StoryEditor

Veľký deň pre Grécko. Atény dúfajú, že dostanú z Bruselu dobré správy

11.05.2015, 11:07
Autor:
SITASITATASRTASR
Ministri financií krajín eurozóny však uzavretie dohody v pondelok vylučujú s tým, že príliš veľa otázok ostáva nevyriešených.


Grécka vláda naďalej dúfa, že stretnutie ministrov financií krajín eurozóny (Eurogroup) v pondelok prinesie pokrok v rozhovoroch s veriteľmi. V nedeľu to uviedol predstaviteľ gréckej vlády. Mohli by sa tak zmierniť problémy Grécka s likviditou.

Ministri financií krajín eurozóny však uzavretie dohody, ktorá by uvoľnila pomoc pre Grécko, v pondelok vylučujú s tým, že príliš veľa otázok ostáva nevyriešených.

„Dúfame, že zaznamenáme významný pokrok v stanovisku Eurogroup, ktorý bude pozitívnym náznakom, pokiaľ ide o vyhliadky na dosiahnutie konečnej dohody,“ povedal grécky vládny predstaviteľ, ktorý si neželal byť menovaný. „Dôležité je dostať signál, že stagnácia vo financovaní sa končí,“ doplnil. Grécko a predstavitelia veriteľov, teda Medzinárodného menového fondu (MMF) a EÚ, majú spory týkajúce sa rozpočtu, trhu práce a dôchodkového systému.

Čakajú pokrok
Rokovania medzi Gréckom a jeho veriteľmi z eurozóny dnes musia priniesť pokrok, ale nebudú rozhodujúce. Vyhlásil francúzsky minister financií Michel Sapin pred odchodom do Bruselu na stretnutie s kolegami z eurozóny. Informovala o tom agentúra Reuters.

Takzvaná Euroskupina, neformálne združenie ministrov financií eurozóny, dnes bude hodnotiť, ako Grécko pokročilo pri zavádzaní úsporných opatrení a reforiem. Veritelia totiž žiadajú od vlády v Aténach, aby prijala také opatrenia, ktoré jej pomôžu stlačiť dlh na udržateľnú úroveň. To je podmienkou pre uvoľnenie zvyšných 7,2 miliardy eur zo záchranného balíka.

Deadline sa blíži
Grécko je pritom pod veľkým tlakom. Už v utorok 12. mája má totiž splatiť Medzinárodnému menovému fondu (MMF) 750 miliónov eur z finančnej pomoci.

Aj keď je dnešné zasadanie Euroskupiny veľmi dôležité, nebude podľa Sapina rozhodujúce, čo znamená, že finálnu dohodu s Gréckom dnes neočakáva.

Dodal, že obe strany potrebujú ešte pár dní alebo týždňov na dosiahnutie konečnej dohody o reformách a úsporných opatreniach. Sapin nepochybuje o tom, že na oboch stranách rokovacieho stola je politická vôľa dohodnúť sa. Nemá preto obavy a verí, že rokovania prinesú výsledok. Odmietol však špekulovať o tom, kedy by k tomu mohlo dôjsť. Pripomenul, že je to komplikovaný a chúlostivý proces a Grécko je pod veľkým tlakom.

01 - Modified: 2007-05-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: UDALOSTI
01 - Modified: 2021-12-29 11:39:49 - Feat.: - Title: Potápačom v Grécku sa naskytol zaujímavý objav. Pochádza z druhej svetovej vojny 02 - Modified: 2021-08-07 11:01:38 - Feat.: - Title: Slovensko poskytne pomoc Grécku pri hasení požiaru. Úrady nariadili evakuáciu 03 - Modified: 2021-08-07 10:46:35 - Feat.: - Title: Slovenskí hasiči pomôžu Grékom v boji s ničivými požiarmi 04 - Modified: 2021-07-26 12:24:33 - Feat.: - Title: Krajina sa pripravuje na extrémne horúčavy. Teploty sa vyšplhajú až na 40 stupňov 05 - Modified: 2021-07-17 13:23:07 - Feat.: - Title: Pre koronavírus im zakázali hudbu. Tento ostrov zavádza prísne nariadenia z dôvodu nárastu prípadov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 07:50