StoryEditor

Švajčiari vyprali slovenský šport aj modeling

11.03.2015, 23:00
Až 25 ľudí na zozname malo účty vo švajčiarskej pobočke banky HSBC. Tá je v súčasnosti prešetrovaná z prania peňazí.

Podnikatelia, športovci, lekári či modelky. Títo všetci sa ocitli na zozname 25 ľudí, ktorí mali účty vo švajčiarskej pobočke banky HSBC. Tá je v súčasnosti prešetrovaná z prania peňazí. Zatiaľ nie je jasné, či sa Slováci na zozname skutočne vyhýbali plateniu daní alebo nie, a teda mali v banke len otvorený účet.

Ľudí, ich kontá, ako aj prevody peňazí bude prešetrovať naša daňová kobra. Teda špeciálny tím zložený z tria – daniari, polícia a generálna prokuratúra. „Zoznam budeme preverovať z pohľadu jeho obsahu a z pohľadu toho, či nastala skutočnosť, ktorá by smerovala k daňovému úniku alebo podvodu,“ povedal prezident Finančnej správy František Imrecze. Ako presne budú postupovať, však už nekonkretizoval.

Údaje o slovenských klientoch HSBC pochádzajú z rokov 2005 a 2006. Niektorí si na účtoch v tom čase uložili celkom slušné sumy. Podľa daniarov až 3,5 milióna eur. Je však možné, že aj viac – šesť až osem miliónov eur. Vyplýva to zo správy, ktorú zverejnilo Medzinárodné konzorcium investigatívnych novinárov. Ide o skupinu, ktorá od minulého roka overovala údaje získané francúzskym denníkom Le Monde.

Práve výška konta je pritom pri vyšetrovaní dôležitá. Aj od nej totiž závisí, či bude prípadný trestný čin z krátenia dane premlčaný alebo nie. „Pri prešetrovaní sa skúma aj to, kedy sa ľudia vyhli zaplateniu dane z príjmu. Ak neodviedli štátu viac ako 133-tisíc eur, je premlčacia doba 20 rokov,“ objasňuje daňová poradkyňa spoločnosti GT & C Slovakia Alica Orda Oravcová. V prípade, že štát obrali na dani o menej ako 133-tisíc eur, je premlčacia doba len päť až desať rokov. Usvedčiť Slovákov z trestného činu však vôbec nebude ľahké. Polícia bude musieť dokázať, že zdroje peňazí mali byť zdanené a že ku krátenie dane došlo úmyselne.

Kauza s účtami vo švajčiarskej pobočke britskej banky HSBC sa prevalila začiatkom roka. Podľa medializovaných informácií tu bolo otvorených až 147 účtov, ktoré boli nejakým spôsobom spojené so Slovenskom. Dokopy tu mali ľudia uložených 48,7 milióna amerických dolárov. Celková suma na podozrivých účtoch HSBC predstavuje zhruba 100 miliárd dolárov a počet ich majiteľov po celom svete predstavuje vyše 100-tisíc klientov.

Na prešetrovaní prípadných daňových podvodníkov pritom daňová kobra nebude pracovať sama. Finančná spravodajská jednotka slovenskej Národnej kriminálnej agentúry už približne pred mesiacom kontaktovala partnerskú jednotku vo Švajčiarsku. „Oslovili sme s obdobnou žiadosťou aj partnerskú jednotku v Anglicku a využili sme na získanie informácií tiež policajného pridelenca vo Veľkej Británii,“ povedal pred časom hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka. Polícia súčasne koordinuje postup so spravodajskou jednotkou v Českej republike.

Dane späť už štát nedostane

Ako presne bude prebiehať vyšetrovanie, však nateraz nie je známe. Daniari totiž ďalšie kroky konkretizovať nechceli. Podľa bývalého policajného prezidenta a súčasného poradcu na ministerstve vnútra Antona Kulicha to ani nie je možné predpovedať. Je to totiž vec taktiky a pri každom prípade je to iné. To znamená, že polícia napríklad môže, ale nemusí hovoriť s ľuďmi na zozname. „Je však pravdepodobné, že si od nich vypýta vysvetlenia,“ dodáva Kulich.

V súčasnosti je isté len jedno. Nezaplatené dane už štát pravdepodobne späť nikdy nedostane. Ich úniky sú už premáčané „Ak hovoríme napríklad o potenciálnych daňových kontrolách, pre tuzemské subjekty je doba päť rokov, takže z tohto pohľadu by tu premlčanie bolo. Ak hovoríme o zahraničných osobách, ktoré sú rezidentmi na Slovensku, tak doba na výkon daňovej kontroly je 10 rokov,“ objasnil Imrecze.

Nie neznáma

Banka HSBC pritom pre Slovákov nie je neznáma. V roku 2005 tu totiž založila pobočku. Počas rokov sa jej však nepodarilo zaradiť u nás k významným bankám, preto sa v roku 2012 rozhodla opustiť krajinu. Dôvodom bola vraj snaha zefektívniť činnosť celej bankovej skupiny.

01 - Modified: 2007-04-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: GE Money otvorila prvú pobočku
01 - Modified: 2024-04-25 12:29:07 - Feat.: - Title: Investovať či neinvestovať do zlata? To je otázka 02 - Modified: 2024-04-21 21:52:36 - Feat.: - Title: Šéf novej banky pre HN: Do konkurenčného boja na Slovensku chceme vstúpiť už v januári 03 - Modified: 2024-04-21 22:00:00 - Feat.: - Title: Slovenské firmy sa otvárajú novinkám, viaceré skúšajú zdieľanie áut 04 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: S touto apkou budú mať vaše deti financie v malíčku a peknú odmenu na účte k tomu 05 - Modified: 2024-04-15 09:00:00 - Feat.: - Title: Podnikanie formou franšízingu rastie na popularite. Čoraz častejšie aj v oblasti financii
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 18:12