StoryEditor

Orbán chystá svetový unikát. Daň z internetu

23.10.2014, 15:57
Autor:
slsl
Maďarsko ako prvé na svete zdaní používanie internetu. Čím viac budú surfovať, tým viac budú platiť.

Maďarsko pripravuje ďalší z neortodoxných návrhov zákona, na aké sa špecializuje vláda Viktora Orbána a jeho strany Fidesz. Náš južný sused sa plánuje stať prvou krajinou na svete, ktorá zdaní surfovanie na internete. Minister hospodárstva Mihály Varga predstavil návrh zákona, ktorý počíta s daňou 150 forintov (asi 50 centov) za každý prenesený gigabajt. Daň budú podľa návrhu odvádzať poskytovatelia internetu. Návrh je nadstavbou zákona o dani z telefonovania a sms správ, ktoré vláda zaviedla v roku 2011.

Koniec internetu v Maďarsku?

Eurokomisárka Neelie Kroes povedala denníku Financial Times, že takéto opatrenie môže doslova zničiť maďarskú digitálnu ekonomiku. „Jednostranná internetová daň nie je veľmi múdry nápad. Zvýši totiž cenu internetového pripojenia pre zákazníkov,“ povedala s tým, že Maďari sú v používaní internetu hlboko pod priemerom EÚ. „A táto daň im k lepšiemu výsledku nepomôže,“ dodala eurokomisárka.

Štátny tajomník Péter Banai predpokladá, že nová daň by mala priniesť do rozpočtu asi 20 miliárd forintov ročne, teda asi 71,5 milióna eur. Samozrejme, zákon vyvolal aj vlnu odporu. V deň jeho predstavenia sa proti nemu na Facebooku vytvorila skupina, ktorá za niekoľko hodín získala viac ako 6 000 členov. Najväčší maďarský operátor Magyar Telekom uviedol, že daň zvýši náklady o 100 miliárd forintov ročne a rozvoj dátovej infraštruktúry bude v jej dôsledku paralyzovaný.

Hovorca maďarskej vlády pre médiá povedal, že oponenti iba vyvolávajú hystériu. „Rovnaké náreky sme počúvali aj pred zavedením telekomunikačnej dane. Nič z toho sa nepotvrdilo, práve naopak.“

Bič na banky aj operátorov

Internetová daň je ďalším z nepopulárnych opatrení, ktoré zavádza Orbánova vláda s cieľom ozdraviť verejné financie a podľa jeho kritikov aj potrestať opozíciu. Začiatkom roka vláda donútila banky, aby vykompenzovala straty klientov, ktorí doplatili na pôžičky spred krízy v roku 2008. Predtým ich ešte zaťažila daň z finančných transakcií a windfall tax. Vláda tiež odobrila nové odvody zo zisku z reklamy, za čo si vyslúžila kritiku. Oponenti tvrdia, že je to prakticky cenzúra médií. Televíza RTL Klub dokonca podala sťažnosť na Európsku komisiu za diskrimináciu.

Ani Brusel nie je s krokmi vlády Fideszu spokojný. Eurokomisárka Kroesová dokonca uviedla, že ide o „snahu utíšiť spoločenský dialóg a útok na maďarskú demokraciu“. A aj napriek tomu, že má Orbánov kabinet mnoho odporcov vo svete, doma žne úspechy a jeho popularita rastie. V nedávnych komunálnych voľbách vyhral Fidesz primátorské kreslá vo všetkých veľkých mestách okrem jedného. Počas jeho tlačovej konferencie opäť vyhlásil, že chce ešte viac stlačiť banky.

Orbán nedávno vyhlásil, že by chcel z Maďarska vytvoriť „neliberálny štát“ po vzore Číny či Ruska. Jeho hovorca neskôr spresnil, že médiá jeho výroky zle interpretovali.

01 - Modified: 2006-11-28 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Míting v rytme evergreenov
01 - Modified: 2024-05-09 18:03:17 - Feat.: - Title: Čína je pilierom nového svetového poriadku, tvrdí Orbán a rozširuje jadrovú spoluprácu s Pekingom 02 - Modified: 2024-05-08 20:46:57 - Feat.: - Title: Maďarsko podporuje každú iniciatívu za mier, povedal Orbán Zelenskému 03 - Modified: 2024-05-06 10:33:11 - Feat.: - Title: Za tri mesiace sa stal Orbánovým vyzývateľom číslo jeden. Péter Magyar sa pustil do jamy levovej 04 - Modified: 2024-05-06 12:02:01 - Feat.: - Title: "Fidesz zradil občanov." Na demonštráciu Orbánovho kritika prišli do Debrecína tisíce ľudí 05 - Modified: 2024-05-01 14:43:00 - Feat.: - Title: Von der Leyenová pochválila Maďarov aj napriek tomu, že ju Orbánov Fidesz osočuje
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
10. máj 2024 20:25