StoryEditor

Grécko stále dúfa. Varufakis zamieril do Berlína a vyjednávači do Bruselu

08.06.2015, 15:30
Autor:
TASRTASR

Grécky minister financií Janis Varufakis označil dnešné stretnutie so svojím najväčším oponentom nemeckým rezortným kolegom Wolfgangom Schäubleom za "produktívne". Informovali o tom agentúry Reuters, AP a DPA.

Aténam sa nedarí dosiahnuť dohodu s veriteľmi, ktorí za finančnú pomoc žiadajú od Grécka ďalšie škrty vo výdavkoch štátu a pokračovanie reforiem aj privatizácie.

Finančné trhy majú obavy, že sa Grécko s veriteľmi včas nedohodne a bude nútené vyhlásiť štátny bankrot. Hrozí mu tak odchod z eurozóny.

"Dr. Schäuble a ja sme mali dlhú a produktívnu konverzáciu. Toto sú náročné chvíle pre Európsku úniu a zvlášť pre eurozónu," povedal Varufakis novinárom po skončení stretnutia na nemeckom ministerstve financií.

Dodal, že konverzácia prebiehala v mimoriadne priateľskom ovzduší a so svojím kolegom sa zhodol na tom, že je potrebné hľadať riešenie, ktoré bude prijateľné pre Grécko aj jeho veriteľov.

Na záver vyhlásil, že dohoda je potrebná pre udržanie celistvosti eurozóny a je zásadná aj pre EÚ.

Nemecké ministerstvo financií ani jeho šéf sa k schôdzke nevyjadrili. Hovorca nemeckého úradu uviedol, že rokovania boli dôverné.

Varufakis sa v Berlíne zúčastní aj na verejnom podujatí, na ktorom sa chystá predložiť svoje argumenty v prospech zmiernenia gréckeho dlhu.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Francois Hollande mali v sobotu telekonferenciu s gréckym premiérom Alexisom Tsiprasom, ktorý v piatok (5.6.) označil najnovší návrh reforiem od veriteľov za "absurdný".

Ľavicová vláda v Aténach odmieta ďalšie škrty vo výdavkoch, no aj Berlín naznačil, že v tomto bode neustúpi. Grécko totiž potrebuje stlačiť dlhy na udržateľnú úroveň a bez šetrenia sa to nedá.

Grécky premiér sa v stredu 10. júna chystá do Bruselu na stretnutie s európskymi lídrami.

Medzitým do Bruselu odcestoval tím gréckych vyjednávačov, aby preskúmal, "do akej miery sa názory veriteľov a Atén zhodujú". Obe strany si minulý týždeň vymenili svoje návrhy reforiem, ktoré sa zásadne líšia. Zatiaľ čo veritelia požadujú škrty vo výdavkoch (vrátane výdavkov na dôchodky), reformy a privatizáciu, vláda v Aténach je však čo sa týka škrtov ochotná akceptovať iba zoškrtanie svojho dlhu.

Hovorca gréckej vlády Gabriel Sakellaridis dnes vyhlásil, že Atény považujú svoj 47-stránkový návrh za východiskový bod pre ďalšie rokovania o dohode. Uviedli však, že tím vyjednávačov preskúma všetky možnosti, ako dosiahnuť dohodu s veriteľmi, a je pripravený rokovať až do konca júna, keď vyprší platnosť záchranného programu pre Grécko.

Čo sa týka prípadného predĺženia záchranného programu, Sakellaridis povedal len toľko, že všetky možnosti sú otvorené a sú predmetom diskusie.

01 - Modified: 2007-06-20 11:38:51 - Feat.: 0 - Title: Automobilka Kia spustila výrobu dalšího modelu
01 - Modified: 2024-04-15 11:30:00 - Feat.: - Title: Bruno Mars, Nicolas Cage či 50 Cent. Tieto celebrity nevedeli narábať s peniazmi a o všetko prišli 02 - Modified: 2024-01-29 18:02:53 - Feat.: - Title: Vlastník niekoľkých najvýznamnejších obchodných domov v Nemecku vyhlásil bankrot 03 - Modified: 2024-01-05 07:36:35 - Feat.: - Title: Končí veľký výrobca alkoholu, na trhu bol 75 rokov. Čo dohnalo producenta likérov a destilátov ku krachu? 04 - Modified: 2023-12-22 12:20:09 - Feat.: - Title: Trumpov bývalý právnik Giuliani vyhlásil osobný bankrot, musí vyplatiť krivo obvinené úradníčky 05 - Modified: 2023-11-07 17:31:57 - Feat.: - Title: Koniec éry startupov: Ani raz neboli v zisku, aj tak z nich vyrástol gigant. Teraz prišiel tvrdý pád
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 20:35