StoryEditor

Britská realitná bublina sa stále nafukuje

14.09.2013, 14:00
Autor:
adpadp
Súčasné ceny nehnuteľností sú jasným znakom toho, že Británii hrozí realitná kríza.

Británia má vládny program, ktorého cieľom je motivovať ľudí, aby si kupovali domy na hypoték. Program však čelí značnej kritike zo strany ekonómov, je podľa nich príliš agresívny a môže viesť k vytvoreniu realitnej bubliny a výrazne poškodiť britské hospodárstvo a následne aj ekonomiku Európy.

Včera v Británii zasadal Kráľovský inštitút autorizovaných inšpektorov, vplyvná britská skupina znalcov a realitných agentov. Na základe svojich zistení adresovali centrálnej banke žiadosť, aby stanovila cenový strop pri predaji nehnuteľností, uviedol portál CNBC.

Skupina zistila, že ceny domov v Británii v súčasnosti rastú najrýchlejším tempom od roku 2006. Organizácia má vážne obavy, že súčasný vývoj ublíži realitnému trhu, pre ktorý by to mohlo znamenať dlhodobé následky.

Britov varovala tiež agentúra Fitch. Tvrdí, že program môže britskej ekonomike viac uškodiť ako pomôcť. Podľa nej totiž zvýši ceny nehnuteľností, zatiaľ čo v oblasti celkového zvýšenia ponuky pomôže len minimálne.

Podľa agentúry program zvýši príjmy stavebných firiem a bánk, zároveň však poškodí britskú ekonomiku. Ratingová spoločnosť predpokladá, že program môže negatívne ovplyvniť celkový suverénny dlh, uviedol The Guardian.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 21:27