StoryEditor

Metabolický syndróm -- skrytá hrozba?

02.08.2005, 00:00

Všeobecní lekári by mali svojim pacientom pravidelne merať okrem krvného tlaku aj obvod pásu a v prípade potreby tiež odobrať krv na určenie hladiny tukov a cukrov.

Môžu tým odhaliť tzv. metabolický syndróm, komplex porúch, ktoré -- ak sa neliečia -- môžu sa rozvinúť do artériosklerózy alebo cukrovky a vyústiť až do infarktu alebo mozgovej porážky.
Metabolický syndróm je pomerne nový fenomén, ktorý so sebou prináša neustále sa zvyšujúca životná úroveň a doslovne "toxický" životný štýl. Medzi hlavné príznaky syndrómu patria nadváha, nižšia hladina "dobrého" cholesterolu, vyššia koncentrácia tukových častíc triglyceridov v krvi, vysoký krvný tlak (hypertenzia) a zvýšená hladina krvného cukru. Ak sa vyskytnú tri z týchto faktorov súčasne, ide o metabolický syndróm.

Ak máte metabolický syndróm, aké zdravotné problémy vás môžu trápiť?
-- poškodenie koronárnych (vyživujúcich srdcový sval) a iných ciev v organizme (artérioskleróza),
ktoré je dominantnou príčinou zlyhania srdca alebo mozgovej príhody,
-- zmeny v obličkách, ktoré ovplyvnia vylučovanie soli z organizmu, čo vedie k vysokému krvnému tlaku a srdcovo-cievnym ochoreniam,
-- zvýšenie hladiny triglyceridov, ktoré prispieva k zvýšeniu rizika srdcovo-cievnych chorôb,
-- zvýšené riziko porúch zrážania krvi,
-- spomalenie produkcie inzulínu, ktoré môže viesť k rozvoju ochorenia diabetes mellitus 2. typu (cukrovky) s následným rizikom pre organizmus (srdce, obličky, cievy, zrak, nervy).

Všeobecní lekári síce poznajú závažnosť jednotlivých príznakov, ale zatiaľ nemajú celkom vžité ich "skladanie" dokopy. Je potrebné zachytiť pacientov s metabolickým syndrómom včas a správnou liečbou predísť rozvoju závažných komplikácií v budúcnosti. Cieľom je posunúť sa od vrcholu ľadovca, ktorý predstavujú pacienti s kardiovaskulárnymi ochoreniami, k jeho "ponoreným častiam", kde sa nachádzajú pacienti s viacpočetnými metabolickými abnormalitami, ktoré zvyšujú riziko rozvoja kardiovaskulárnych príhod a diabetu 2. typu.
V otázkach metabolického syndrómu by sa mali vzdelávať aj samotní pacienti. Mali by vedieť, že ich neohrozuje len vyšší "zlý" cholesterol, ale že existuje aj iná porucha metabolizmu tukov. Taktiež obvod pásu by si mal každý merať sám a mal by vedieť, prečo je to dôležité. Následne by si pacienti mali v rámci preventívnych prehliadok nechať zmerať krvný tlak a odobrať krv na zistenie hladín tukov a cukru.

Zásadne zmeniť návyky
Základom liečby metabolického syndrómu je zásadná zmena životného štýlu, predovšetkým stravovacích návykov, zvýšenie pohybovej aktivity a zanechanie fajčenia. V prípade zlyhania režimových opatrení nastupuje farmakologická liečba. Univerzálny liek na liečbu metabolického syndrómu neexistuje. K dispozícii sú lieky, ktoré znižujú vysoký krvný tlak a zároveň pôsobia pozitívne na metabolizmus cukrov, a prípravky ovplyvňujúce poruchy metabolizmu tukov. Medzi týmito liekmi majú významné miesto tzv. hypolipidemiká -- lieky na úpravu hladín tukov (lipidov) v krvi.
Konkrétny liek na úpravu hladín tukov vyberajú lekári podľa profilu chorých. Pacientom s metabolickým syndrómom s nízkymi hodnotami "dobrého" HDL-cholesterolu a vysokými triglyceridmi pomáhajú fibráty, ktoré sa už viac ako 30 rokov používajú na liečbu porúch metabolizmu lipidov. Z nich sa najčastejšie predpisuje fenofibrát. Liek je dostupný v tzv. supra-mikronizovanej forme, ktorá zabezpečuje väčšiu využiteľnosť účinnej látky v tele. Vplyv fenofibrátu na zníženie úmrtnosti a výskytu ischemickej choroby srdca u diabetikov má ukázať štúdia FIELD (Fenofibrate Intervention and Event Lowering in Diabetes), ktorej prelomové výsledky sa očakávajú koncom tohto roku.
Viac informácií o metabolickom syndróme nájdete na stránke www.mets.sk.

