StoryEditor

Druhá najväčšia burza sveta vypadla na tri hodiny

23.08.2013, 08:21
Obchody s akciami 3200 firiem na burze Nasdaq sa na vyše tri hodiny zastavili.

Americký burzový trh Nasdaq prerušil vo štvrtok popoludní kvôli technickým problémom obchodovanie. Výpadok trval zhruba tri hodiny. Akékoľvek obchodovanie s akciami na trhu Nasdaq sa zastavilo krátko popoludní (18:14 SELČ). Stoplo sa takisto obchodovanie s opčnými kontraktmi.

Obnoviť sa ho podarilo až pol hodiny pred zatvorením burzy okolo 15:30 miestneho času. "Nechcem špekulovať, o čo ide, je to však naozaj veľké, na trhu sa všetko zastavilo," komentoval správu agentúre Reuters Sal Arnuk, ktorý riadi obchodovanie v maklérskej firme Themis Trading.

Problém sa začal šírením chybovej hlášky UTP SIP, ktorá sa podľa portálu Business Insider týka prístupu iných búrz na obchodovanie na Nasdaq. "Je to naozaj šokujúce. Stojíme," povedal Business Insider Ramon Verastegui, šéf investičnej stratégie Société Générale. "Keď chceme obchodovať s akciami Applu, nejde to."

Obchodníci teraz špekulujú o presných príčinách výpadku. Ten vyvolal nové otázky ohľadom nástrah, ktoré prináša riadenie akciových obchodov počítača, píše agentúra AP. "Do takýchto problémov sa dostávame pokračujúcim odstraňovaním ľudského faktora z obchodovania s akciami," upozornil analytik Stephen Massocca zo spoločnosti Wedbush Equity Management.

Dodal, že výpadok našťastie prišiel v období, keď sú objemy obchodov nízke, takže zrejme bude mať len malé dôsledky. "Domnievam sa, že ľudia sú zvyknutí na skutočnosť, že raz za čas počítače zlyhajú," uviedol univerzitný profesor James Angel, ktorý sa zaoberá štruktúrou a reguláciou finančných trhov.

"Pokiaľ obchodovanie zostáva poctivé a organizované, nemalo by to ľudí odrádzať od investovania," dodal.

Americká Komisia pre cenné papiere a burzy (SEC) uviedla, že situáciu na trhu Nasdaq pozorne monitoruje a je s burzou v tesnom kontakte. O problémoch Nasdaqu bol informovaný aj minister financií Jack Lew.

Nasdaq je podľa trhovej kapitalizácie obchodovaných firiem druhý najväčší burzový trh sveta po newyorskej burze NYSE. Obchodujú sa na ňom akcie približne 3200 firiem, vrátane technologických gigantov Apple, Microsoft, Google či Facebook.

Zdroj: patria.cz

ihned.cz

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. jún 2024 01:24