StoryEditor

Merkelová: Európania sú leniví

10.09.2013, 13:00
Autor:
adpadp
Nemecká kancelárka si myslí, že Európa zaspala na vavrínoch a mala by začať inovovať.

Nemecká kancelárka pri poslednom predvelebnom vystúpení v televízii uviedla, že nemôže za krízové rozdelenie Európy na bohatý sever a chudobný juh. Dodala tiež, že Európa by mala spolupracovať na nových reformách, aby zvýšila svoju globálnu konkurencieschopnosť, uvádza portál Bloomberg. Merkelová pritom doteraz nezverejnila plán, kam by sa podľa nej v prípade víťazstva vo voľbách malo Nemecko ďalej uberať.

Merkelová sa dva týždne pred nemeckými voľbami zúčastňuje rôznych debát a vystúpení v médiách, pričom súčasťou jej predvoebného boja sú častokrát kontroverzné vyhlásenia. Počas vystúpenia v regionálnej nemeckej televízii povedala, že Európa od renesancie nemala skutočný dôvod na oslavu svojich úspechov a nemala by spať na vavrínoch.

Krajiny podľa nej môžu byť silné iba ak budú neustále inovovať, modernizovať a nie sa tešiť z toho, že dokážu riešiť spoločné dlhy. Podľa Merkelovej tiež nemecká solidarita s krajinami, ktorých ekonomiky sú výrazne poznačené recesiou, musí ísť ruka v ruke s ich reformami.

"Nepáči sa mi, že my Európania sa už od dávnej histórie označujeme za svetových lídrov. Ukazujeme svetu naše krásne renesančné budovy a miesto, kde bolo vyrobené prvé auto, pričom odvtedy všetko, čo je  veľké, moderné a inovatívne, bolo vyrobené inde," uviedla Merkelová.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 17:09