StoryEditor

Moskva hrozí. Za sankcie zaplatíme drahším plynom

01.08.2014, 00:00
Energetika. Moskva varuje, že Európa bude platiť viac za plyn.

Keď nás potrestáte, potrestáte sami seba. Taký je odkaz Moskvy smerom k Európskej únii. Ruské ministerstvo zahraničných vecí na sankcie Bruselu odpovedalo po svojom: zaplatí za ne únia vo vyšších cenách za energie. Deje sa tak práve v čase, keď Slovensko chce od ruského Gazpromu vyrokovať zľavu na plyn. Tá môže byť ohrozená práve vzhľadom na konflikt medzi Bruselom a Moskvou.

1. Zľava na plyn je otázna

Slovenský plynárenský priemysel ako najväčší dodávateľ plynu na Slovensku chce vyrokovať lepšie ceny komodity, ktorú nám predáva ruský Gazprom.

S týmto plánom prišiel ešte bývalý minister hospodárstva Tomáš Malatinský spolu s premiérom Robertom Ficom. Vláda zoštátnila podnik s tým, že ľuďom zagarantuje výhodné ceny práve vďaka lepším podmienkam v dlhodobom kontrakte, ktorý má SPP podpísaný až do roku 2028. Obe strany túto zmluvu prehodnocujú každé dva roky a od najbližších rokovaní si štát sľuboval ruský ústupok. Vyjadrenie ruského ministerstva tento plán spochybňuje.

„Ak by Rusi skutočne pristúpili k zvýšeniu cien energetických komodít, dotklo by sa to tak priemyslu, ako aj domácností. Mohla by byť ohrozená zľava, ktorú plánuje vyrokovať SPP s Gazpromom,“ upozornil analytik portálu energieprevas. sk Jozef Badida. Slovenské plynárne túto situáciu odmietli bližšie komentovať.


Čítajte viac: Putin cenami energií vydiera Ukrajinu


2. Štát strká hlavu do piesku

Slovensko sa snaží udržať si neutrálnu pozíciu vo vzťahu ku konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou, ktorý pomaly prerástol do celosvetového meradla. Ani k vyjadreniu ruského ministerstva sa naše ministerstvo hospodárstva nepostavilo priamo. „Ministerstvo hospodárstva nestanovuje ceny energií, ani ich nemôže ovplyvňovať,“ odkázala hovorkyňa rezortu Miriam Žiaková. Ceny u nás určuje Úrad pre reguláciu sieťových odvetví, ktorý pri určení výšky faktúr za plyn musí zohľadniť práve dlhodobý kontrakt medzi SPP a ruským Gazpromom. Šéf úradu Jozef Holjenčík tvrdí, že úrad zatiaľ nevníma žiadne signály na zvyšovanie ceny.

3. Európa Rusom už ustúpila

Zvýšenie ceny plynu nie je prvou hrozbou, ktorú Moskva adresovala Európskej únii. Šéf Gazpromu Alexej Miller pred mesiacom vyhlásil, že Rusi môžu obmedziť dodávky plynu pre spoločnosti, ktoré budú dodávať ruský plyn na Ukrajinu. Západná Európa totiž chce znížiť závislosť Kyjeva od Moskvy tým, že mu za lepšiu cenu dopraví plyn, ktorý sama kupuje z Východu. Európske firmy na vyhrážky Moskvy zareagovali tak, že znížili objem dodávok. Na druhej strane Brusel mieri sankciami aj na ruský energetický sektor. „Jedným z cieľov sankcií je obmedzenie prístupu Ruska k strategickým technológiám. Ide najmä o zákaz vývozu technológií, ktoré sa používajú na ťažbu ropy v podmorských ložiskách a ťažbu bridlicového plynu,“ povedal šéf tlačového odboru Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Andrej Králik.

01 - Modified: 2006-08-30 10:53:05 - Feat.: 0 - Title: Škoda predstaví n a jeseň ďalšie auto na voľný čas
01 - Modified: 2024-04-23 13:21:11 - Feat.: - Title: Nový šéf SPP pre HN: Zmluva s Gazpromom je výhodná, ak by nám zastavili plyn, minieme o 140 miliónov eur viac 02 - Modified: 2024-04-19 17:23:00 - Feat.: - Title: Situácia s top palivom sa zhoršuje. Plyn je najdrahší od januára, prekvapivo za tým netreba hľadať Putina 03 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy 04 - Modified: 2024-04-11 20:10:13 - Feat.: - Title: Dnešné útoky na ukrajinskú energetiku boli odvetou za tie na ruskej pôde, povedal Putin 05 - Modified: 2024-04-05 08:39:01 - Feat.: - Title: Neefektívne a nehospodárne. Štát musí zmeniť legislatívu k postupom v energetike počas krízy, upozorňuje NKÚ
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 11:57