StoryEditor

Českému finančníkovi sa rysuje vianočná nádielka. Slovenské elektrárne

12.12.2015, 08:49
Autor:
FinWeb.skFinWeb.sk
Daniel Křetínský by mohol podpísať prevzatie časti Slovenských elektrární ešte tento mesiac.

Podnikateľ Daniel Křetínský má veľkú nádej, že pred tohtoročnými Vianocami rozšíri svoje energetické impérium, píšu Lidovky.cz. Ešte pred Štedrým dňom by mal podpísať dohodu o majetkovom vstupe do Slovenských elektrární, čo zahŕňa prevažnú časť našej energetiky vrátane atómových reaktorov.

Energetický a priemyselný holding (EPH) na čele s Křetínským má postupne získať väčšinový podiel v slovenskej firme od doterajších majiteľov - talianskej spoločnosti Enel.

"V prvej fáze Enel odovzdá 33-percentný podiel," uviedol šéf talianskej firmy Francesco Starace podľa správy rakúskej agentúry APA z Ríma. Dohoda s EPH sa má ale týkať celého väčšinového podielu Enelu v celkovej výške 66 percent. Ďalší tretinový podiel však chce Křetínský prevziať až potom, čo Taliani dokončia dostavbu jadrovej elektrárne Mochovce.

Práve Starace potvrdil, že dohoda o celom tomto obchode má byť hotová do Vianoc. A potvrdzujú to aj ďalšie informácie servera lidovky.cz z dobre informovaných zdrojov. Podobne sa už skôr vyjadril aj slovenský minister hospodárstva Vazil Hudák. Hovorca EPH Daniel Častvaj zatiaľ odmietol celú záležitosť komentovať.

A prečo je nutné s predajom celého talianskeho podielu čakať na dostavbu Mochoviec - teda prinajmenšom do roku 2017? Prieťahy a predražovanie stavby ďalších dvoch atómových reaktorov v Mochovciach sú najväčším problémom, ktorému dnes Slovenské elektrárne čelia. A je to tiež hlavný dôvod, prečo Taliani pravdepodobne nemôžu očakávať za svoj podiel čiastku rádovo v miliardách eur, ale skôr "iba" stovky miliónov eur. Nikto navyše príliš nechce preberať od Talianov zodpovednosť za dokončenie dostavby.

Majitelia EPH - okrem Křetínského aj ďalší podnikateľ Patrik Tkáč a skupina J&T - sú najväčším súkromným hráčom v plynárenstve a majú takmer polovičný podiel v plynovode Eustream spojený s manažérskou kontrolou. EPH je tiež popredným hráčom v nemeckej hnedouhoľnej energetike a českom teplárenstve. Potom, čo Křetínský uzavrie s Talianmi dohodu, bude ešte nasledovať obdobie niekoľkých mesiacov na celkové dokončenie a schvaľovanie obchodu. Tiež sa potom ukáže, ako do transakcie vstúpi slovenský štát. Premiér Robert Fico totiž dával najavo, že má záujem o navýšenie zatiaľ tretinového podielu štátu a získanie tesnej väčšiny v Slovenských elektrárňach. Taliani ale o predaji exkluzívne rokujú s Křetínským, o ambíciách štátu tak Ficovi ľudia budú najskôr viesť ďalšie rozhovory práve s českým podnikateľom.

Faktom je, že Křetínskeho EPH už úzko spolupracuje s Ficovou vládou práve v slovenskom plynárenstve.


 

01 - Modified: 2007-12-05 09:41:42 - Feat.: 0 - Title: Telefónica považuje svoje ročné pôsobenie za úspešné
01 - Modified: 2023-05-11 12:51:28 - Feat.: - Title: Energetický a priemyselný holding Daniela Křetínského mal vlani medziročne takmer dvojnásobné tržby 02 - Modified: 2022-07-01 14:30:39 - Feat.: - Title: Voda tam má 135 stupňov. Košice sa priblížili k vykurovaniu tisícok bytov teplom spod zemského povrchu 03 - Modified: 2022-02-23 10:44:24 - Feat.: - Title: Zastropovanie cien energií prinesie aj negatíva. Domácnosti môžu mať v budúcnosti problém 04 - Modified: 2022-02-18 13:23:45 - Feat.: - Title: Vybavili Matovič so Sulíkom naozaj extra lacnú elektrinu? Isté to ešte vôbec nie je 05 - Modified: 2022-02-16 11:47:42 - Feat.: - Title: Vláda stiahla "jadrovú daň," je za tým rokovanie so Slovenskými elektrárňami
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 03:40