StoryEditor

Muž, ktorý prežil atentát. Teraz na ňom stojí moc Merkelovej

21.07.2015, 17:58
Autor:
Jan BrožJan Brož
Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble je jedným z mála ľudí, ktorí sa dokážu vzoprieť Angele Merkelovej.


V poslednej fáze rokovaní okolo záchrany zadlženého Grécka vyvolala značný rozruch požiadavka nemeckého ministra financií Wolfganga Schäubleho na vyhadzov Grécka z eurozóny. K tomu nakoniec nedošlo a zástanca tvrdého postupu voči Aténam hrozí teraz rezignáciou. Pre kancelárku je však tento muž príliš dôležitý.

Pražský výlet nemeckých školákov vlani na jeseň bol spestrený o jedno nečakané stretnutie. Keď skupinka detí na hranici puberty zbadala diplomatickú limuzínu s nemeckými vlajkami, s napätím očakávala, kto z nej vystúpi. Drobného mužíčka v kolieskovom kresle s hrubými okuliarmi na nose spoznali bez váhania všetci. "Das ist Schäuble," prekrikovali sa. Ich nadšenie zo stretnutia s ministrom financií bolo nefalšované.

Niet divu, Wolfgang Schäuble, často prezývaný "nemecká sfinga", "chladnokrvný vyjednávač" alebo aj "hrobár eurozóny", je aktuálne najobľúbenejším nemeckým politikom. Podľa prieskumu televízie ARD je s jeho prácou spokojných 70 percent Nemcov. Pre porovnanie: najdôveryhodnejšiemu slovenskému politikovi Andrejovi Kiskovi verí 33 percent ľudí. 

Sedemdesiatdvaročný politik, dlhoročný člen CDU/CSU, veriaci protestant a otec štyroch detí predstihol v popularite aj samotnú kancelárku Angelu Merkelovú, ktorá ho po obdivuhodnej štyridsaťročnej kariére v domácej politike vytiahla ešte o niekoľko poschodí vyššie. V roku 2009 z bývalého ministra vnútra prekvapivo urobila ministra financií. Na pozadí dlhovej krízy sa potom zo strážca spolkovej kasy stal jedným z najmocnejších mužov Európy, možno aj celého sveta.

Schäuble kancelárke vďačí za mnohé. Postavila sa za neho aj pri vyhrotenej situácii v roku 2010, keď musel byť hospitalizovaný v Bruseli počas krízových rokovaní o záchrannom mechanizme pre zadlžené štáty. Hrozilo, že neprítomnosť kľúčového nemeckého ministra môže pre celú Európu mať vážne následky a množili sa aj hlasy volajúce po výmene chorého politika.

Schäuble je jeden z mála, kto sa kancelárke dokáže vzoprieť
O to prekvapivejšie teraz je, že sa zo Schäubleho stal najväčší a v podstate aj jediný dôležitý názorový oponent Merkelovej. "K demokracii patrí, že majú ľudia občas iné názory," okomentoval to v rozhovore pre magazín Spiegel.

Rozpory medzi ním a kancelárkou možno nájsť predovšetkým v prístupe k riešeniu gréckej krízy. Navonok to síce vyzerá, že Nemecko patrí medzi zástancov tvrdého postupu, zvnútra krajiny sa však situácia javí inak.

Kým rozvážna Merkelová opatrne volí každé slovo, uisťuje o dôležitosti spoločnej meny a dôsledne sa vyhýba vyhláseniam, ktoré by mohli byť interpretované ako náznak hodenia dlhmi zaťaženého štátu cez palubu, Schäuble nikdy nešetril ostrými vyjadreniami. Dôsledne sa bránil úvahám o zoškrtaní dlhov a v poslednej fáze dokonca navrhol dočasný vyhadzov Grécka z eurozóny.

