StoryEditor

Slovensko v EÚ: Životná úroveň stúpla, bývanie zdraželo

02.05.2006, 00:00
Slováci si od vstupu Slovenska do EÚ sľubovali najmä otvorenie hraníc, možnosť pracovať v ostatných členských štátoch a zlepšenie životnej úrovne. Aj preto so začlenením do únie súhlasilo vyše 70 percent Slovákov. Väčšina z nich by nemala byť sklamaná.
Slováci si od vstupu Slovenska do Európskej únie sľubovali najmä otvorenie hraníc, možnosť pracovať v ostatných členských štátoch a zlepšenie životnej úrovne. Aj preto so začlenením do únie súhlasilo vyše 70 percent Slovákov. Väčšina z nich by nemala byť sklamaná.

Ekonomike pomohli investície
Dva roky po vstupe do únie sa podľa ekonómov životná úroveň na Slovensku určite zlepšila. "Je však často ťažké rozlíšiť, čo je výlučne vplyvom vstupu a aké efekty mala hospodárska politika alebo vývoj svetovej ekonomiky nezávisle od nášho členstva v únii," hovorí Milan Šikula, riaditeľ ekonomického ústavu SAV. Vstup sa odrazil najmä v príleve zahraničných investícií. Pozitívne smerovanie Slovenska a stabilita slovenskej meny dotiahli za dva roky na Slovensko investície takmer za 1,7 miliardy dolárov. "Prišlo veľa investorov, ktorí vytvorili pracovné miesta a potiahli aj tvorbu hrubého domáceho produktu," hovorí analytik Poštovej banky Miroslav Šmál. Zahraničné podniky zároveň zvýšili aj mzdy. Pozitívne Šmál hodnotí i to, že sa otvárajú nové investičné parky aj v zaostalejších regiónoch.

Kancelárie zlacneli, pozemky sú drahšie
Najväčšou obavou Slovákov pred vstupom do EÚ boli ceny. "Štatisticky sa ukázalo, že sa zvýšili len o 0,09 až 0,28 percenta, čo je takmer nič," hovorí Šmál. Podľa Šikulu k istým cenovým pohybom na Slovensku došlo. Dôvodom bolo úplné otvorenie trhu a následné vyrovnávanie cenových hladín v rámci únie.
Príchod zahraničných investorov negatívne ovplyvnil najmä realitný trh. Podľa Zdena Kezmana z Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenska vstup do EÚ priniesol záujem o jednotlivé nehnuteľnosti zo strany zahraničných firiem. "Nerástli však všetky ceny," tvrdí. Znížila sa napríklad hodnota kancelárskych priestorov. "Keďže ponuka je vyššia ako dopyt, ceny vykázali mierny pokles," hovorí. Rapídne sa zvýšili najmä ceny pozemkov, keď v niektorých lokalitách za posledné dva roky vzrástla ich cena aj na dvojnásobok. "Ide však predovšetkým o veľké mestá. Najmä v Bratislave je zvýšený záujem stavať a kupovať oproti obdobiu pred vstupom do EÚ," hovorí Kezman.

Otvorenie trhov
Slováci s najväčším nadšením očakávali otvorenie hraníc pre cestovanie, prácu a podnikatelia pre možnosť obchodovať bez bariér s firmami v únii. "Zvýšilo sa konkurenčné prostredie. Slovenské firmy na to boli menej pripravené ako krajiny, ktoré sa pričlenili do EÚ pred nami," hovorí Šmál. Veľkým pozitívom je podľa neho otvorenie trhov práce. To je však až doteraz iba čiastočné. Prípravy na zavedenie eura sa podľa neho pozitívne odrazili aj na hodnote kurzu koruny. "Zlacnili sa nám tak dovážané tovary a tiež môžeme lacnejšie cestovať na dovolenky," pripomína.

Čo ľudia očakávali od vstupu do EÚ
Pozitívne očakávania

- možnosť pracovať v zahraničí
- možnosť cestovať bez pasu/víz
- viac možností pre mladých ľudí
- príchod zahraničných investorov
- možnosť čerpať eurofondy
- akceptácia Slovenska v Európe a vo svete
- zvýšenie životnej úrovne
- možnosť vyvážať slovenské výrobky a trhy iných krajín
- zvýšenie konkurencie

Obavy
- odchod odborníkov a mladých ľudí zo Slovenska
- využívanie lacnej pracovnej sily
- zníženie životnej úrovne
- záplava výrobkov z únie
- zvýšenie konkurencie
- zvýšenie nezamestnanosti
Zdroj: agentúra Focus

Dva roky Slovenska v EÚ
 

2004

2005

Rast HDP v stálych cenách v % 5,50 6,00
HDP na obyvateľa (v Sk) 246 300 267 300
Prílev priamych zahraničných investícií (v mil. USD)

 1 024

  649

Rast reálnych miezd (v %) 2,50 6,40
Inflácia (v %) 7,50 2,70
Zamestnanosť (zmena v %) -0,30 1,40
Miera nezamestnanosti (v %) 13,07 11,36
Priemerný kurz SKK/EUR

40,00

38,57

Zdroj: NBS, Ministerstvo financií SR, Štatistický úrad SR
01 - Modified: 2003-02-27 14:22:42 - Feat.: 0 - Title: Monitor zahraničnej tlače 02 - Modified: 2003-02-27 14:24:13 - Feat.: 0 - Title: Monitor zahraničnej tlače 03 - Modified: 2003-02-27 14:26:39 - Feat.: 0 - Title: Monitor zahraničnej tlače
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
02. máj 2024 22:58