StoryEditor

Stredná Európa sa vo veľkom zadlžuje. Kým ešte môže

14.01.2014, 12:54
Autor:
dujduj
Krajiny strednej Európy pretekajú s časom. Chcú si požičať čo najviac pred tým, ako Fed priškrtí podporu ekonomiky

Stredoeurópske krajiny si vo veľkom požičiavajú. Dôvodom je fakt, že americká centrálna banka (Fed) s veľkou pravdepodobnosťou pristúpi tento rok k ďalšiemu obmedzeniu svojej menovej politiky. Momentálne pumpuje do ekonomiky 75 miliárd dolárov mesačne.

Zámerom vlád, je preto získať peniaze čo najskôr a čo najlacnejšie. Ďalšie zníženie podpory ekonomiky zo strany Fedu môže financovanie krajinám značne predražiť. Informuje o tom portál e15.cz

S príchodom nového roka si už stihli na trhoch požičať Slováci aj Poliaci. K podobnému kroku sa chystá aj Rumunsko a Slovinsko.

Strach z krokov Fedu

Slovensko začiatkom roka predalo 15-ročné dlhopisy za jeden a pol miliardy eur. Väčšinu kúpili investori z Nemecka a Rakúska. Domáci investori získali šestnásť percent emisie.

"Spomínané krajiny okrem Slovenska čelia dlhšiu dobu rizikám vyšších nákladov na štátny dlh. Prípadný návrat turbulencií na kapitálovom trhu by pri týchto krajinách viedol k opätovnému rastu úrokov na neudržateľné hodnoty," uvádza Vojtěch Benda z BH Securities.

Prst na spúšti majú bankári Fedu. "Redukcia tempa nákupu cenných papierov americkou centrálnou bankou je pre tento rok považovaná za najvýznamnejší faktor ovplyvňujúci vývoj výnosov zo štátnych dlhopisov," uvádza Juraj Kotian z Erste Group.

Dočasná eufória

Relatívny kľud zbraní na dlhopisových trhoch a úspešné emisie krajín na periférii Európy, v ktorých mnoho ľudí vidí koniec dlhovej krízy, ponúkajú vládam prísum lacných peňazí. Okrem Fedu, ktorý pumpovaním peňazí do ekonomiky eliminoval strach investorov a tí s prísľubom lacných peňazí investovali aj do rizikovejších oblastí, sa za pokles výnosov z dlhopisov podpísali aj slová šéfa ECB, Maria Draghiho, ktorý počas najväčších turbulencií investorov upokojil svojim preslovom, že urobí všetko preto, aby euro prežilo.

Táto istota sa z trhov môže vytratiť po tom, čo Fed priškrtí kohútiky. Vlády krajín tak využívajú možno poslednú šancu na získanie financií na svoje fungovanie.

"Dlhová mapa Európy prešla v posledných troch rokoch hlbokými zmenami. Investori teraz dávajú stredoeurópske bondy na úroveň Francúzskych či Belgických," uvádza Franz Hochstrasser z Erste Group, ktorá tento rok riadila slovenská emisiu.

Tento rok bude na trhoch v znamení krokov Fedu. Európske krajiny by sa preto mali pripraviť na to, že požičiavanie sa im môže poriadne predražiť.

01 - Modified: 2005-12-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Mladých ľudí trápi nezamestnanosť
01 - Modified: 2024-04-24 14:14:11 - Feat.: - Title: Vláda potvrdila ďalšie dve opatrenia, do konca volebného obdobia potrebuje nájsť takmer štyri miliardy eur 02 - Modified: 2024-04-24 18:00:00 - Feat.: - Title: Nášľapné míny nadmerne stimulovanej superveľmoci 03 - Modified: 2024-04-23 06:51:33 - Feat.: - Title: Štát hospodáril nad očakávania. V Únii však stále patríme k hriešnikom, pripísali sme si smutné prvenstvo 04 - Modified: 2024-04-22 11:04:49 - Feat.: - Title: Špekulanti na Wall Street si uvedomili, čo bude nasledovať​ 05 - Modified: 2024-04-21 09:45:00 - Feat.: - Title: Analýza: Blíži sa deň zúčtovania s dolárom a Amerikou
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 09:02