StoryEditor

Slováci budú nakupovať lacnejšie

15.04.2013, 11:00
Autor:
TASR, redTASR, red
Tempo rastu cien na Slovensku spomalilo. Tento trend bude pokračovať.

Rast cien na Slovensku opäť spomalil. V marci sa inflácia znížila na 1,9 percenta. Vo februári pritom dosiahla úroveň 2,2 percenta. Informoval o tom dnes Štatistický úrad SR.

Spotrebiteľské ceny sa v marci porovnaní s februárom v úhrne zvýšili o 0,1 percenta.

Za pomalším rastom cien sú najmä lacnejšie potraviny, pod čo sa podpísal pokles cien ovocia a pomalší rast cien zeleniny.

Slováci tankovali drahšie prvýkrát po piatich mesiacoch. "To zrejme súvisí s oslabením eura voči doláru, čo nastalo v dôsledku vyostrenia krízy na Cypre," vysvetľuje analytik Slovenskej sporiteľne Martin Baláž.

Ľudia si museli priplatiť aj v odboroch rekreácia a kultúra o 0,3 percentá.  Bývanie, voda, elektrina, plyn a iné palivá, vzdelávanie, hotely, kaviarne a reštaurácie zdraželi o 0,2 percenta.

Podľa Ľubomíra Koršňáka z UniCredit Bank by sa mala medziročná inflácia aj v nasledujúcich mesiacoch pohybovať na úrovniach okolo 2,0%. "Medziročný rast cien potravín by mal spomaľovať a v dôsledku vývoja cien ropy na svetových trhoch by v apríli mali opäť klesať ceny pohonných látok," dodáva Koršnák. Celkový rast cien by podľa Baláža mal byť výrazne nižší než pred rokom.     

You need to upgrade your Flash Player

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 17:54