StoryEditor

Larry Summers pomenoval najväčší problém Ameriky. Tá mu ďakuje

18.11.2013, 13:04
Autor:
adpadp
Bývalý prezident Harvardovej univerzity upozornil na neschopnosť Fedu zvládať zbrane, ktoré vlastní.

Bývalý prezident Harvardovej univerzity Larry Summers pomenoval najväčší problém americkej ekonomiky. Sú ním úrokové sadzby a neschopnosť vlády s nimi narábať. Larry Summers na konferencii Medzinárodného menového fondu vysvetlil, prečo sú úrokové sadzby najväčším problémom súčasnej americkej ekonomiky a ako ju vlastne ohrozujú, uviedol portál Business Insider.

Summersova reč, v rámci ktorej problém pomenoval, je mnohými ekonómami, medzi inými aj Krugmanom, vyzdvihovaná. Presne totiž definoval dôvody, prečo treba práve nástroj znižovania úrokových sadzieb prioritne riešiť a objasnil celú s tým súvisiacu problematiku.

Za posledných 50 rokov americká centrálna banka znižuje krátkodobé úrokové sadzby počas hospodárskej recesie za účelom naštartovania rastu. V súvislosti s tým však Fed vytvoril nový problém. Napriek výraznému zníženiu sadzieb sa totiž rast nezrýchľuje a ekonomické ozdravovanie je veľmi pomalé.

Fed svoju menovú politiku smeruje k naštartovaniu rastu hospodárstva, avšak jeho nástroje majú častokrát druhotné negatívne efekty. Fed musí napríklad pri manipulovaní so sadzbami myslieť na to, aby ľudia nezačali peniaze vyberať z bánk a namiesto toho ich držať v hotovosti doma.

Na ošetrenie voči týmto efektom Fed používa nekonvenčný program kvantitatívneho uvoľňovania, čím zníži dlhodobé úrokové sadzby, čo podporí rast investícií. Zníženie krátkodobých úrokových sadzieb je zase nástroj, ktorým chce Fed posilniť zamestnanosť krajiny počas recesie a prostredníctvom toho podporiť rast. Problém je, že toto výrazné opatrenie nie je krátkodobé a nedá sa len tak ľahko zastaviť.

Ak by totiž Ameriku v najbližších rokoch zasiahla ďalšia recesia, Fed by mal oveľa menšiu moc, ako s ňou bojovať. Sadzby totiž už na nule sú a Fed ich nemá kam ďalej posunúť, do mínusu ísť nemôže. Toto bola hlavná téma Summersovho prejavu, ktorý medzi odborníkmi vyvolal veľmi pozitívne ohlasy. Práve nízke úrokové sadzby sú najnebezpečnejšia zbraň, akú Fed vlastní. A nemá plán, ako s ňou narábať v prípade ďalších problémov.

 

01 - Modified: 2005-09-16 17:18:00 - Feat.: 0 - Title: Poľská konzervatívna opozícia chce vládnuť s koaličným partnerom
01 - Modified: 2024-04-18 08:22:28 - Feat.: - Title: Zbohom plánom na lacnejšie doláre aj dočasnosti cenových tlakov 02 - Modified: 2024-04-17 16:15:50 - Feat.: - Title: ECB bude mať údaje na verdikt o úrokových sadzbách v júni a júli, tvrdí člen výkonnej rady 03 - Modified: 2024-04-16 15:27:42 - Feat.: - Title: Lagardová ohlásila dobré správy: Európska centrálna banka čoskoro začne znižovať úrokové sadzby 04 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa vyvíja realitný trh u susedov? Česi majú lacnejšie hypotéky skôr ako my, odborník zdvíha varovný prst 05 - Modified: 2024-04-16 07:39:27 - Feat.: - Title: Peter Kažimír: Všetko je pripravené (komentár)
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 15:43