StoryEditor

Tusk dostal od Van Rompuya zvonček na summity EÚ. Sľúbil skoncovať s krízou

01.12.2014, 16:58
Autor:
TASRTASR

Poľský expremiér Donald Tusk dnes oficiálne nahradil Belgičana Hermana Van Rompuya na čele Európskej rady. Vo svojom prvom prejave v tejto funkcii naznačil, že je "pevne rozhodnutý" ukončiť ekonomickú krízu v Európskej únii.

Tusk ako predseda Európskej rady bude predsedať summitom EÚ a reprezentovať EÚ na medzinárodnom poli. Jeho najbližšími spolupracovníkmi v rámci EÚ budú predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker a predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz.

Nový predseda Európskej rady uviedol, že je zodpovednosťou členských štátov únie, aby pokračovali v integrácii svojich ekonomík. V tejto súvislosti dodal, že spoločná mena euro "je naša výhoda, nie nevýhoda". Poľsko však patrí medzi členské štáty EÚ, ktoré doteraz spoločnú menu nezaviedli.

Z hľadiska priorít, ktoré chce presadzovať, Tusk spresnil, že medzi ne patria najmä vzťahy EÚ s USA.

"Vzťahy medzi Európou a Spojenými štátmi predstavujú chrbticu spoločenstva demokratických štátov," povedal Tusk. A dodal, že budúci rok bude mať zásadný význam pre budúcnosť transatlantických vzťahov medzi oboma partnermi. Bol to odkaz na Transatlantickú dohodu o voľnom obchode (TTIP), najväčšiu a najrozsiahlejšiu obchodnú dohodu na svete, o ktorej rokuje Brusel s Washingtonom, avšak pokrok rokovaní je zatiaľ pomalý.

Van Rompuy, ktorý bol historicky prvým "prezidentom EÚ", po piatich rokoch vo výkone tejto funkcie odchádza do politického dôchodku. Podľa niektorých zdrojov sa očakáva, že bude pôsobiť v domácom akademickom prostredí.

Van Rompuy vyjadril uznanie Tuskovi, antikomunistickému aktivistovi z čias hnutia Solidarita. Poľský premiér je podľa jeho slov "muž so skúsenosťami a rozvahou, pravý Európan, s otvorenou mysľou a srdcom" a Van Rompuy mu daroval zvonček, ktorým zvykol otvárať summity EÚ. Tusk svojmu predchodcovi vo funkcii venoval darček z jantáru, s vysvetlením, že v Poľsku je jantár považovaný za "nositeľa šťastia".

Tusk je z politického hľadiska príslušníkom najväčšej európskej politickej rodiny - Európskej ľudovej strany (EĽS). V poradí je druhým predsedom Európskej rady, ale prvým štátnikom z krajín východnej Európy, ktorý dosiahol vrcholovú funkciu v EÚ.

01 - Modified: 2007-01-11 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Poistenci bez preukazov
01 - Modified: 2021-12-28 18:42:53 - Feat.: - Title: Poľsko zažíva škandál so sledovaním, Tusk hovorí o kríze demokracie 02 - Modified: 2021-12-16 05:57:31 - Feat.: - Title: Lídri Európskej únie chcú blízke vzťahy s postsovietskymi štátmi. Členstvo im však nesľúbili 03 - Modified: 2021-11-20 18:58:56 - Feat.: - Title: Tusk prišiel o vodičák. V obci išiel stovkou 04 - Modified: 2021-11-15 20:01:32 - Feat.: - Title: Slovensko podporuje iniciatívu Strategický kompas Európskej únie, vyhlásil Naď 05 - Modified: 2021-11-15 17:16:41 - Feat.: - Title: Korčok zdôraznil potrebu presadzovania právneho štátu a ochrany novinárov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 18:11