StoryEditor

Z eboly je zabijak banských gigantov. Ničí ich viac ako prepady na trhoch

20.11.2014, 13:25
Autor:
TASRTASR

Dynamický vstup západoafrických štátov, ktoré sú bohaté na rudy železných i neželezných kovov, sa na svetové trhy zatiaľ odkladá. Wall Street Journal Deutschland informuje, že je to jeden z priamych ekonomických dôsledkov epidémie eboly v tejto časti kontinentu.

Pohroma prišla práve v čase, keď guinejská vláda po početných odkladoch dala súhlas na ťažbu železnej rudy zo svojho megaložiska.

Krachy a stupnuté investície

Koncern ArcelorMittal pripravoval za 1,4 miliardy eur otvorenie železnorudnej bane v Libérii. Teraz realizovanie projektu na neurčitý čas zastavil. Spoločnosť London Mining, ktorá bola jedným z najväčších investorov v Sierra Leone, minulý mesiac vyhlásila konkurz. Jej krach súvisel s epidémiou eboly, ale aj s prudkým poklesom cien rúd na svetovom trhu. Koncern Rio Tinto nepokračuje v sprístupňovaní ložiska železnej rudy v Guinei. Zastavil investíciu za 16 miliárd eur, lebo centrum bane sa nachádza v oblasti, v ktorej ebola zdecimovala počet jej obyvateľov.

Od brehov západoafrických krajín odplávali lode, ktoré mali dopravovať rudy do európskych a ázijských hút. Z oblasti odišli geológovia, mnohé obrovské banské stroje, ktoré už mali prinášať zisk, čakajú odstavené na svoju príležitosť. V libérijskom prístave Buchanan sa teraz nikto nezaujíma o veľký počet kontajnerov s materiálom a zariadeniami pre banské projekty.

Región, ktorý len nedávno prekonal obdobie vojenských konfliktov a politických svárov, vrhla ebola podľa politických pozorovateľov možno o desaťročie späť.

Zahraničný obchod krajín zasiahnutých ebolou klesol už najmenej o 10 %. Údaj uverejnila dánska logistická firma A.P. Moller-Maersk.

Miliardové straty

Svetová banka odhaduje, že ak sa ebola rozšíri aj do väčších štátov regiónu, konkrétne Pobrežia Slonoviny a Nigérie, hospodárske škody v západnej Afrike stúpnu na 26 miliárd eur.

Do zložitej situácie sa dostali aj investori, ktorí chceli sprístupniť ložiská rúd regiónu aj z iného dôvodu. Prepad ich cien súvisí s poklesom čínskeho dopytu po nich. Zisky banských spoločností klesli na minimum.

V utorok (18. 11.) sa prepadla cena železnej rudy na globálnom trhu na najnižšiu úroveň od roku 2009. Cena unce (31,1 g) zlata sa pohybuje tesne nad štvorročným minimom. Cena bauxitu v porovnaní s rokom 2011, keď bola najvyššia, klesla už o viac ako štvrtinu.

Niektoré banské firmy však vplyv hospodárskeho dôsledku eboly pokladajú za horší ako kolísanie cien surovín. Vírus zničil mnohé skúsené pracovné kolektívy. Na to sa posťažoval Tony Carr, šéf spoločnosti MonuRent. Firma bude musieť vyškoliť v Európe za 148 miliónov eur personál, ktorý sa postará o opravu a dodávky flotily nákladných áut a bagrov pre svoju libérijskej zlatú baňu.

Banským firmám sa nedarí získavať pracovníkov pre oblasti postihnuté ebolou. Ľudia odmietajú ísť za prácou, "lebo veľké nebezpečenstvo tam stále pretrváva".

 

01 - Modified: 2006-12-30 07:17:00 - Feat.: 0 - Title: ČR: Opitý únosca lietadla si nič nepamätá
01 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 02 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie 03 - Modified: 2024-03-20 19:26:24 - Feat.: - Title: Guvernér lotyšskej centrálnej banky súhlasí s odhadmi trhov na tri redukcie sadzieb ECB v tomto roku 04 - Modified: 2024-03-18 15:23:57 - Feat.: - Title: Slovensko sa po facke od investorov opäť vydalo na finančné trhy. Požičali sme si drahšie ako Grécko 05 - Modified: 2024-03-08 11:32:23 - Feat.: - Title: Ako zarobiť stámilióny na burze? Šancu majú aj bežní Slováci, v kurze je veriť Amerike
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 08:10