StoryEditor

Babiš má plán pre Česko. Chce zmeniť dane a zrušiť ikonu pravicových vlád

01.03.2015, 09:12
Autor:
iDnes.cziDnes.cz
Český minister financií vyhlásil, že pozná ideálne riešenie pre boj s daňovými únikmi v európskej únii.


Andrej Babiš na sneme hnutia ANO. Snímka: MAFRA/ Dan Materna

Andrej Babiš na sneme ANO prezradil niektoré svoje plány. Chce s Európskou komisiou vyjednať výnimku, aby tie členské štáty únie, ktoré o to stoja, samy rozhodovali o tom, pri akom tovare a službách použijú reverse charge. Teda prenesenú daňovú povinnosť pri DPH. Babiš potvrdil, že chce zboriť ikonu pravicových vlád, takzvanú superhrubú mzdu.

"Presviedčame Európsku komisiu, že v boji proti daňovým podvodom, kde členským štátom EÚ len v roku 2012 uniklo 177 miliárd eur na DPH, je najlepším riešením reverse charge, teda prenos daňovej povinnosti. O jej zavedení musí každá členská krajina rozhodnúť sama. S ministrami financií Únie preto rokujem veľmi intenzívne a v tomto úsilí nás podporuje mnoho štátov Únie," vyhlásil Babiš na volebnom sneme, ktorý zvolil nové vedenie ANO (Andrej Babiš je majiteľom skupiny Agrofert, pod ktorú patrí aj vydavateľ Hospodárskych novín Mafra Slovakia)

Režim reverse charge, ktorý znamená, kedy DPH priznáva odberateľ, nie ten, kto služby alebo tovar dodáva, sa pritom čiastočne v Česku rozšíri už tento rok. Od 1. apríla sa bude týkať aj dodávok telefónov, integrovaných obvodov, herných konzol, tabletov, laptopov, ale aj obilnín a technických plodín.

Povinnosť platí tam, kde celková suma základu dane za tento tovar prekročí 100 tisíc korún. Rozšírenie reverse charge schválil český parlament vlani tesne pred koncom roka. Prenesenie daňovej povinnosti má pomôcť brániť daňovým podvodom.

"Európska únia odhaduje, že len na DPH by sme mohli oproti dnešku vybrať až o desiatky miliárd korún viac," hovorí Babiš.

Minister financií vo svojom vystúpení na sneme potvrdil aj to, že pracuje na zrušení superhrubej mzdy. To, že ľudia odvádzajú 15 percent zo superhrubej mzdy, do ktorej sú započítané vedľa hrubého platu odvody zamestnávateľa na zdravotné a sociálne poistenie za zamestnancov, presadila pravicová vláda a bol to nápad Miroslava Kalouska z TOP 09.

K zrušeniu superhrubej mzdy sa koalícia ČSSD, ANO a KDU-ČSL zaviazala v dohode o vytvorení vlády. "Koalícia zruší koncept superhrubej mzdy a solidárnej prirážky zavedením druhej sadzby dane z príjmov fyzických osôb," zhodli sa vládne strany.

Pre vyjednávanie vo vládnej koalícii, kde sa chcú sociálni demokrati usilovať o zvýšenie časti firemných daní zavedením sektorovej dane, teda vyššej sadzby dane pre niektoré odvetvia, našlo hnutia ANO argument, ako tomuto tlaku ČSSD brániť. Šéf poslancov ANO a nový prvý podpredseda Jaroslav Faltýnek upozornil na znenie koaličnej zmluvy.

Vládne strany sa totiž dohodli na znížení sadzby DPH na lieky, knihy a detskú výživu od roku 2015. "Pre financovanie tejto zmeny koalície zvážia zavedenie sektorovej dane pre regulované odvetvia od roku 2015," píše sa v zmluve. Zmluva teda nielenže hovorí, že koalícia sektorovú daň zváži, ale iba v jednom konkrétnom kontexte. A hlavne k dátumu, ktorý už uplynul. "Zvažujeme tiež, ako znížiť zdanenie práce," oznámil Babiš.

01 - Modified: 2024-04-19 21:25:06 - Feat.: - Title: S kontrolami na hraniciach so Slovenskom zatiaľ nepočítame, môže sa to zmeniť, povedal český minister 02 - Modified: 2024-04-19 16:05:21 - Feat.: - Title: Manželia Babišovci sa rozchádzajú. Prajeme si zachovať rodinnú harmóniu, uviedli 03 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú 04 - Modified: 2024-04-17 20:27:48 - Feat.: - Title: Česko a Belgicko chcú, aby Únia zvážila sankcie na Rusko za zasahovanie do volieb 05 - Modified: 2024-04-17 10:02:26 - Feat.: - Title: Český Senát umožnil prijatie nových pravidiel pre zväzky párov rovnakého pohlavia
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 16:37