StoryEditor

Klaus sa pustil do centrálnej banky. Kvôli oslabeniu koruny

25.11.2013, 09:01
Bývalý český prezident Václav Klaus sa oprel do bankovej rady ČNB kvôli nedávnemu oslabeniu koruny. Podľa neho je efekt tohto kroku sporný.

Veľmi sporné efekty, ale veľmi nesporné náklady, ohodnotil bývalý prezident Václav Klaus zásah centrálnej banky, ktorá prostredníctvom devízových intervencií tento mesiac znížila kurz koruny na 27 korún za euro.

Podivné merania
Centrálna banka vraj podivne meria infláciu, ktorej nízkou hodnotou svoj ​​krok zdôvodňuje. Pritom to bol práve Václav Klaus, kto vymenoval členov bankovej rady ČNB, ktorí o znížení kurzu koruny rozhodli a zdôvodnili to práve infláciou. Nemal teda bývalý prezident vymenovať do bankovej rady niekoho iného?



Podľa Václava Klausa sa u nás na rozdiel napríklad od Spojených štátov nehlásilo o miesto v bankovej rade dosť odborníkov.

"Priznajme si, tam je z čoho vyberať, tu to tak nie je," vysvetľuje bývalý prezident. Podotýka však, že keby zostal členom bankovej rady ekonóm Robert Holman, mohlo možno všetko dopadnúť inak.

Hlasovanie o tom, či pristúpiť k devízovým intervenciám a znížiť kurz koruny, či nie, bolo totiž zrejme v bankovej rade tesné. Dá sa tak súdiť z verejných vystúpení bankárov v poslednom roku. "Jeden alebo viac členov sa muselo pridať na túto stranu," hovorí Klaus. Koľko presne sa dozvieme až za šesť rokov, do tej doby je hlasovanie tajné.

Nestrašme slovom deflácia
"Nestrašme sa slovom deflácia s konotáciami do tridsiatych rokov minulého storočia, alebo k Japonsku. A zrazu sa vynorila táto téma. Nepoznám pol roka trvajúcu debatu na tému deflácie medzi vážnymi českými ekonómami," vyhlásil.

Centrálni bankári ale tvrdia, že deflácia reálne hrozila a zníženie kurzu koruny bolo jednou z mála možností, ako ju odvrátiť. V prípade deflácie klesajú ceny, tým podľa štandardnej ekonomickej teórie ľudia prestávajú míňať, pretože čakajú na ďalšie zlacnenie.

Následne klesnú tržby firiem, podniky musia prepúšťať, ľudia majú menej peňazí, preto obmedzujú svoje míňanie a tak stále dokola.

V súčasnosti je v Českej republike podľa štatistického úradu medziročná inflácia vo výške 1,6 percenta. Centrálna banka má takzvaný inflačný cieľ dve percentá. Ako vysvetlil jej šéf Miroslav Singer, približne jednopercentná inflácia znamená nulový rast cien, nulovú infláciu, pretože ide o príplatok za zlepšujúcu sa kvalitu tovaru, a jedno percento je bezpečnostný vankúš.

"Nemám žiadne ilúzie o presnosti merania inflácie," podotýka Klaus.

ihned.cz

01 - Modified: 2005-09-27 12:10:00 - Feat.: 0 - Title: Irán zváži ekonomické záväzky s krajinami vystupujúcimi proti nemu
01 - Modified: 2024-04-16 13:52:25 - Feat.: - Title: Názory na zahraničnú politiku by nemali narúšať vzťahy Čechov a Slovákov, myslí si prezident Pavel 02 - Modified: 2024-04-16 11:19:42 - Feat.: - Title: Za urovnanie vzťahov s Českom je 70 percent Slovákov, ukazuje prieskum 03 - Modified: 2024-04-16 11:06:38 - Feat.: - Title: Do Česka dorazilo 20-tisíc dávok očkovania proti čiernemu kašľu 04 - Modified: 2024-04-15 11:20:56 - Feat.: - Title: Za týždeň pribudlo v Česku 1494 prípadov čierneho kašľa, najviac od začiatku roka 05 - Modified: 2024-04-12 18:17:18 - Feat.: - Title: Český štátny zástupca sa odvolal proti rozsudku v kauze Čapí hnízdo
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 17:09