StoryEditor

Ekonomická samovražda USA môže pripraviť dolár o trón

14.10.2013, 14:53
Autor:
dujduj
Amerika je čoraz bližšie k technickému bankrotu. Podľa bankárov a ekonómov môže prísť dolár o status rezervnej meny.

Obavy z prípadného nenavýšenia amerického dlhového stropu viedli niektorých analytikov k otázke, či sú dni dolára, ako svetovej rezervnej meny, spočítané.

Americkej vláde sa nedarí nájsť zhodu pri navýšení dlhového stropu, a obavy z toho, že USA nebudú schopné po 17. októbri splácať svoje záväzky, narastajú. Píše CNBC.

Dolár drží vo veľkom množstve veľa krajín a inštitúcií ako časť ich devízových rezerv. Tiež je medzinárodnou meno pre produkty obchodované na globálnom trhu, ako napríklad ropa a zlato. Dolár zo statusu rezervnej meny ťaží tým, že nakupuje komodity za nižšiu cenu ako ostatné krajiny, ktoré musia zamieňať svoju menu pri každej kúpe a platiť transakčené náklady.

Šéf výskumu globálnych trhov v ANZ (Australia and New Zealand Banking Group)Richard Yetseng pre CNBC povedal, že politické spory vo Washingtone podkopali vieru trhu v dolár.



"To, čo sa deje v americkej politike, teda spôsob, akým sa rozhoduje o najdôležitejších rozhodnutiach na základe fundamentalistického a filozofického pohľadu, namiesto praktických riešení vo mne vyvoláva dojem, že dolár už nie je tak silná mena ako pred desiatimi až pätnástimi rokmi,"  dodal Yetseng.

V podobnom duchu sa vyjadrila aj šéfka Medzinárodného menového fondu Chiristine Lagardeová. Podla nej sú na vyriešení zdanlivo vnútropolitického problému závislé finančné trhy na celom svete. USA majú ako emitent rezervnej meny voči zbytku sveta povinnosť poskytnúť záruku istoty, pokiaľ si svoj výsadný status chcú zachovať. "Musíte ctiť svoj podpis a musíte zaistiť konsolidáciu vlastnej ekonomiky, pretože to má vplyv na celý svete," odkázala šéfka MMF americkým politikom.

O tom, čo všetko americká politická elita v zákopovej vojne medzi Kongresom a Bielym domom riskuje, hovoril cez víkend aj člen vedenia ECB Ewald Nowotny, ktorý varoval, že úloha dolára ako hlavnej rezervnej meny je v nebezpečenstve v dôsledku bezvýchodiskovej politickej situácie v USA.

Diskusia o poklese významu dolára ako rezervnej meny sa v posledných rokoch vynára čoraz častejšie. Potencionálnymi uchádzačmi o nahradenie dolára sú podľa analytikov najmä švajčiarsky frank, japonský jen a čínsky juan. Hodnota devízových rezerv držaných v amerických dolároch je však neotrasiteľná a žiadna zo spomenutých mien sa americkej mene ani zďaleka nevyrovná.

Ako povedal hlavný ekonóm HSBC pre Austráliu a Nový Zéland Paul Bloxham, nedávne udalosti ukázali, že neexistuje žiadna skutočná alternatíva k doláru ako svetovej rezervnej meny.

Najväčšou hrozbou pre dolár sa však zatiaľ javí iba čínsky juan. Čínska vláda už dlhšiu dobu tlačí na to, aby sa juan stal svetovou rezervnou menou. Nárast množstva obchodov v menových swapoch posilnilo nádeje čínskych politikov, že juan je na dobrej ceste stať sa alternatívou k doláru.

Zatiaľ sa však blíži dátum, do ktorého sa musia americkí politici dohodnúť. Všetky doterajšie rokovania oboch táborov však výsledky nepriniesli. Napätie sa tak stále stupňuje.

Pred kalamitnými následkami pokračovania fiškálnej paralýzy varovali aj výkonní riaditelia popredných svetových komerčných bánk. Podľa šéfa Deutsche Bank Anshu Jaina by sa jednalo o "doslova katastrofu," ktorá by sa rovnala "rýchlo sa šíriacej smrteľnej chorobe."

Jeho kolegovia z JPMorgan a BNP Paribas Jamie Dimon a Baudouin Prot vyhlásili, že by default mal dramatický vplyv na hodnotu amerického dlhu a dolára a tiež by pravdepodobne uvrhol svet do ďalšej recesie. Dimon si posťažoval, že banky už teraz vydávajú "obrovské sumy" peňazí v rámci príprav na možný bankrot.
 

01 - Modified: 2005-07-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Čo navrhuje IFP v odvodovom systéme
01 - Modified: 2024-04-19 15:45:48 - Feat.: - Title: Dolár oslabuje, po správe o útoku Izraela na Irán posilňuje švajčiarsky frank 02 - Modified: 2024-04-17 16:27:51 - Feat.: - Title: Americký dolár v reakcii na vyjadrenia predstaviteľov Fedu oslabuje 03 - Modified: 2024-04-16 11:45:04 - Feat.: - Title: Japonský jen je najslabší za 34 rokov 04 - Modified: 2024-04-13 11:03:26 - Feat.: - Title: Ako málo stačí na to, aby sa Európa dostala pred Ameriku 05 - Modified: 2024-04-05 21:34:13 - Feat.: - Title: Akcie v USA po správe o nezamestnanosti posilnili, dolárový index vzrástol
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 00:40