So svojim dnes už bývalým gréckym náprotivkom Janisom Varufakisom tak nebol schopný vôbec komunikovať. Varufakis sa na Schäubleho dokonca oficiálne sťažoval prostredníctvom berlínskeho veľvyslanectva. Podľa gréckych médií mal totiž Grékov spôsob vyjadrovania opísať ako "hlúpo naivné", čo však Schäuble označil za nezmysel. Schäubleho plagáty s hitlerovskými fúzikmi sa dali v gréckych uliciach vidieť snáď častejšie, než karikatúry samotnej Merkelovej.

Po kritike za tento nekompromisný prístup teraz Schäuble hrozí rezignáciou, ak by ho niekto, teda Merkelová, nútil konať proti jeho presvedčeniu. "Ak by to niekto skúsil, išiel by som za spolkovým prezidentom a požiadal ho o odvolanie," vyhlásil.

Pád populárneho ministra Merkelovej uškodí
Odchod protivníka by pritom Merkelovej vôbec neprospel. Že sa nakoniec podarilo ľavicovú vládu Alexisa Tsiprasa prinútiť k dohode, je výsledkom ako diplomatického prístupu kancelárky, tak ministrovej tvrdosti. Nemeckí voliči, ktorým už s Grékmi došla trpezlivosť pred dlhou dobou, však viac oceňujú Schäubleho prístup. Zásluhu za to, že Tspirasov kabinet nakoniec kývol na odmietanú privatizáciu štátneho majetku, zvýšenie daní a ďalšie reformy, pripisujú predovšetkým jemu.

Vedľa toho obľuba Merkelovej značne utrpela aférou s odpočúvaním NSA, ministrov odchod by jej tak u voličov neprešiel. Budúcnosť Merkelovej skrátka stojí a padá práve na spolupráci so Schäublem. "Budeme teraz ďalej spolupracovať. A to ako v koalícii, tak v CDU," vyhlásila sucho v rozhovore s ARD.

Pozícia zástancu nekompromisného prístupu a presvedčeného Európana, nebola nikdy tak neotrasiteľná ako teraz. Schäuble pritom už niekoľko životných pádov zažil. Nešlo však len o pády politické, ako keď ho na prelome milénia zmietla sponzorská aféra okolo kancelára Helmuta Kohla. Schäuble vtedy priznal, že v polovici deväťdesiatych rokov preberal od obchodníka so zbraňami Karlheinza Schreibera odsúdeného za krátenie dane obálky so stovkami tisíc mariek v hotovosti. Tie potom CDU používala ako sponzorské dary. Neskôr sa za svoje zlyhanie ospravedlnil.

Oveľa tvrdšiu ranu však musel prekonať o desať rokov skôr. V roku 1990 sa stal obeťou atentátu psychicky narušeného muža. Dnešného ministra zasiahli dve guľky z revolvera, jedna trafila čeľusť, druhá chrbticu. Od tej doby je pripútaný na invalidný vozík.

01 - Modified: 2007-07-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Priateľstvo nahradí profesionalita
01 - Modified: 2023-02-03 07:54:26 - Feat.: - Title: Germanistka o nemeckej váhavosti: Obávajú sa aj jadrových zbraní či konfliktu s Ruskom 02 - Modified: 2022-03-24 08:17:28 - Feat.: - Title: Rozprávkové mesto alebo zelené peklo? Nemecký Tübingen je rajom ekoaktivistov a nočnou morou McDonaldu 03 - Modified: 2022-02-19 16:57:35 - Feat.: - Title: Francúzsko svojich občanov vyzvalo, aby bezodkladne opustili východ Ukrajiny 04 - Modified: 2022-02-17 05:11:05 - Feat.: - Title: Scholz a Biden vyzvali Rusko, aby prijalo "skutočné kroky" k deeskalácii napätia 05 - Modified: 2022-01-09 07:58:56 - Feat.: - Title: Kanibal z Nemecka dostal doživotie. Bývalý učiteľ vraždil, aby realizoval svoje fantázie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 20:00