StoryEditor

Rušenie účtov i veľké nákupy. Rusi panikária

17.12.2014, 23:00
Rusi robia, čo môžu, aby uchránili svoje úspory. Vo veľkom nakupujú, vyberajú peniaze z bánk a rušia svoje kontá v ruských bankách.

„Ľudia v elektrách stoja v dlhých radoch a vykupujú akúkoľvek dostupnú elektroniku. V kurze sú hlavne televízory a fotoaparáty,“ opisuje aktuálnu situáciu v Moskve Pavel Koškin, editor portálu russiadirect. org a doktorand na Moskovskej štátnej univerzite. Rusi sa totiž prebudili do drahšej reality. Prepad kurzu rubľa im znehodnocuje úspory v domácej mene. Aj preto zažívajú tamojšie obchody nečakané „predvianočné výpredaje“. „Nikto sa tomu teraz nečuduje. Rubeľ je dnes nestabilná mena,“ vysvetľuje Pavel.

V panike

„Najväčšou obavou Rusov je, že súčasná zlá ekonomická situácia vyvrcholí raketovou infláciou a rapídnym zvyšovaním cien,“ usudzuje Pavel, ktorý dlhodobo žije a pracuje v Moskve. Obavy Rusov nie sú až také neopodstatnené. Cenovky sa totiž v posledných dňoch v obchodoch menili niekoľkokrát. Napríklad zahraničné automobilky zvýšili ceny o 20 percent. „Apple nedávno rapídne zvýšila ceny svojich výrobkov,“ porovnáva Pavel. Ceny produktov spoločnosti s nahryznutým jabĺčkom v logu narástli takmer o štvrtinu a spoločnosť pozastavila dokonca aj online predaj v Rusku.

To, že situácia nie je najlepšia, hovoria aj ďalší obyvatelia Ruska. Nepriaznivý dosah pocítili už aj malé spoločnosti, ktoré museli obmedziť alebo úplne zastaviť výrobu. Do krízy sa dostali aj podniky, ktoré si peniaze požičali od zahraničných bánk a nezvládajú ich splácať. „K rapídnemu rastu nezamestnanosti však zatiaľ ešte nedošlo, možno sa to prejaví až v nasledujúcich mesiacoch,“ tvrdí Svetlana Balašová, fotografka žijúca v Moskve.

Pohyby v bankách

Ďalší spôsob, ako Rusi chránia svoje úspory, je, že vo veľkom rušia účty v ruských bankách. Následne si svoje peniaze vložia do zahraničných bánk. Obávajú sa toho, že by došlo k ďalšiemu znehodnocovaniu rubľa v priebehu budúceho roka. „Niektorí, napríklad aj ja, tak urobili hneď po anexii Krymu, ďalší sa k zmene odhodlávajú až teraz, keď sa situácia stále zhoršuje,“ tvrdí Svetlana. Slabnúci rubeľ už ovplyvnil aj jej podnikanie. „Mala som ísť pracovať na jeden veľký projekt do holandského Groeningenu. Pre stúpajúce ceny leteniek si to však teraz nemôžem dovoliť,“ sťažuje sa Svetlana.

Problémy majú najmä tamojšie letecké spoločnosti. Nielen prepad rubľa, ale najmä nezáujem spôsobujú to, že ruské aerolinky musia zlacňovať.

Neohrozený Putin

Napriek zlej ekonomickej situácii sa líder Kremľa Vladimir Putin stále teší veľkej popularite. „Využíva zlú ekonomickú situáciu krajiny, z ktorej však obviňuje západnú Európu a USA,“ tvrdí Pavel. Nájdu sa však aj jeho odporcovia, tých je však menej. Pochádzajú prevažne z radov študentov a intelektuálov.

Ruskí oligarchovia prišli o miliardy

Výrazný utorkový prepad hodnoty ruského rubľa sa odrazil aj vo výške majetku ruských oligarchov, ktorí za jediný deň prišli v úhrne o 5,1 miliardy dolárov. V utorok sa o 176,4 milióna dolárov zmenšila tiež hodnota majetku českého miliardára Petra Kellnera, ktorý v Rusku podniká. Najväčšie straty v utorok zaznamenal magnát a majiteľ futbalového klubu Krasnodar Sergej Galickij, ktorému po prepočte majetku na doláre zmizlo vyše 855 miliónov dolárov. Bloomberg spočítal, že dvadsiatka najbohatších Rusov len za tento týždeň odpísala desať miliárd dolárov. Celkovo potom boháči tento rok prišli už o 62 miliárd dolárov.

„Optimisti, ktorí si v marci (po ruskej anexii ukrajinského Krymu) mysleli, že všetko sa nakoniec na dobré obráti, teraz pochopili, že nič nebude v poriadku,“ vyhlásil politológ Stanislav Belkovskij, ktorý počas prvého prezidentského obdobia Vladimira Putina pôsobil v Kremli ako poradca. „Najbohatší Rusi terajšiu situáciu vnímajú veľmi negatívne, ale nemajú nástroje, ako ju zvrátiť,“ dodal. O najviac peňazí tento rok prišiel šéf druhej najväčšej ruskej plynárenskej spoločnosti Novatek Leonid Michelson, v dolárovom prepočte odpísal 8,7 miliardy. Jeho čisté imanie tak podľa Bloombergu v súčasnej dobe dosahuje asi 9,2 miliardy dolárov. Na druhom mieste v pomyselnom rebríčku dolárových strát je Michelsonov kolega Gennadij Timčenko, ktorému patrí 23,5 percenta Novateku a ktorý osobne čelí americkým sankciám. Timčenko už vraj tento rok prišiel o 7,8 miliardy dolárov. Tretie najväčšie straty zaznamenal oceliarsky barón Vladimir Lisin, ktorému sa imanie po prepočte na doláre upriamilo o 7,5 miliardy dolárov.

01 - Modified: 2007-01-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Podnikateľ Molnár môže kúpiť Hrádok Mäsokombinát
01 - Modified: 2024-04-04 10:45:44 - Feat.: - Title: Ruský verejný dlh sa v minulom roku výrazne zvýšil, najmä pre príjmy z energií 02 - Modified: 2024-03-20 14:37:14 - Feat.: - Title: Spoločnosti zaplatili za svoj odchod z Ruska tento rok už stovky miliónov eur. Prekonali celoročné očakávania 03 - Modified: 2024-03-01 10:06:15 - Feat.: - Title: Aktivita v ruskom výrobnom sektore prudko zrýchlila. Vo februári rástla najrýchlejšie za posledných sedem rokov 04 - Modified: 2024-02-17 18:17:27 - Feat.: - Title: Rezervy Ruska klesajú, fiškálny vankúš má však na roky 05 - Modified: 2024-02-16 11:27:52 - Feat.: - Title: Zníženie sa nekoná. Ruská centrálna banka potvrdila očakávania a nezmenila úrokové sadzby
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 11:46