktoré si zabezpečujú dlhodobé odbytisko a zároveň získavajú prístup k výhodnejším pôžičkám.

Nie je preto prekvapujúce, že čínske peniaze sú vítané všade tam, kde finančné trhy váhajú. Napríklad Ekvádor, ktorý v roku 2008 zbankrotoval, takto využil čínske úvery na vykrytie diery v rozpočte a snahu obnoviť svoju dôveryhodnosť ešte predtým, než sa opäť pokúsi vrátiť na dlhopisové trhy.

Priame investície

Tieto pôžičky však majú aj ďalší rozmer. Môžu otvoriť dvere priamym investíciám. Čínske banky sa pritom zvyčajne zameriavajú na sektory, ktoré sú pre rozvojové krajiny kľúčové. Napríklad z peňazí, ktoré z Číny od roku 2005 tiekli do latinskej Ameriky, išlo až 85 percent do infraštruktúry, energií a ťažby. Čast investície musí byť v týchto prípadoch na oplátku minutá na nákup čínskych tovarov.

Zväčša prostredníctvom štátnej Čínskej rozvojovej banky takto Čína naliala medzi rokmi 2005 a 2013 do latinskej Ameriky takmer 100 miliárd dolárov. V porovnaní s celkovými úvermi pre tento región sa jedná o zásadný podiel. Čínski veritelia totiž napríklad minulý rok poskytli 15 miliárd dolárov, zatiaľ čo Svetová banka 5 miliárd a zahraničné komerčné banky ďalších 17 miliárd dolárov. Keďže spolupráca sa ukazuje ako obojstranne výhodná, objem týchto úverov zrejme naďalej porastie.

Zdroj: The Economist

Koľko požičiava Čína krajinám latinskej Ameriky

                  Objem pôžičiek (v miliardách dolárov)    Počet pôžičiek

Venezuela                                         52                                          13
Argentína                                         14                                            8
Brazília                                             13                                            7
Ekvádor                                            10                                            10
Bahamy                                             3                                              3
Mexiko                                               2                                              3
Peru                                                   2                                              4
Ostatné                                             3                                             18

Zdroj: China-Latin America Finance Database

 

01 - Modified: 2006-05-02 07:48:14 - Feat.: 0 - Title: Slovensko v EÚ: Životná úroveň stúpla, bývanie zdraželo
01 - Modified: 2024-04-16 06:50:34 - Feat.: - Title: Čínska ekonomika rástla rýchlejšie, ako sa čakalo. Pomohli vládne stimuly 02 - Modified: 2024-04-12 10:14:51 - Feat.: - Title: Export Číny v marci prudko klesol, nečakaný pokles zaznamenal aj dovoz 03 - Modified: 2024-04-11 10:48:52 - Feat.: - Title: Ázijská rozvojová banka: Čína zostane aj napriek svojmu spomaleniu hlavným motorom svetového rastu 04 - Modified: 2024-04-11 10:52:29 - Feat.: - Title: Horúčavy vo východnej Ázii a v Tichomorí ohrozujú desiatky miliónov detí 05 - Modified: 2024-04-11 22:00:00 - Feat.: - Title: Amerika prestáva chodiť do školy. Ako však bude ekonomicky konkurovať Číne?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 00:23