Artérioskleróza
Ochorenie (kôrnatenie) tepien, keď sa v ich stenách ukladajú tukové látky a druhotne vápnik. Zanesené tepny so zhrubnutými stenami nie sú dostatočne pružné, ťažko sa rozťahujú, dochádza v nich k zvýšeniu krvného tlaku a prietok krvi do tkanív sa spomaľuje. Ak sú postihnuté vencovité tepny, nastávajú bolesti v hrudníku, ktoré sú zvyčajne prejavom anginy pectoris a ďalších srdcových ochorení. Artérioskleróza je v pokročilom veku najčastejšou príčinou infarktu srdca a mozgovej porážky.

Diabetes mellitus (cukrovka)
Ochorenie metabolizmu spôsobené nedostatkom inzulínu alebo jeho malou účinnosťou. Delí sa na dva základné typy: Diabetes mellitus 1. typu -- závislý od inzulínu, častejšie k nemu dochádza v detstve a väčšinou v dôsledku poruchy imunity. Nevyhnutnou súčasťou liečby je podávanie inzulínu, ktorý v tele úplne chýba. Diabetes mellitus 2. typu -- nezávislý od inzulínu, je to skôr ochorenie starších, najmä obéznych ľudí. Je spojený s inzulínovou rezistenciou, t. j. nedostatočným fungovaním inzulínu v tkanivách.

HDL-cholesterol
"Dobrý" cholesterol. Jeho pozitívna úloha spočíva v tom, že ho v krvi prenášajú veľké nosiče, ktoré nedokážu preniknúť stenou ciev, usadiť sa tam a zvyšovať tak riziko vzniku aterosklerózy. Na rozdiel od LDL-cholesterolu vysoká hladina HDL-cholesterolu môže zredukovať zlý efekt LDL cholesterolu. HDL-cholesterol pôsobí ako "vrátnik" -- prenáša prebytočný cholesterol z krvi späť do pečene (reverzný transport), kde sa následne odbúrava.

Hyperglykémia
Vysoká hladina glukózy (cukru) v krvi, najčastejšou príčinou tohto stavu je cukrovka (diabetes mellitus).

Hypertenzia (vysoký krvný tlak)
Jedno z najčastejších ochorení, ktoré je charakterizované zvýšeným tepnovým tlakom (nad hodnoty 130/80 mm ortuťového stĺpca) vo veľkom krvnom obehu.

Cholesterol
Tuk, ktorý je v prítomný v tele každého človeka. Je dôležitým stavebným prvkom buniek a hormónov. Asi 80 % cholesterolu produkuje pečeň, zvyšných 20 % skonzumujeme v strave.

Ischemická choroba srdca (ICHS)
Najčastejšie ochorenie srdca, ktorého podstatou je nedostatočné prekrvenie (ischémia) srdcového svalu. Pri tejto chorobe je narušené zásobovanie kyslíkom a živinami a odvádzanie splodín látkovej výmeny. Najzávažnejšou formou ICHS je infarkt srdca (infarkt myokardu). ICHS môže byť tiež príčinou arytmií a srdcového zlyhania.

LDL-cholesterol
"Zlý" cholesterol. V krvi sa prenáša malými nosičmi, ktoré vďaka svojim drobným rozmerom dokážu preniknúť takmer všade, teda tak do buniek, ako aj do stien ciev. Ak je LDL-cholesterolu nadbytok, ukladá sa práve v stenách ciev, a tak ich artérioskleroticky poškodzuje.

Triglyceridy
Tukové častice, ktoré sú jedným z najdôležitejších zdrojov energie pre prácu svalov. Ich zvýšená hladina v krvi je dôležitým rizikovým faktorom vzniku srdcovo-cievnych ochorení. Vyššie hodnoty triglyceridov v porovnaní s normou sú varujúcim signálom, že u pacienta je riziko kardiovaskulárnych ochorení. (r)

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/kvalita-zivota, menuAlias = kvalita-zivota, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
25. apríl 2024 20:45