StoryEditor

Živnostníci píšu list vláde: Váhostav plánoval nezaplatiť faktúry už od začiatku

14.04.2015, 14:03
Autor:
SITASITA
Slovenskí živnostníci chcú byť v prvom rade vyplácania dlhu a trestať podhodnotené ceny v tendroch.


Karikatúra od Ľubomíra Kotrhu v dnešných HN.

Prezídium Slovenského živnostenského zväzu (SŽZ) sa taktiež zaoberá problémami malých podnikateľov a živnostníkov, ktoré im spôsobila stavebná spoločnosť Váhostav. Uviedol to SŽZ v otvorenom liste - výzve, adresovanom vláde SR a Národnej rade (NR) SR.


Podrobnosti o aktuálnom dianí okolo Váhostavu čítajte TU


"Spolu s ostatnými máme podozrenie, že od začiatku bol úmysel Váhostavu faktúry nezaplatiť, keď firma vysúťažila zákazky za 45 až 50 % rozpočtových nákladov na dielo. Jednoznačne kalkulovali, že ak nebude dosť financií na zaplatenie všetkých faktúr, tak využijú inštitút reštrukturalizácie. Veď iným firmám to vyšlo, tak prečo by to neurobili? Teda jasný úmysel," poznamenal okrem iného v otvorenom liste živnostenský zväz.

SŽZ podporuje mimoriadne zasadnutie parlamentu a zároveň vyzýva vládu a poslancov NR SR, aby rokovali so zreteľom na požiadavky malých podnikateľov a živnostníkov. "Navrhujeme vyplatiť dlhy v prvom rade živnostníkom a malým firmám, a následne ostaným subjektom, ktoré prežijú záťaž problémov lepšie," navrhuje SŽZ.

Slovenský živnostenský zväz navrhuje účinnosť zákona o konkurze a reštrukturalizácii pre oblasť stavebníctva zrušiť, pretože "tento nedokonalý zákon je opakovane zneužívaný k podvodnému konaniu". "Reštrukturalizácia má opodstatnenie len pri investíciách, napríklad do výrobných prevádzok na preklenutie začatia výroby, ale nie pre oblasť stavebníctva."

Zväz požaduje legislatívne upraviť trestnoprávnu zodpovednosť pre tých podnikateľov, ktorí vo výberových konaniach výrazne podhodnotia svoje odbytové ceny. "Takéto konanie je úmyselné a teda trestné. Objektívnym dôkazom pre tieto prípady sú existujúce a praxou overené cenníky stavebných prác, bežne používané v stavebníctve," zdôrazňuje sa ďalej v otvorenom liste.

Živnostenský zväz žiada tiež také úpravy v legislatíve, aby dlhy pri reštrukturalizácii nezanikali nikdy, len v krajnom prípade by sa ich splatnosť posunula do ďalších rokov. Tým by sa eliminovala motivácia firiem konať v neprospech svojich dodávateľov.

"Požadujeme zastaviť obchádzanie zákona o splatnosti faktúr tým, že vo verejnom obstarávaní je požiadavka na zaplatenie faktúry až po dokončení diela, teda nie zákonných 60 dní, ale napríklad aj 2 roky a viac. Zabezpečovanie financií pre výstavbu má zaistiť investor, stavebná firma má dostať zaplatené vykonané práce, napríklad do 14 dní. S takými požiadavkami prichádzajú aj štátne inštitúcie, ktoré by mali byť vzorom v dodržiavaní zákonov," dodal SŽZ.

 

Otvorený list živnostníkov

Výzva vláde a parlamentu

01 - Modified: 2007-05-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Mreža za pätinovú zľavu
01 - Modified: 2024-04-24 13:30:00 - Feat.: - Title: Ste živnostník? Takto si môžete evidovať a následne preukazovať daňové náklady 02 - Modified: 2024-04-24 14:14:11 - Feat.: - Title: Vláda potvrdila ďalšie dve opatrenia, do konca volebného obdobia potrebuje nájsť takmer štyri miliardy eur 03 - Modified: 2024-04-22 17:32:51 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Multimiliónový biznis hlinikárov z Ľupče je zachránený. Dlhy majú splatiť najmä vďaka investíciám 04 - Modified: 2024-04-23 06:51:33 - Feat.: - Title: Štát hospodáril nad očakávania. V Únii však stále patríme k hriešnikom, pripísali sme si smutné prvenstvo 05 - Modified: 2024-04-22 07:05:25 - Feat.: - Title: Schodok v štátnej kase za vlaňajšok pozitívne prekvapil. Trvalé rozpočtové výdavky však zvýšili tri efekty
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 22:41