StoryEditor

Americké štáty dostali darček od Moody's

21.08.2013, 11:10
Ratingová agentúra Moody´s zlepšila po piatich rokoch výhľad ratingov amerických štátov.

Ratingová agentúra Moodys Investors Service zlepšila výhľad úverovej spoľahlivosti päťdesiatich amerických štátov. Teraz je tento výhľad "stabilný", čo je prvý zlepšenie po piatich rokoch, kedy bolo hodnotenie Moody´s "negatívne".

Moodys konštatovala, že neistota okolo škrtov federálnych výdavkov sa znížila, rast príjmov mnohých štátov prekračuje očakávania a rozpočtové rezervy sa zvyšujú. Agentúra však upozornila na to, že štátne rozpočty sa môžu naďalej stretávať s ekonomickými a fiškálnymi problémami.

Znižovanie federálnych rozpočtových deficitov môže brzdiť ekonomiky štátov v čase, keď zamestnanosť zostáva naďalej pod úrovňou pred poslednou hospodárskou recesiou. Rozpočty radu štátov budú naďalej škrtiť výdavky na štedré dôchodkové a zdravotné zabezpečenie štátnych zamestnancov. Oživenie verejných financií bude v niektorých štátoch brániť ekonomické zaostávanie, uviedla Moody´s.

Redakcia Patria Online ďalej odporúča:

Fed obmedzí nákupy už v septembri

Postaví ekonóm z Chicaga Indiu na nohy?

Podrobnejšie o európskom oživení

Moody´s zhoršila výhľad úverovej bonity štátov ako celku na negatívy v roku 2008, kedy štátne rozpočty prvýkrát zasiahla recesia a príjmy takmer všetkých štátov sa prepadli na dlhodobé minimá. Štáty obmedzili výdavky, niektoré zvýšili dane a obrátili sa na federálnu vládu o pomoc. Oživenie ekonomiky je teraz nerovnomerné a vedú v ňom štáty bohaté na zdroje a tie, ktoré neuvaľujú vysoké dane.

Spojeným štátov už nehrozí zo strany Moody´s Investors Service zníženie najvyššieho možného ratingu "Aaa", uviedla agentúra k hlavnému ratingu krajiny už v júli tohto roka. Zlepšila výhľad hlavného ratingu z negatívneho na stabilný. Svoje rozhodnutie odôvodnila prekvapivým poklesom federálneho deficitu.

Patria Online

Obchodovanie: www.patria-direct.sk

Spravodajstvo: www.patria.cz

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 22:48