StoryEditor

Beblavý: J&T Banka vo veľkej miere úveruje klientov na Cypre

12.06.2015, 12:11
Autor:
TASRTASR

J&T Banka vo veľkej miere úveruje klientov so sídlom na Cypre, Britských Panenských ostrovoch a Kajmanských ostrovoch. Poskytnuté úvery na Cyprus predstavujú takmer polovicu jej úverového portfólia.

Tvrdí to nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR a podpredseda strany Sieť Miroslav Beblavý. Guvernérom Českej národnej banky a Národnej banky Slovenska preto zaslal list, v ktorom sa ich pýta, či plánujú J&T Banku preveriť.

Podľa Beblavého by totiž mali byť takéto úvery vnímané ako rizikové, pretože vysoká miera expozície voči Cypru môže súvisieť napríklad so schránkovými firmami.

Beblavý upozornil, že už v uplynulých týždňoch vzbudil pozornosť odbornej verejnosti aj médií fakt, že Poštová banka má viac ako 500 miliónov eur v úveroch pre firmy sídliace na Cypre. "Po preskúmaní verejne dostupných údajov som dospel k poznaniu, že rovnaký problém ešte vo väčšom rozsahu sa týka aj J&T Banky. Preto som koncom minulého týždňa zaslal list guvernérovi Českej národnej banky aj guvernérovi Národnej banky Slovenska, kde sa ich pýtam, ako na celú vec hľadia a čo s tým robia alebo mienia spraviť," informoval dnes Beblavý.

Poslanec sa pri týchto svojich tvrdeniach odvoláva na konsolidovanú výročnú správu banky za minulý rok. "J&T Banka v nej uvádza, že viac ako 30 miliárd jej úverového portfólia bolo poskytnutých klientom so sídlom na Cypre. To predstavuje 42,9 % jej celkového úverového portfólia a približne 1,1 miliardy eur podľa kurzu k 31. decembru 2014. Je to zároveň približne dvojnásobok vlastného imania banky ku koncu minulého roka," vyčíslil Beblavý.

Taktiež upozornil na to, že okrem Cypru finančná inštitúcia poskytovala úvery spolu vo výške takmer 1,4 miliardy českých korún (51,2 milióna eur) aj klientom so sídlom na Britských Panenských ostrovoch a Kajmanských ostrovoch. "Podľa údajov z výročnej správy však úvery pre tieto spoločnosti neboli použité na projekty realizované v týchto krajinách alebo zaistené majetkom z týchto krajín. Takto bolo použitých len 606 miliónov českých korún (22,2 milióna eur) na Cyprus a žiadne sumy do ostatných dvoch krajín. Dá sa teda konštatovať, že približne 30 miliárd českých korún a 42 % svojho úverového portfólia poskytla banka klientom, ktorí formálne vykazujú sídlo na Cypre, ale nerealizujú tam svoje aktivity, na ktoré bol úver určený," doplnil Beblavý.

Preto je presvedčený, že takéto úvery musia byť vnímané ako rizikové a regulátor ich musí prísne strážiť. "Cez takéto firmy napríklad na Cypre sa dá totiž skryť požičiavanie osobám s osobitným vzťahom k banke alebo jej akcionárom, ktoré je inak prísne regulované. Z verejne dostupných údajov nie je možné tieto skutočnosti vyvrátiť ani potvrdiť," tvrdí Beblavý.

Bankový dohľad však podľa jeho slov má možnosť preskúmať nielen to, kto je v prípade týchto úverov skutočným majiteľom firiem, ale najmä preskúmať, kto poskytol ručenie, respektíve, aké projekty sú cez úvery financované.

"Veľmi vysoká miera expozície J&T Banky voči Cypru je signifikantná aj pre problémy súvisiace so schránkovými firmami, ktoré obe krajiny zažívajú vo vzťahu k zneužívaniu až rozkrádaniu verejných zdrojov a ktoré na Slovensku dokonca viedli k niekoľkostupňovým pokusom zakázať ich vzťahy s verejným sektorom. Uvedený problém má preto aj aspekt boja proti korupcii, nehospodárnemu vynakladaniu verejných financií a boja s praním špinavých peňazí," doplnil nezaradený poslanec.

Zároveň je presvedčený, že najmä v posledných rokoch sa Slovensko zmenilo na slovenskú schránkovú republiku, kde vznikol integrovaný reťazec vyciciavania verejných zdrojov a obchádzania zákonov cez schránkové zákony.

"Často vládne pocit, že to tak musí byť, že sa s tým nedá nič robiť. V prípade bánk to však neplatí. Minimálne centrálne banky majú nástrojov dosť. Dôležité je, aby ich mali chuť a odvahu využiť," dodal Beblavý.

J&T Banka uviedla, že spĺňa všetky kritériá obozretného podnikania a odmieta tvrdenia Beblavého. "Regulátor, teda Česká národná banka, aj audítori poznajú identitu každého konečného vlastníka úverovaného subjektu, a preto nie je možné, aby došlo k nadmernej úverovej expozícii banky voči jednému subjektu, ani k nedovolenému financovaniu vlastných projektov," uviedla pre TASR PR manažérka banky Linda Gáliková s tým, že J&T Banka vníma vyjadrenia Beblavého ako zámerne vykonštruované a ako súčasť predvolebnej kampane.

01 - Modified: 2007-06-23 13:34:00 - Feat.: 0 - Title: Pri zrážkach extrémistov s imigrantmi zadržali 43 ľudí
01 - Modified: 2024-04-20 18:32:04 - Feat.: - Title: Južné krajiny EÚ žiadajú väčšiu spoluprácu s krajinami pôvodu migrantov 02 - Modified: 2024-04-10 16:22:04 - Feat.: - Title: Na Cypre čaká 1000 ton potravín pre Gazu a deti zomierajú na podvýživu, námorný koridor je dočasne uzavretý 03 - Modified: 2024-04-01 15:59:18 - Feat.: - Title: Cyprus hlási záchranu 270 migrantov, Grécko zachytenie 74 ľudí na drevenom člne 04 - Modified: 2024-03-12 07:27:53 - Feat.: - Title: Z cyperského prístavu vyplávala prvá loď s humanitárnou pomocou pre Pásmo Gazy 05 - Modified: 2024-03-04 16:26:42 - Feat.: - Title: Mierová misia OSN na Cypre si pripomína 60. výročie pôsobenia. Pellegrini si myslí, že potrvá ešte dlho
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 11:15