StoryEditor

Za Megaupload skončil vo väzení. Teraz Kim Dotcom mieri na burzu

25.03.2014, 15:19
Autor:
slsl
Zakladateľ kontroverzného serveru Megaupload má na krku políciu. To mu ale nebráni byť na burze.

Polícia ho stíha v niekoľkých krajiných od USA až po Nový Zéland a za porušovanie autorských práv mu hrozí pokuta až 500 miliónov dolárov. Napriek tomu podniká ďalej. Kim Dotcom, zakladateľ kontroverzného projektu Megaupload prišiel iba minulý rok s novým serverom na ukladanie dát s názvom Mega. A teraz zvažuje jeho uvedenie na burzu.

Pre radosť investorov

Spoločnosť Mega vstúpi na novozélandskú burzu cestou spätného prevzatia. Znamená to, že odkúpi všetky akcie firmy TRS Investments, ktorá už na burze je, takže sa automaticky dostane medzi obchodované tituly bez toho, aby absolvovala komplikovaný proces takzvaného IPO- primárnej ponuky akcií. Obe firmy dnes prevzatie potvrdili na tlačovej konferencii. Dohoda ocení Dotcomovu firmu na 179 miliónov dolárov. Kim Dotcom už nie je šéfom ani majiteľom firmy, takže oficiálne mu zisk z nej nepatrí. Jeho manželka Mona však vlastní asi 26,5 percentný podiel vo firme Mega. „Rapídny rast tržieb našej firmy vzbudil veľký záujem potenciálnych investorov. Vstupom na burzu na Novom Zélande umožníme týmto investorom participovať na úspechu spoločnosti Mega,“ uviedol šéf firmy Mega v oficiálnom tlačovom vyhlásení.

Sledovaný miliardár

Kim Dotcom, zakladateľ a bývalý šéf spoločnosti Mega je známy najmä pre aféru s porušovaním autorských práv na jeho serveri Megaupload. Používatelia si tu medzi sebou zdieľali nelegálnu hudnu a filmy. Úrady server Megaupload zablokovali a Kima zatkli. Proces ale stojí kvôli údajnému odpočúvaniu a sledovaniu Kima Dotcoma. Fínsko-Nemecký podnikateľ, ktorý žije na Novom Zélande sa nedávno dostal do pozornosti aj v súvislosti s virtuálnou menou Bitcoin, keď sa na Twitteri „priznal“ k jej autorstvu.

01 - Modified: 2006-03-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: OHLAS Ku koncentrácii letísk
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 08:47