StoryEditor

Britskí voliči vyslali únii varovanie

11.05.2015, 00:00
V kľúčovom hlasovaní suverénne dominovali konzervatívci premiéra Davida Camerona. Znamená to zvýšenie hrozby referenda o odchode z únie.

Zvýšená hrozba odchodu z Európskej únie, ďalšie obmedzenie imigrantov či zemetrasenie na britskej politickej scéne. To všetko priniesli ostro sledované štvrtkové parlamentné voľby vo Veľkej Británii, ktoré suverénne ovládli konzervatívci premiéra Davida Camerona.

Po viac ako dvoch desaťročiach tak krajinu bude viesť vláda pozostávajúca len z jednej strany. HN vám prinášajú štyri body, ktoré tieto voľby ovplyvnia.

Hrozba brexitu

Víťazstvo konzervatívca Camerona zanecháva Európe jasný odkaz. Briti nie sú spokojní s tým, ako sa smerovanie Európskej únie uberá, ani s jej politikou. Práve na fenoméne narastajúceho britského euroskepticizmu postavil Cameron svoju kampaň. Podľa expertov aj vďaka tomu získal hlasy časti voličov euroskeptikov Nigela Faragea, ktorí vo voľbách prepadli.

Čo Cameron sľúbil, to mieni aj dodržať. „Staronový premiér sa jednoznačne bude usilovať o zorganizovanie referenda. A to v roku 2017,“ uviedol pre HN britský politológ Robin Shepherd.

Veľká Británia sa tak môže stať úplne prvou krajinou, ktorá z Európskej únie vystúpi. „Vzhľadom na to, ako rýchlo sa šíri antieurópske myslenie u Britov, nie je to až také nereálne,“ konštatuje Shepherd. Poukazuje však na to, že pre Britániu by to malo tvrdšie dôsledky ako pre zvyšok Európy.

Polícia zatkla niekoľko priaznivcov opozície, ktorí cez víkend demonštrovali v centre Londýna proti víťazstvu Davida Camerona.

Obmedzenie imigrácie

Víťazstvo konzervatívcov bude mať vplyv aj na imigráciu. Premiér Cameron totiž dlhodobo prezentuje názor, že prisťahovalci, či už legálni, alebo ilegálni, komplikujú život obyčajným Britom. Ešte pred voľbami v roku 2010 sľuboval, že zníži počty prisťahovalcov zo státisícov na desaťtisíce.

Slováci, ktorí vo Veľkej Británii pracujú dlhodobo, sa však neobávajú. „Ak pracujeme legálne a dodržiavame zákony, nič sa nám nemôže stať. Problém môžu mať tí, čo pracujú nelegálne alebo nepracujú vôbec a využívajú štedrý sociálny systém,“ tvrdí Monika Zalayová, Slovenka, ktorá v Manchestri pracuje v bankovom sektore.

Dodáva, že zmeny podmienok pre imigrantov sa už v Británii prednedávnom uskutočnili. Netýkali sa však tých, ktorí pracujú.

Dosah na ekonomiku

Víťazstvo konzervatívcov môže zamiešať karty aj v ekonomike Veľkej Británie. Obavy z opustenia Európskej únie zasahujú britský trh. „Cameronova výhra by mohla ovplyvniť zahraničných investorov, ktorí s Londýnom spolupracujú. Na druhej strane však bude Cameron pod tlakom lobingu finančníkov z Londýna,“ konštatuje Rudolf Vrábel, analytik J&T Banky.

Na ekonomiku by mal výrazný vplyv aj prípadný brexit, teda odchod z Európskej únie. „Dosah by bol zdrvujúci, ale nešlo by o okamžitý proces. Veľmi by záležalo na tom, ako sa na podmienkach odchodu dohodnú Británia a únia. Veľké firmy by však boli nútené opustiť biznis centrum v Londýne a utiahnuť sa do Paríža či Frankfurtu,“ dodáva Vrábel.

 

Domáce zemetrasenie

Voľby totálne otriasli domácou politickou scénou. Konzervatívci upevnili svoju moc na ďalších päť rokov a môžu vládnuť bez pomoci iných. Prekvapila strana škótskych separatistov, ktorá získala 56 kresiel. „Nacionalisti sú proti odchodu krajiny z Európskej únie, strana tak môže znepríjemniť Cameronovi život,“ tvrdí Shepherd.

V prípade hroziaceho brexitu by líderka nacionalistov Nicola Sturgeonová neváhala znovu iniciovať referendum za oddelenie Škótska a za zotrvanie v Európskej únii.

Výsledky volieb mali vplyv aj na porazené politické strany. Ed Miliband sa vzdal vedenia strany labouristov. Rovnaký krok urobil aj Nick Clegg, ktorého Liberálni demokrati vo voľbách totálne pohoreli. Vedenia strany UKIP sa vzdal aj najväčší britský euroskeptik Nigel Farage.

01 - Modified: 2007-05-29 13:52:00 - Feat.: 0 - Title: Nová teória o starnutí je z východu
01 - Modified: 2024-04-18 06:01:30 - Feat.: - Title: Chorvátske demokratické spoločenstvo začne vo štvrtok rokovať o novej vláde. Voľby vyhralo tretíkrát v rade 02 - Modified: 2024-04-10 13:14:44 - Feat.: - Title: V juhokórejských parlamentných voľbách jasne zvíťazila opozícia, ukazujú exit polly 03 - Modified: 2024-04-10 08:37:09 - Feat.: - Title: V Kórei sa konajú parlamentné voľby, vnímané sú ako test popularity prezidenta 04 - Modified: 2024-03-10 09:55:58 - Feat.: - Title: Voliči v Portugalsku idú k urnám, parlamentné voľby budú mať tesný výsledok. Socialistom hrozí porážka 05 - Modified: 2024-02-08 14:11:22 - Feat.: - Title: Voľby v Pakistane sprevádzalo násilie, vláda pozastavila fungovanie mobilných sietí
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 14:11