StoryEditor

Fed je v šoku. Unikli informácie, trhy to zneužili

25.09.2013, 14:56
O rozhodnutí Americkej centrálnej banky ohľadne obmedzenia stimulov vedeli trhy ešte pred oficiálnym oznámením.

Zdá sa, že minulotýždňové rozhodnutie americkej centrálnej banky Fed o tom, že nezačne obmedzovať monetárne stimuly, bolo známe skôr, než malo. Federálny rezervný systém (Fed) teraz vyšetruje možný únik informácií. Informovala o tom agentúra Reuters.

Americká centrálna banka podľa CNBC vyšetruje obchodné aktivity, ktoré sa udiali minulú stredu niekoľko milisekúnd pred uplynutím embarga na zverejnenie výsledku zasadnutia menového výboru banky. Výbor pre operácie na voľnom trhu (FOMC) v rozpore s očakávaniami trhu rozhodol, že nezačne obmedzovať program výkupu aktív, v rámci ktorého aktuálne mesačne nakupuje dlhopisy za 85 miliárd USD (asi 63 miliárd eur).

Zdá sa, že niektorí obchodníci na chicagskej burze disponovali informáciou o rozhodnutí menového výboru skôr, než bolo zverejnené, a správne investovali.

Zvláštne sú podľa Fedu najmä masívne transakcie na futures zlata v rozsahu milisekúnd pred zverejnením rozhodnutia o QE, čo Fed vidí bez úniku informáciií ako nemožné, pokiaľ nejde o "geniálnyu stávku".

Hovorca Fed upozornil, že tlačové agentúry, ako sú Reuters, Bloomberg alebo Dow Jones, sú o rozhodnutí dopredu informované. Tieto agentúry sa však písomne zaviazali dodržiavať embargo, dokedy nemôžu byť informácie zverejnené.

Eamon Javers na CNBC citoval analýzu Nanex, podľa ktorej bolo príliš rýchlo zobchodovaných 600 miliónov dolárov aktív. "Dáta jasne ukazujú na niečo, čo fyzicky nemohlo nastať ... správa FOMC musela doraziť do Chicaga pred 2pm ET," uviedol zakladateľ Nanex Eric Hunsander pre FT.

CNBC s nadsádzkou navodzuje tri možnosti, ako je to možné:

1) niektorý z traderov mal mimoriadné šťastie
2) došlo k úniku informácií z médií, ktoré informáciu majú pod embargom, alebo dokonca priamo z Fedu,
3) boli porušené zákony fyziky a informácie z Washingtonu do Chicaga putovala rýchlejšie, než sa to môže podariť svetlu.

A dodáva - iba možnosť dva je zrejme správna.

CNBC navodzuje, že ide veľmi pravdepodobne o ďalší prípad, kedy sa dáta k niektorej z high - frequency firiem dostala o milisekundy skôr, čo stačí s ich technikou k bleskovému zadaniu pokynov a vyťaženia z informácie. Fed sa teraz zaujíma, či došlo k nejakej technickej nepredvídateľnosti alebo či ide o vedomé porušenie pravidiel.

Fed prehodnocuje poskytovanie embargovaných správ.

Fed v oficiálnej správe tiež uviedol, že je v kontakte s médiami, ktorým postupuje informáciu pod embargom. V profesionálnej žurnalistike je to bežné aj nevyhnutné: pre schopnosť informáciu spracovať na dohodnutý čas správne, kvalitne a bezchybne - bez možnosti, že by sa pre kohokoľvek stala zavádzajúca.

01 - Modified: 2005-06-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Výhody homeopatických liekov
01 - Modified: 2024-04-18 14:31:27 - Feat.: - Title: Fed k redukcii úrokov pristúpi, netreba sa však ponáhľať, povedala prezidentka Federálnej rezervnej banky 02 - Modified: 2024-04-18 08:22:28 - Feat.: - Title: Zbohom plánom na lacnejšie doláre aj dočasnosti cenových tlakov 03 - Modified: 2024-04-15 12:18:53 - Feat.: - Title: Žiadne uvoľnenie a korekcia? 04 - Modified: 2024-04-13 11:03:26 - Feat.: - Title: Ako málo stačí na to, aby sa Európa dostala pred Ameriku 05 - Modified: 2024-04-11 14:41:18 - Feat.: - Title: Trhy vrátane slovenských ostro reagovali na udalosť v Amerike. Lagardová naznačila nový kurz Európy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 03:53