StoryEditor

Brusel víta víťazstvo Tsiprasa. A hovorí o výzvach

21.09.2015, 18:03
Autor:
TASRTASR

Európska komisia privítala dnes víťazstvo bývalého gréckeho premiéra Alexisa Tsiprasa v nedeľňajších parlamentných voľbách v Grécku. Exekutíva EÚ zároveň vyzvala rodiacu sa novú vládu z Atén, aby "nestrácala čas" zoči-voči mnohým vážnym výzvam, ktorým táto krajina čelí.

Je pred vami veľa práce a málo času na strácanie," uviedol predseda EK Jean-Claude Juncker v dnešnom liste zaslanom Tsiprasovi. Vyjadril zároveň nádej, že sa Tsiprasovi podarí rýchlo vytvoriť novú vládu a zaviesť do praxe prvky finančného záchranného programu, ktorý bol schválený v auguste zo strany európskych partnerov.

Šéf EK zdôraznil, že Grécko musí teraz vykonať reformy v potrebnom čase tak, aby sa obnovila dôvera gréckeho ľudu, pokiaľ ide o stav štátnej ekonomiky. Juncker zároveň hovoril aj o kríze migrantov, ktorá zasiahla Grécko v podobe masívneho prílevu utečencov.

Pri tejto "citlivej otázke" musí grécka vláda podľa neho dokázať, že zvláda operatívne riadenie utečenecké krízy, ktorá bude predmetom stredajšieho summitu EÚ v Bruseli.

Juncker potvrdil, že má v pláne osobne sa stretnúť so staronovým premiérom Grécka už v najbližších dňoch.

Hovorca EK Margaritis Schinas dnes upozornil, že exekutíva EU od novej vlády v Aténach očakáva, že ešte na jeseň tohto roka vykoná potrebnú revíziu opatrení, ktoré požadujú medzinárodní veritelia Grécka.

EK chce mať istotu, že dôjde k preskúmaniu verejných financií, po čom by už v októbri mali nasledovať konkrétne reformy.

Zatiaľ je podľa Schinasa EK spokojná s opatreniami, ktoré vykonala doterajšia prechodná grécka vláda.

Predseda Európskej rady Donald Tusk takisto uvítal víťazstvo Alexisa Tsiprasa vo voľbách.

"Dúfam, že voľby prinesú politickú stabilitu nevyhnutnú pre splnenie výziev," uviedol Tusk vo svojom liste Tsiprasovi a dodal, že k najväčším výzvam novej vlády patria utečenecká kríza, zamestnanosť a hospodársky rast.

Predseda Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem v nedeľu večer vyhlásil, že je "pripravený úzko spolupracovať" s novou gréckou vládou a bude aj naďalej podporovať krajinu pri jej ambicióznom reformnom úsilí.

01 - Modified: 2007-09-23 14:54:00 - Feat.: 0 - Title: Slovensko možno bude mať dve nové jadrové elektrárne
01 - Modified: 2021-12-29 11:39:49 - Feat.: - Title: Potápačom v Grécku sa naskytol zaujímavý objav. Pochádza z druhej svetovej vojny 02 - Modified: 2021-08-07 11:01:38 - Feat.: - Title: Slovensko poskytne pomoc Grécku pri hasení požiaru. Úrady nariadili evakuáciu 03 - Modified: 2021-08-07 10:46:35 - Feat.: - Title: Slovenskí hasiči pomôžu Grékom v boji s ničivými požiarmi 04 - Modified: 2021-07-26 12:24:33 - Feat.: - Title: Krajina sa pripravuje na extrémne horúčavy. Teploty sa vyšplhajú až na 40 stupňov 05 - Modified: 2021-07-17 13:23:07 - Feat.: - Title: Pre koronavírus im zakázali hudbu. Tento ostrov zavádza prísne nariadenia z dôvodu nárastu prípadov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 18:54