StoryEditor

Giganty zažívajú v Rusku čierne týždne

25.08.2014, 00:00
Konflikt na Ukrajine. Obmedzenia spôsobili mnohým západným firmám v Rusku prepady ziskov či dokonca zatváranie pobočiek.

Prepad akcií, slabá predajnosť či dokonca zatváranie pobočiek. Taká je súčasná realita mnohých západných firiem, ktoré pôsobia v Rusku. Doplatili totiž na prehlbujúci sa konflikt na Ukrajine a na kolá vzájomných sankcií. Najväčšie straty pritom hlásia také veľké svetové giganty ako McDonald´s či výrobca nápojov Coca-Cola, pre ktoré je Rusko významným trhom. „Obchodné vojny je to najhoršie, čo môže byť. Ani krízový rok 2008 nespôsobil obchodné vojny a v konečnom dôsledku je to kontraproduktívne a znižuje sa nimi efektivita,“ hovorí pre HN Lukáš Lóci, analytik spoločnosti Capital Markets. Pôvodne mienené sankcie proti jednotlivcom, ktorí narušili územnú celistvosť Ukrajiny, sa tak nakoniec obrátili na firmy. Tie dnes na konflikt totiž doplácajú najviac. Zhoršilo sa to najmä po ruských odvetných opatreniach, keď Rusko zakázalo dovoz niekoľkých potravín z EÚ, čo výrazne zasiahlo samotných producentov, ktorí brali Rusko ako svojho dôležitého obchodného partnera. Okrem potravinárskeho odvetvia však na sankcie doplácajú už aj prvé automobilky. Prinášame vám zoznam 10 firiem, ktoré v dôsledku sankcií podľa CNN Money najviac doplatia na konflikt.

1.McDonald ´s

Reštaurácie rýchleho občerstvenia zažívajú v posledných týždňoch v Rusku rad kontrol od ruských regulátorov. Len minulý týždeň zavreli ruské úrady tri pobočky McDonald´s vrátane najznámejšej pobočky na Puškinovom námestí, čo bol prvý McDonald ´s po páde Sovietskeho zväzu. Dôvodom zatvorenia boli nevyhovujúce hygienické normy.

2. Coca-Cola

Hoci celosvetovo si firma za posledný štvrťrok polepšila v predajnosti svojich výrobkov, v Rusku je to práve naopak. Zisky spoločnosti v Rusku, Bielorusku a na Ukrajine totiž padali. Spoločnosť pritom za hlavný dôvod prepadu svojich ziskov v tomto regióne priamo označila ekonomickú nestabilitu.

3. Carlsberg

Problémy na východe Európy hlási aj výrobca dánskeho piva, ktorý dopláca na klesajúcu spotrebu piva. Calsberg tak v regióne len za prvý polrok stratil šesť až sedem percent na predajnosti svojej značky. „Najnovšie ukazovatele naznačujú, že podmienky na Ukrajine začínajú byť väčšou výzvou a sú neisté. Budeme musieť robiť rozhodnutia a prispôsobiť štruktúru nákladov s cieľom zabezpečiť silný a výnosný biznis vo východnej Európe,“ povedal Jorgen Rasmussen, prezident a výkonný riaditeľ Calsbergu.

 

4. Adidas

Znížený dopyt a prepady ruského rubľa sa dotkli aj nemeckého výrobcu športového oblečenia. Ten už v júli avizoval, že nebude ďalej expandovať do Ruska, práve naopak. Niektoré pobočky sa rozhodol zatvoriť. Spoločnosť zasiahli aj prudké prepady akcií, keď len v júli sa prepadli o 20 percent. „Nedávna zmena v ruských rubľoch, ako aj zvýšenie rizika spotrebiteľskej dôvery aj samotných výdavkov spotrebiteľov vedie k vyššiemu riziku podnikania v tejto oblasti,“ povedala spoločnosť.

5. Volkswagen

Dôsledky sankcií sa začali negatívne odrážať aj na automobilkách. Nemecká značka totiž za prvý polrok zaznamenala prepad predaja o osem percent. Podobný čierny scenár bol aj pri akciách spoločnosti – tie sa od začiatku roka prepadli o 13 percent. A to aj pre politické napätie, ktoré prevláda v regióne.

6. Ford

Automobilový trh v Rusku začal klesať od začiatku roka a znepríjemňuje tak situáciu zahraničným výrobcom automobilov, ktoré pôsobia v krajine. Americká automobilka má v Rusku tri továrne, ktoré už avizujú nižšie predaje, ako aj problémy so oslabujúcim sa rubľom. Dotklo sa to aj samotných pracovných miest – tie zoškrtala o 950 pozícií.

7. Renault

Trojicu najviac zasiahnutých západných automobiliek uzatvára francúzska značka Renault. Tá už upozornila svojich investorov na slabší ruský trh. Pritom je však pre automobilku tretím najväčším obchodným predajom.

8. British Petroleum

Britská energetická spoločnosť je významne prepojená s ruským Rosnefťom. Briti totiž vlastnia takmer 20 percent ruskej spoločnosti, na ktorú Američania uvalili sankcie. Aj práve preto sa obávajú možného efektu na spoločné podnikanie. „Ak sa uložia ďalšie medzinárodné sankcie na Rosnefť alebo Rusko, mohlo by to mať významný negatívny vplyv na náš vzťah, naše obchodné a strategické ciele v Rusku, takisto aj na našu finančnú situáciu a prevádzkové výsledky,“ napísala British Petroleum vo svojej finančnej správe za druhý štvrťrok.

9. Société Générale

Prehlbujúci sa konflikt na Ukrajine a studenšie vzťahy medzi Ruskom a Západom zasiahli aj bankovníctvo. Zisky ruskej pobočky francúzskej banky Société Générale spadli v druhom štvrťroku až o 36 percent.

10. Danone

Desiatku najviac zasiahnutých západných firiem uzatvára francúzsky potravinový výrobca. Objemy predaja za prvý štvrťrok spoločnosti klesli o 1,9 percenta. V dôsledku oslabeného rubľa a silnej inflácie musel výrobca francúzskych mliečnych produktov pristúpiť dokonca k zvyšovaniu cien.

01 - Modified: 2006-09-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Slavia Capital investuje do malých lietadiel
01 - Modified: 2022-03-24 17:51:48 - Feat.: - Title: Konflikt na Ukrajine spôsobí búrku vo svetovej ekonomike. Rast bude tento rok viac ako dvakrát slabší 02 - Modified: 2022-03-14 08:36:12 - Feat.: - Title: Situácia v meste Luck po bombardovaní letiska 03 - Modified: 2022-03-11 20:21:55 - Feat.: - Title: Vypnutie dezinformačných webov je správny krok, na vysvetľovanie princípov propagandy nie je čas (rozhovor) 04 - Modified: 2022-02-28 16:00:24 - Feat.: - Title: Povolávací rozkaz na Ukrajinu alebo pracovná zmluva na Slovensku? Advokát vysvetľuje, čo má prednosť 05 - Modified: 2022-02-24 20:23:22 - Feat.: - Title: Rozhovor s Ruskou Annou: Veľmi sa hanbím za svoju krajinu, polovica mojich príbuzných sú občania Ukrajiny
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 08:46