StoryEditor

Menové vojny končia. Centrálne banky tlmia podporu svojich mien

27.05.2014, 16:06
Autor:
redred
Na menové trhy prichádza po roku turbulencií pokoj. Centrálne banky ustupujú od podporovanie svojich mien.

Od paniky, ktorú svojim výrokom od konci lacných dolárov spustil šéf americkej centrálnej banky Ben Bernanke, prešiel už rok. Investori vtedy spanikárili a začali utekať z rozvíjajúcich sa trhov. Tento ústup spôsobil veľké turbulencie s menami dotknutých štátov a analytici začali hovoriť o menových vojnách. Centrálne banky museli zasahovať, aby svoje meno ochránili na úkor ostatných. Informuje o tom portál E15.

Situácia sa však teraz mení. Investori sa vracajú späť na rozvíjajúce sa trhy s vidinou nájsť investície s aspoň nejakým výnosom. Tento obrať dovoľuje centrálnym bankám rozvíjajúcich trhov pomaly sťahovať opatrenia, ktorými sa snažili zachrániť svoje meny.

Turecká centrálna banka minulý týždeň znížila základnú úrokovú sadzbu o pol percentuálneho bodu na 9,5 percenta s odvolaním na "znižujúcu sa neistotu" a pokles rizikových prirážok tureckých dlhopisov. Podľa mnohých analytikov bol tento prekvapivý krok len ústupkom politickému tlaku pred blížiacimi sa prezidentskými voľbami kvôli pretrvávajúcej inflácii. Líra ale reagovala posilnením o pol percenta voči americkému doláru.
 
Turecká líra však zostáva o jedenásť percent slabšia ako pred rokom a o 8,5 percenta slabšia oproti koncu tohtoročného januára, kedy centrálna banka prudko zvýšila úrokovú sadzbu na desať percent.
 
"Zníženie hlavnej úrokovej sadzby a ponechanie ostatných vysiela zmiešané signály ohľadom menovej politiky tureckej centrálnej banky a mohlo by poškodiť jej dôveryhodnosť," upozornili analytici ratingovej agentúry Fitch.
 
Ruská centrálna banka tiež cúva z podpory, ktorú poskytovala ruskému rubľa. O sto miliónov dolárov znížila objem devíz, ktoré nakupuje alebo predáva v prípade, že sa rubeľ dotkne hornej alebo spodnej hranice vymedzeného pásma, kde ho chce centrálna banka udržať. Rusi ale nezmenili objem prostriedkov, ktorý môžu minúť na intervenciách predtým, než posunú obchodné pásmo. Objem zostáva na 1,5 miliarde dolárov. Až do marca, kedy eskalovali problémy na Ukrajine, činil 350 miliónov dolárov. Rubeľ od marca posilnil voči doláru o šesť percent.
 
Indická centrálna banka, ktorá sa v minulom roku márne snažila zadržať padajúcu rupiu, v súčasnej dobe údajne nakupuje doláre, aby zabránila ešte rýchlejšiemu posilňovaniu domácej meny. Brazílska centrálna banka by čoskoro mohla obmedziť program, kde pomocou finančných derivátov pomáha stabilizovať brazílsky real.

 

01 - Modified: 2024-04-18 14:41:34 - Feat.: - Title: Vstup Bulharska do eurozóny sa môže oneskoriť, tvrdí guvernér centrálnej banky 02 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Nový turecký pašalík? Vplyv Erdogana na nemeckú politiku silnie, varujú špióni 03 - Modified: 2024-04-16 20:54:49 - Feat.: - Title: Netanjahu chce vyvolať regionálny konflikt, aby politicky prežil, vyhlásil Erdogan 04 - Modified: 2024-04-15 08:27:47 - Feat.: - Title: Ako ukončiť vojnu na Ukrajine? Turci predložili nový návrh: zmrazenie hraníc na súčasnej frontovej línii 05 - Modified: 2024-04-14 21:32:00 - Feat.: - Title: Turecko po útoku Iránu na Izrael vyzvalo na koniec eskalácie v regióne, mohla by vyústiť do vojny
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 22:09