StoryEditor

Keď sa odtrhneme, budeme bohatí. Máme ropu a whisky, veria si Škóti

18.09.2014, 13:10
Autor:
iDnes.cziDnes.cz
Stúpenci škótskej nezávislosti si nepripúšťajú, že by sa im v novom štáte mohlo dariť zle.

Bude ich živiť vývoz ropy, lososov alebo pravej škótskej whisky. Experti však varujú, že bude škótska ekonomika úplne závislá na exporte a výrazne do nej zasiahne cena ropy.

Na mape Európy možno pribudne nový štát. Škóti dnes hlasujú, či zotrvajú v Spojenom kráľovstve, alebo z neho vystúpia. Keď vyhrá "Yes" pre odtrhnutie, zrodí sa do roku 2016 nový štát Škótsko s piatimi miliónmi obyvateľov. "Stará dobrá veľmoc" Británia by sa veľkosťou prepadla pod Taliansko.

Posledné tri prieskumy dávajú náskok 52 ku 48 tým, ktorí chcú celistvosť kráľovstva zachovať. Pretože nerozhodnutých je stále veľa, čaká sa, že hlasovanie môže skončiť veľmi tesne.

Škóti rozhodujú o svojej budúcnosti

Škótsko je teraz ekonomicky veľmi sebavedomé, preto je možnosť odchodu väčšia, než bola kedykoľvek v minulosti. V takom prípade sa rozbehne vyjednávanie medzi Edinburghom a Londýnom aj Bruselom o tom, akú menu prijme a či môže zotrvať v EÚ. Brusel už dal najavo, že to možné nebude.

Teoreticky by Škótsko bolo bohatým štátom, tým priaznivci odtrhnutia argumentujú najviac. HDP prepočítaný na obyvateľa by vzrástol z 35 na 39 tisíc dolárov vrátane štedrých príjmov z ropných nálezísk v Severnom mori, škótskej, lososov a turistiky.

Priemerný Škót by bol v prepočte toho, čo štát vyprodukuje, "bohatší" ako Angličan, Francúz či Japonec. Veľkosťou ekonomiky by bolo Škótsko veľké ako Nový Zéland. Čo však zástancovia samostatnosti neriešia, sú náklady, ktoré možno dnes len ťažko vyčísliť. Problémy by priniesli prerastené banky, dlhy a neistota.
   
Škótsko bude závislé na cene ropy, varujú banky

Škótska ekonomika sa najviac opiera o ropu a plyn, tie by tvorili približne 20 percent všetkých príjmov. Stranou však stojí, že zásoby klesajú a väčšina ložísk leží v oblastiach, ktoré túžia v Británii zostať. Energeticky sa Škótsko opiera o kombináciu zelenej energie s jadrovú.

Neprimerane závislé je však na bankách a poisťovniach, viac ako Írsko a Island pred krachom. Objem bankových aktív dosahuje 1254 percent ekonomiky. Navyše Royal Bank of Scotland, kedysi najväčšia banka sveta, varuje, že presunie centrálu do Londýna.

Tretí pilier ekonomiky stojí na potravinárstve. Škótsko produkuje a vyváža vo veľkom lososy a samozrejme whisky. Ročne sa za hranice vydá 1,3 miliardy fliaš a polovica z nich nesie značku gigantov Diageo alebo Pernod Ricard, výroba tohto alkoholu tvorí okolo 12 percent HDP. Napriek tomu štvrtina zamestnaných pracuje pre verejný sektor, ďaleko viac než vo zvyšku Británie.

Ekonomika Škótska by podľa Deutsche Bank veľmi závisela (až 70 percentami) na vývoze, kam by sa novo počítal aj obchod s Britániou. Ešte viac by Škótsko muselo dovážať a tiež štátny rozpočet by končil v najväčšom mínuse z krajín EÚ. Dôležité by bolo udržanie menovej únie s Londýnom, inak by nová škótska mena nebezpečne závisela na ropných zásobách a cene ropy.

Politicky by kladný výsledok referenda podporil ďalších separatistov vo svete, ale mohol by prispieť aj k odchodu Británie z EÚ, pretože Škótsko patrí k jeho eurofilnej časti. Avšak aj keď zvíťazia odporcovia odtrhnutia, aj vtedy sa kráľovstvo zmení. Premiér David Cameron sľúbil Škótom väčšiu samostatnosť a moc.

01 - Modified: 2006-10-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Tip dňa
01 - Modified: 2024-05-01 16:22:00 - Feat.: - Title: Ceny ropy klesli o viac než dva doláre. Tlak vyvinuli najnovšie správy z USA ropných zásobách 02 - Modified: 2024-05-01 15:55:10 - Feat.: - Title: Škótska vláda uspela v hlasovaní o nedôvere 03 - Modified: 2024-05-01 09:33:14 - Feat.: - Title: Ceny ropy klesli, vývoj ovplyvňujú rokovania o prímerí v Gaze 04 - Modified: 2024-04-29 13:07:53 - Feat.: - Title: Škótsky premiér Yousaf odstupuje z funkcie, končí aj ako líder strany 05 - Modified: 2024-04-28 09:31:08 - Feat.: - Title: Ceny ropy v piatok vzrástli v reakcii na napätie na Blízkom východe
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 02:35