StoryEditor

Kaviareň, v ktorej je káva zadarmo. Platí sa tam za čas

19.01.2014, 11:22
V londýnskej kaviarni Ziferblat hostia neplatia za kávu alebo koláčiky ale za čas, ktorý v kaviarni strávia.

Neobvyklý podnikateľský plán rozšíril do Londýna Rus Ivan Mitin. V jeho kaviarni Ziferblat hostia neplatia za to čo vypijú či zjedia, ale peniaze do pokladničky odovzdávajú v závislosti od času, ktorý v kaviarni strávia.

Porekadlo o tom, že čas sú peniaze platí v novo otvorenej londýnskej kaviarni Ziferblat dvojnásobne. Hosťom totiž servírka na lístok nepripisuje počet vypitých nápojov, ale oni sami si na neho zaznamenávajú čas príchodu a odchodu. A podľa konečného počtu minút tiež zaplatia.

Koncept do britskej metropoly priniesol dvadsaťdeväťročný Rus Ivan Mitin. Londýnska pobočka je tak prvou západnou súčasťou mini reťazca, ktorý už má desať kaviarní v Rusku a jednu na Ukrajine. Ceny sú na podmienky východolondýnského dištriktu Shoreditch veľmi nízke.

Platí sa tri penny za minútu. To vo výsledku robí 1,80 libry za hodinu. Bez ohľadu na to, koľko čajov či káv počas tej doby hosť vypije a koľko sušienok či toastov k tomu zje. Hostí konieckoncov nikto nevyhodí ani ak si prinesú vlastné jedlo a pitie. Keďže doteraz nie je zavedený časovací systém, platia hostia po odpočítaní času z nafasovaných obstarožných budíkov svoj ​​príspevok do otvorenej kasičky.

Podľa skúsenosti recenzenta britského servera Telegraph Scotta Campbella môže byť tento systém cien veľmi výhodný. "Za dve hodiny, ktoré som v kaviarni strávil, som si dal citrónový, zázvorový a dva čierne čaje. K tomu niekoľko toastov. To všetko za tri libry šesťdesiat," opisuje Campbell. Aj napriek tomu, že do kasičky hodil päťlibrovku, vyšla ho jeho návšteva na polovicu toho, čo by mu účtovali v reťazci Starbucks.

Koho pri týchto počtoch napadne, že z takýchto "marží" sa nedá zaplatiť ani personál, nie je ďaleko od pravdy. Druhou zaujímavosťou na kaviarni, ktorej názov by sa do slovenčiny dal preložiť ako Ciferník, je absencia akejkoľvek obsluhy. Nápoje aj pochutiny si hostia pripravujú zo zásob kaviarne priamo na mieste vo vybavenej kuchynke.

"Všetci ľudia, čo sem prídu sa podieľajú na existencii tohto miesta. Zdieľame tak dohromady naše náklady. Ja platím raz za mesiac nájom, oni platia po minútach," vysvetľuje pre CNN Money svoju podnikateľskú filozofiu majiteľ kaviarne Mitin, ktorý ako správny hipster nezhodil pestované fúzy ani na konci novembra.

Zároveň ale Mitin, ktorý vsádza v kaviarni hlavne na spoločenskú atmosféru, dodáva, že si v je v jednej veci podobný i s konvenčnejšími podnikateľmi. "Ziskovosť je pre mňa dôležitá. Ak ste v zisku, znamená to, že to robíte dobre," hovorí dvadsaťdeväťročný Rus, ktorý by okrem Londýna rád expandoval aj do New Yorku.

ihned.cz

01 - Modified: 2005-12-11 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Britský výbuch by nemal zdražieť ropu
01 - Modified: 2024-02-12 18:04:30 - Feat.: - Title: Legendárny Propeller dostáva ďalšiu šancu. Podnikateľ, ktorý stojí za známou sieťou, tam chce kaviareň 02 - Modified: 2024-01-05 10:43:24 - Feat.: - Title: Čarokvet v Bernolákove: Za zrodom spojenia kvetinárstva a kaviarne stoja nervózni muži 03 - Modified: 2023-12-14 13:00:00 - Feat.: - Title: Zaplať teraz, vypi budúci rok. Česi bojujú proti budúcoročnému zdražovaniu nápojov 04 - Modified: 2023-12-10 23:00:00 - Feat.: - Title: Ani predaj, ani dražba. Známemu podniku v Petržalke sa kráti čas 05 - Modified: 2023-08-11 22:00:00 - Feat.: - Title: Bar naúčtoval hosťom dve eurá za prerezanie sendviča​. Čelí tlaku zo sociálnych sietí, no svoj krok obhajuje
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
08. máj 2024 06:13