StoryEditor

Vyššie dane nútia Grékov meniť životný štýl. Počítajú každý cent

23.07.2015, 00:00
Autor:
FinWebFinWeb

Dvadsať centov navyše za tradičné suvlaki. To je suma, ktorú si turisti pricházdajúci do Grécka ani nevšimnú. Problémom však je pre domácich. Pre nich to je ďalším argumentom, prečo nechodiť jesť mimo domova. 

Zvýšenie dane z pridanej hodnoty je veľkým problémom pre čašníka Stavrosa Giokasa, píše agentúra Reuters.

Ten vo svojej reštaurácii musel zvýšiť cenu tradičnej mäsovej pochúťky o dvadsať centov. Donútili ho k tomu vládne opatrenia, ktoré krajina prijala pod tlakom medzinárodných veriteľov. "Ľudia počítajú každý cent," hovorí Giokas v prázdnej reštaurácii. 

Všetko je drahšie
Niektoré veľké firmy sa dokážu s vyššími daňami vysporiadať tak, aby ich nemuseli premietať do zvyšovania cien. Napríklad nemecký Lidl na svojich stránkach promuje, že zákazníkov sa ceny nedotknú. Je tu ale veľa takých, ktorí nemajú na výber a jednoducho ceny zvýšia. 

"Nemôžeme absorbovať náklady. Všetko zdražuje: paradajky, cibuľa aj tzatziki," vysvetľuje Giokas. Vyššie dane sa pritom netýkajú len potravín ale aj jazdy v taxíku či poplatkov v súkromných školách.

Nárast DPH Grécko zasiahol iba necelý týždeň po tom, čo parlament schválil tvrdé reformy požadované Bruselom. 

V celej krajine sa teraz ekonómovia aj zamestnanci a dôchodcovia obávajú dopadu rastu daní. Grécko pritom bojuje okrem ekonomiky aj s vysokou nezamestnanosťou na úrovni 25 percent. 

"Keď všetko stojí o desať percent viac, je to akoby mi znížili penziu," hovorí 65-ročný Nikos Kulopulos. 

"Je to určite opatrenie, ktoré spôsobí recesiu," myslí si Nick Magginas z National Bank. "Je tu ale vysoká šanca, že to prinesie očakávané príjmy, pretože veľká časť úprav sa týka základných tovarov, kde dopyt nie je pružný," vysvetľuje. 

Malé firmy sa uchýlia k podvodom
"Veľké firmy by mali byť schopné absorbovať rast cien lepšie, než tie malé," dodáva hovorí analytik Alpha Finance Antonis Diapulis. Myslí si, že veľa malých podnikov sa uchýli k drobným podvodom. Napríklad nebudú vydávať bločky. "Celkovo to bude mať negatívny dopad. To je isté," vysvetľuje. 

Problémy majú aj taxikári či kaviarne. Tassos Dritsas je taxikárom od roku 1988 a teraz sa bojí o svoju budúcnosť. "Ľudia nemajú peniaze, aby si platili taxíky. Teraz, s rastom daní, to bude ešte horšie. A potom si ja nebudem môcť kupovať veci," hovorí 49-ročný šofér. 

"Káva je stále produkt, ktorý budú ľudia kupovať, je to pre Gréckov spôsob života," popisuje Kostas Stavropulos, ktorý nosí kávu aj do znovuotvorenej banky. Po zvýšení daní budú musieť ľudia podľa neho prehodnotiť svoj spôsob života. "Musíme zmeniť svoj život a šetriť všade," dodal. 

01 - Modified: 2022-04-08 12:47:00 - Feat.: - Title: Slovensko zlepšilo výber DPH. Matovič informoval, že daňová medzera výrazne klesla 02 - Modified: 2021-12-29 11:39:49 - Feat.: - Title: Potápačom v Grécku sa naskytol zaujímavý objav. Pochádza z druhej svetovej vojny 03 - Modified: 2021-10-24 11:37:47 - Feat.: - Title: Boris Kollár by podporil reformu nemocníc, ak ju schvália regióny. Je tiež za dočasné zrušenie DHP na energie 04 - Modified: 2021-08-07 11:01:38 - Feat.: - Title: Slovensko poskytne pomoc Grécku pri hasení požiaru. Úrady nariadili evakuáciu 05 - Modified: 2021-08-07 10:46:35 - Feat.: - Title: Slovenskí hasiči pomôžu Grékom v boji s ničivými požiarmi
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 10:38