StoryEditor

Ťažba bridlicovej ropy je čoraz drahšia, môže za to lacná ropa

29.03.2015, 18:45
Autor:
TASRTASR
Bridlicová ropa a zemný plyn môžu USA zabezpečiť nezávislosť od dovozu, no vzhľadom na prepad cien ropy sa nákladná ťažba sa čoskoro nemusí vyplatiť.

Medzinárodná agentúra pre energiu (IEA) sa v roku 2012 postarala o rozruch, keď podľa jej štúdie USA dosiahnu úplnú nezávislosť od dovozu do roka 2030. Už v roku 2017 by mali z pozície najväčších producentov ropy vytlačiť Saudskú Arábiu aj Rusko.

Frakovanie, čiže vháňanie vody s chemikáliami do bridlíc, vďaka čomu sa uvoľní ropa alebo zemný plyn, bolo považované za zázračnú metódu. Niektoré štáty ako Severná Dakota zažívali ekonomický rozmach, kým nedošlo k prepadu cien ropy. Mnohí kritici od začiatku upozorňovali na to, že chemikálie by mohli znečistiť pôdu a spodné vody. Napríklad štát New York úplne zakázal frakovanie a odôvodnil to možnými rizikami pre zdravie obyvateľov.

V súčasnosti už môže dôjsť k obmedzeniu ťažby, a to nielen pre pravidlá ťažby bridlicovej ropy a zemného plynu na vládnych pozemkoch, ktoré nedávno vydala administratíva prezidenta Baracka Obamu. Informoval o tom denník Handelsblatt. 

Novinka zasiahne zhruba 100.000 ťažobných lokalít, na ktorých budú štátni kontrolóri sledovať dodržiavanie bezpečnostných predpisov. Okrem toho spoločnosti musia zverejňovať zoznam používaných chemikálií a podrobné informácie o geologických podmienkach v mieste ťažby a dodržiavať jednotné pravidlá pre skladovanie a používanie chemických látok.

Hroziaci pokles frakovania v USA má predovšetkým ekonomické dôvody. Cena ropy od polovice minulého roka klesla viac než o polovicu, čo vyvíja podstatný finančný tlak na ťažobné spoločnosti. V prípade dlhodobo nízkych cien základných surovín sa nákladná ťažba nemusí vyplácať. Upozornila na to aj Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) v najnovšej analýze z polovice marca, podľa ktorej sa rozmach frakovania skončí ešte v tomto roku.

K opatrnému prístupu navádza aj štúdia medzinárodnej siete vedcov a politikov Energy Watch Group. Vzhľadom na vývoj v oblasti frakovania v USA varuje pred výrazným rozvojom ťažby bridlicovej ropy v Európe. "Masové prepúšťanie a vlna bankrotov vykresľujú úplne opačný obrázok, než vidíme v osvedčenom a bezpečnom rozvoji fosílnej ekonomiky," tvrdí sa v správe.

01 - Modified: 2024-05-06 07:17:20 - Feat.: - Title: Ceny energií v minulom týždni opäť vzrástli. Blížia sa k tohtoročným maximám 02 - Modified: 2024-05-05 09:49:49 - Feat.: - Title: Ceny ropy zaznamenali najprudší pokles za tri mesiace. Trh nečakal navýšebie amerických zásob 03 - Modified: 2024-05-03 06:00:11 - Feat.: - Title: Ceny ropy smerujú v tomto týždni k poklesu, stoja za ním dva faktory 04 - Modified: 2024-05-02 17:14:51 - Feat.: - Title: Rusko podľa USA posiela ropu do KĽDR nad rámec množstva povoleného OSN 05 - Modified: 2024-05-02 15:39:29 - Feat.: - Title: Ceny ropy po štatistike z USA vymazali predchádzajúce zisky a klesajú
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 23:25