StoryEditor

O peniaze vás oberú aj cez telefón

21.08.2013, 00:00
Špekulanti lákajú na pochybné investičné príležitosti. Stačí zaplatiť len poplatok.

Zavolajú vám a budú hovoriť o veľkej príležitosti. Práve teraz môžete predajom akcií ohromne zarobiť. Stačí naozaj málo. Zaplatiť poplatok, ktorý sa vám niekoľkonásobne vráti z dividendy. Nemáte váhať, podobná ponuka sa už nezopakuje.

Presne takto lákajú na pochybné investičné príležitosti rôzni špekulanti. „V prvom rade treba preveriť správnosť informácií uvedených v ponuke navrhovateľa,“ upozorňuje riaditeľ TRIM Broker Martin Moravčík. Akcionár by mal kontaktovať spoločnosť, ktorá jeho akcie vydala, prípadne účtovníkov a daňových poradcov.

Útok na psychiku
Príkladom premysleného zavádzania sú tzv. boiler rooms. Ide o firmy, ktoré na vás zaútočia osvedčenými frázami, aby ste si mysleli, že máte na dosah výhodný obchod. Ak vás raz zlomia, už sa ich nezbavíte.

Môžu vám ponúknuť akcie firmy, o ktorej budú vyhlasovať, že je nádejná a prinesie vám rozprávkové peniaze. To, že nevykonáva žiadnu činnosť a nemá majetok, vám však nespomenú. Alebo to urobia rafinovanejšie a ponúknu akcie firmy so zvučným menom. Získajú si vašu dôveru a potom z vás vytiahnu rôzne poplatky.

Peniaze do vrecka
Druhou možnosťou je neuskutočnenie obchodu, tzv. bucket shop. Klienti zadajú pokyn na nákup alebo predaj cenných papierov, no obchodník ho nezrealizuje. Ziskovým klientom vyplatí peniaze a tie od stratových, ktorých býva viac, si ponechá. Ak podvodník využije boiler room a bucket shop súčasne, môže prísť k zaujímavým peniazom. Na nekalé obchody s cennými papiermi však môžu špekulanti doplatiť.

Ako vysvetľuje hovorca policajného prezídia Michal Slivka, v súvislosti s nimi sa možno dopustiť trestného činu kapitálového podvodu, ale aj podvodu ako takého. „Okrem majetkovej trestnej činnosti môže ísť aj o trestné činy proti hospodárskej disciplíne, napríklad o trestný čin skresľovania údajov hospodárskej a obchodnej evidencie alebo zneužívania informácií v obchodnom styku,“ hovorí. Trestné je aj falšovanie či neoprávnená výroba cenných papierov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 16:53