StoryEditor

Obnova Británie pochová zombie firmy

13.09.2013, 11:30
Autor:
adpadp
Hospodárstvo bude rásť, kým britské zombie firmy budú padať. Desaťtisíce prídu o prácu.

Britské spoločnosti, ktoré prežili krízu kvôli nízkym úrokovým sadzbám a stimulom, pravdepodobne neprežijú obnovu hospodárstva. Tisíce slabších firiem nebudú schopné konkurovať silnejším, ktoré budú z hospodárskeho oživenia ťažiť, uviedol portál CNBC.

Silnejšie spoločnosti totiž budú vďaka postupnej obnove britskej ekonomiky prosperovať, čo bude mať fatálny dopad na slabšie spoločnosti, ktoré nedokážu v silnej konkurencii väčších podnikov obstáť. Malým firmám bude chýbať umelé držanie hospodárstva nad vodou a s tým súvisiace pumpovanie peňazí do ekonomiky.

Krach kvôli neschopnosti držať krok s väčšími spoločnosťami hrozí tisíckam firiem. Ich pád bude mať negatívne dôsledky na zamestnanosť krajiny. Kvôli obnove totiž zamestnanosť bude mať tendenciu sa zvyšovať, krach firiem a to, že desaťtisíce ľudí prídu o prácu, bude mať opačný efekt, s čím sa bude musieť ekonomika vysporiadať.

Výraz "zombie ekonomiky" sa používal v Amerike v osemdesiatych a neskôr aj deväťdesiatych rokoch v súvislosti s pumpovaním lacných peňazí do ekonomiky, čo pomohlo mnohým firmám, ktoré by inak neprežili. Britské zombie firmy spája to, že namiesto zisku dlhodobo generujú stratu, práve preto im zlacnenie úverov pomohlo prežiť recesiu.

Kým v Amerike boli zombie firmy najmä medzi finančnými inštitúciami, v dnešnej Británii sa nachádzajú vo viacerých odvetviach, najmä vo výrobe, službách, stavebníctve, maloobchodoch a dokonca aj v elektronickom obchode, uviedol tiež portál CNBC.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 03:27