StoryEditor

Taliansko naštartuje ekonomiku. Drogami či prostitúciou

27.05.2014, 13:07
Autor:
redred
Taliansko započíta do rastu ekonomiky aj peniaze z nelegálnej činnosti. Spôsobí to rast ekonomiky.

Talianske hospodárstvo sa síce stále potáca v problémoch a ťaží ho obrovský dlh, už v októbri ale dôjde k skokovému nárastu HDP. Štatistický úrad Istat totiž oznámil, že do oficiálnych údajov začne započítavať aj čiernu ekonomiku, teda výnosy z výroby drog, prostitúcie a pašovania cigariet a alkoholu. Podľa triezvych odhadov sa tak výkon talianskej ekonomiky razom zdvihne o dve percentá. Informoval o tom český denník Lidové noviny.

Istat pripustil, že pôjde len o odhady, pretože je nemožné získať presné dáta. Pri kvantifikácii výnosov z prostitúcie tak bude úrad vychádzať primárne zo strany ponuky, teda počtu prostitútok, u výroby drog potom zo strany dopytu, teda spotreby konzumentov.

Nový výpočet zníži zadlženie
Nech už ale Istat dôjde k akémukoľvek záveru, aspoň na papieri si talianska ekonomika polepší. Čiastočne sa uľaví tiež premiéru Matteovi Renzimu, pretože jednou z jeho najväčších starostí je výška štátneho dlhu, ktorá je vyše 135 percent HDP. Pokiaľ teda HDP vzrastie, tento pomer sa aspoň o trochu zníži a vláda nebude pod takým tlakom zo strany Európskej komisie na splnenie záväzkov na nízky deficit.

Zmenu výpočtu HDP ale majú Taliani od EU schválenú, respektíve ju od členských krajín dokonca vyžaduje Eurostat. Zámer EÚ je, aby štáty viedli čo najpresnejšie záznamy o veľkosti svojich ekonomík a bolo tak možné dobre porovnávať ich veľkosti a rozdeľovať pomoc zo štrukturálnych fondov. Napríklad v Holandsku totiž prostitúcia a konzumácia niektorých drog legálna je a teda sa započítava do HDP. K novej metodike už pristúpili aj Veľká Británia, ktorej HDP podľa odhadov vzrastie o asi 9,5 miliardy eur a Španielsko, ktoré si papierovo polepší o zhruba 9,6 miliárdy eur.

Zarátajte aj našu kultúru
Talianom sa však teraz hodia akéjkoľvek možnosti, ktoré vylepšia obraz ich ekonomiky. Svedčí o tom aj incident z tohtoročného februára, kedy taliansky dvor audítorov Corte dei conti pohrozil žalobami trom najväčším svetovým ratingovým agentúram - podľa neho totiž pri hodnotení solventnosti Talianska do svojich výpočtov nezahrnuli "históriu Talianska, jeho umenie alebo krajinu, ktoré sú, ako je všeobecne uznávané, základom ekonomickej sily".
Kvôli tomuto pochybeniu mali agentúry S&P, Moody´s a Fitch v lete roku 2011 neoprávnene znížiť rating talianskeho dlhu, čo viedlo k eskalácii krízy eurozóny a vtedajšia vláda bola donútená prijať tvrdé škrty a úsporné opatrenia. Od februára sa ale úřad k možnosti skutočne podať žalobu nevyjadril.

01 - Modified: 2006-06-02 12:37:00 - Feat.: 0 - Title: Billa a Julius Meinl v ČR v r.2001 a 2002 uzatvárali kartelové dohody
01 - Modified: 2021-09-30 10:00:57 - Feat.: - Title: Hra alebo skutočnosť? Ride 4 je motocyklový simulátor nerozoznateľný od reality 02 - Modified: 2021-08-26 14:40:39 - Feat.: - Title: Explózia pred letiskom v Kábule. Neznámi páchatelia strieľali aj na evakuačné talianske lietado 03 - Modified: 2021-08-17 14:50:25 - Feat.: - Title: Blackjackonomix - Stefanides 04 - Modified: 2021-08-17 12:33:29 - Feat.: - Title: KOMENTÁR: Rastieme napriek dlhom Matovičovej éry 05 - Modified: 2021-08-17 13:54:33 - Feat.: - Title: Ekonomika sa nakopla ako za čias Dzurindu. Západ však tentokrát zrýchlil ešte viac
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 06:30