StoryEditor

Menový fond hlási: Svet je na tom lepšie ako vlani

08.04.2013, 12:02
Autor:
TASR, redTASR, red
Šéfka menového fondu Christine Lagardeová (na snímke) však varuje pred slabým rastom.

Značná časť globálnej ekonomiky je už v lepšom stave ako vlani. Vyhlásila to generálna riaditeľka Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardeová v prejave na ekonomickom fóre v čínskom meste Chaj-nan.

Dobrou správou je, že rozvíjajúce sa ekonomiky pokračujú v expanzii a aj niektoré vyspelé ekonomiky už začínajú naberať tempo. No bolo by chybou nechať sa ukolísať falošným pocitom bezpečia a domnievať sa, že všetky riziká už pominuli, varovala Lagardeová.

Podľa šéfky MMF globálna ekonomika v súčasnosti čelí hrozbe slabého a nerovnomerného rastu. Aj fiškálne problémy viacerých veľkých ekonomík ohrozujú rast globálneho hospodárstva.

"Mierny a nerovnomerný rast nestačí na zotavenie globálnej ekonomiky," vyhlásila Lagardeová a pripomenula, že fiškálne problémy veľkých štátov, ako sú USA a Japonsko, môžu zabrzdiť ďalšiu expanziu globálneho hospodárstva.

Lagardeová privítala nedávne rozhodnutie japonskej centrálnej banky, ktorá výrazne zvýšila objem stimulov na podporu ekonomiky, čo podľa nej môže pomôcť aj globálnemu hospodárstvu. Upozornila však, že aj takáto politika má svoje limity a centrálne banky nemôžu niesť na svojich pleciach všetku zodpovednosť za naštartovanie ekonomiky. Navyše, uvoľnenie menovej politiky môže mať aj nečakané dôsledky. Lagardeová preto vyzvala vlády, aby dôsledne naplánovali a pozorne sledovali ukončenie politiky stimulov a zároveň zaviedli rozsiahle štrukturálne reformy, ktoré pomôžu naštartovať hospodársky rast.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 02:02