StoryEditor

Čínsky milionár kradol autá, lebo nemal chuť do jedla. Pred súdom žiadal trest smrti

04.02.2016, 16:08
Autor:
ČTKČTK

Čcheng Li-sin dosiahol splnenie svojho čínskeho sna. Z nuly sa vypracoval na milionára a mohol sa oddávať takýmto životným radostiam, ako naučiť sa lietať a rozoberať autá na diely. A okrem toho mal ešte jednu záľubu - hrozne rád kradol autá, pretože vzrušenie z krádeže mu vraj pomáhalo liečiť depresie a nespavosť, napísal spravodajský server The Times.

Pred súdom, ktorý ho poslal na osem rokov za mreže za krádeže troch vozidiel značky Toyota Land Cruiser Prados, Čcheng vypovedal, že po krádeži prvého vozidla bol nesmierne nadšený. "Zlepšila sa mi chuť do jedla a tiež som začal lepšie spať," povedal súdu.

S majetkom presahujúcim v prepočte 2,6 milióna eur z podnikania v odbore elektrospotrebičov a s viac ako 400 tisícami eur ročne z promotérskej spoločnosti, ktorá usporiadúva koncerty si Čcheng mohol ľahko dovoliť automobily kúpiť. Namiesto toho si ale užíval vzrušenie z prepracovaného zlodejského postupu.

Najprv na vyhliadnutý voz umiestnil GPS sledovacie zariadenie, stopoval vozy na svojom počítači a vracal sa k nim s technologicky vyspelou pomôckou, ktorá mu okopírovala kľúč. Po prípravách trvajúcich viac ako desať dní sa k autu vrátil s falošným kľúčom aj dekodérom deaktivujúcim poplašný systém. Rušičkou odblokoval možné sledovacie zariadenie legálne nainštalované vo vozidle a potom s automobilom odišiel. Doma všetky vozidlá rozobral, pretože si údajne chcel zostaviť vlastné - a lepšie - auto.

Čchengov príbeh finančného úspechu je jedným z miliónov podobných, ktoré sa za posledných niekoľko desaťročí výnimočného ekonomického rastu v Číne odohrali. Čchengovi ale šťastie nepriniesol. Obžalovaný tvrdil, že bol doma nespokojný, niekoľkokrát sa rozviedol a znovu oženil, a súd prosil o trest smrti, alebo aspoň doživotie.

01 - Modified: 2023-11-23 10:30:00 - Feat.: - Title: Američan žil v mobilnom dome bez televízora či počítača. Po smrti vyšlo najavo, že bol milionár a všetky peniaze odkázal mestu 02 - Modified: 2023-11-02 09:51:37 - Feat.: - Title: Najbohatší mileniál si od prevzatia obrej spoločnosti pripísal svoju prvú „výplatu“. Dedič Red Bullu získal pol miliardy eur 03 - Modified: 2023-07-10 08:30:00 - Feat.: - Title: Self-made milionár sa podelil o radu pre mladých ľudí. Ak chceš mať kopu peňazí, musíš urobiť túto konkrétnu vec 04 - Modified: 2023-05-30 13:16:48 - Feat.: - Title: Vodič autobusu vyhral v lotérii rovný milión, keď čakal na kebab. Ďalší deň prišiel normálne do práce 05 - Modified: 2023-02-20 23:01:30 - Feat.: - Title: Odísť na dôchodok s miliónom eur na účte? Začať sporiť stačí aj vo veku tridsať rokov (infografika HN)
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 23:14