StoryEditor

Svet stále miluje dolár. Nič iné mu nezostáva

21.10.2013, 16:02
Autor:
dujduj
Zdá sa, že politické šarvátky v Kongrese, spojené s navýšením dlhového stropu USA, americkému doláru ako svetovej rezervnej mene vôbec neublížili.

Amerika len o šesť hodín unikla technickému bankrotu ale postavením dolára ako svetovej rezervnej meny to ani trochu neotriaslo. Americké dlhopisy sú naďalej jednotkou v bezpečných investíciách a dolár sa drží na výslní. Vo svojej analýze sa tomu venuje portál CNN Money.

Prečo trhy naďalej veria doláru? Nemajú inú možnosť

Dolár drží vo veľkom množstve veľa krajín a inštitúcií ako časť ich devízových rezerv. Tiež je medzinárodnou menou pre produkty obchodované na globálnom trhu, ako napríklad ropa a zlato. Amerika zo statusu dolára ako rezervnej meny ťaží tým, že nakupuje komodity za nižšiu cenu ako ostatné krajiny, ktoré musia zamieňať svoju menu pri každej kúpe a platiť transakčné náklady.

Svet a investori sú už síce frustrovaný z politických hier v USA ale nemajú na výber. Dolár je pre nich jedinou možnou voľbou.

Neexistuje žiadna iná rezervná mena. Podľa analytika Jasona DeSena z Strategas neexistuje nič, čo by ju aspoň vzdialene pripomínalo a mohlo dolár v budúcnosti nahradiť.

Politické hádky v USA však budú vo februári pokračovať a investori sa tak na pokojné dni na trhoch tešiť nemôžu. Dolár má ako rezervná mena náskok, o ktorý tak skoro nepríde. "Alternatívu za dolár nenájdeme za noc," uviedol stratég pre USA v spoločnosti Nomura George Goncalves. "Vytvorenie novej rezervnej meny môže trvať desať až dvadsať rokov. Ešte veľa peňazí pretečie rukami investorov, kým sa tak udeje," dodal Goncalves.

Čína cíti šancu

Čína je najväčším zahraničným držiteľom amerického dlhu a má najväčší záujem na vytvorení novej rezervnej meny. Najradšej by ako novú rezervnú menu videla juan. Minulý týždeň čínska tlačová agentúra Xinhua pokarhala Kongres za prieťahy pri schvaľovaní dlhového stropu. Zároveň pripomenula, že tieto rokovania sú dôvodom, prečo by mal svet pristúpiť k "de-amerikanizácii sveta", ktorý by nebol závislý na dolári.

Ale ako poznamenal Goncalves, Čína nie je schopná ponúknuť náhradu za dolár. Jej mena juan nie je pripravená dolár nahradiť. Čína nie je podľa Goncalvesa ochotná liberalizovať svoju menu. "Ak by sa stal teraz juan rezervnou menou, vznikli by riziká, ktoré by Čína nemohla kontrolovať, pretože tamojší finančný systém tak nie je vyvinutý," dodáva Goncalves.

Trhy katastrofu nečakali

Aj napriek tomu, že USA boli len pár hodín od bankrotu, investori neprepadli panike. Výnosy z amerických dlhopisov sa sotva pohli a akciovým trhom to pohlo len mierne.

Aswath Damodaran, profesor financií na Univerzite v New Yorku, si myslí, že prieťahy Kongresu pri navyšovaní dlhového stropu nič nemenia na pozícia dolára ako rezervnej meny.

Od zrútenia Lehman Brohers v roku 2008 si trhy uvedomili, že riziko držania amerických dlhopisov je minimálne. Americké dlhopisy sa zdajú stále bezpečnejšie ako dlhopisy iných krajín.

Pred desiatimi rokmi nikto nespochybňoval americké štátne dlhopisy. Boli úplné bezpečné. Od roku 2008 však vzrástli predpoklady, že americká vláda môže skrachovať. A aké boli dôsledky? Dopyt po dlhopisoch usa za posledné roky vzrástol a keď v roku 2001 ratingová agentúra S&P znížila rating USA,výnosy z dlhopisov klesli dokonca na najnižšiu hodnotu v histórii. Zdá sa tak, že amerických dolár z politických šarvátok v Kongrese dokonca ťaží a spolu s ním aj americké dlhopisy.

"Svet musí iba veriť, že Amerika a jej bankový systém je silný, aj napriek jeho zážitkom s možným bankrotom," dodal na záver Gocalves.  

01 - Modified: 2005-08-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Metabolický syndróm -- skrytá hrozba?
01 - Modified: 2024-04-19 15:45:48 - Feat.: - Title: Dolár oslabuje, po správe o útoku Izraela na Irán posilňuje švajčiarsky frank 02 - Modified: 2024-04-17 16:27:51 - Feat.: - Title: Americký dolár v reakcii na vyjadrenia predstaviteľov Fedu oslabuje 03 - Modified: 2024-04-16 11:45:04 - Feat.: - Title: Japonský jen je najslabší za 34 rokov 04 - Modified: 2024-04-13 11:03:26 - Feat.: - Title: Ako málo stačí na to, aby sa Európa dostala pred Ameriku 05 - Modified: 2024-04-05 21:34:13 - Feat.: - Title: Akcie v USA po správe o nezamestnanosti posilnili, dolárový index vzrástol
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 00:20