StoryEditor

Fed otriasol Áziou. Hrozí jej finančná kríza

02.09.2013, 16:00
Autor:
dujduj
Ázia začína mať kvôli uťahovaniu politiky Fedu vážne problémy. Hrozí finančná kríza.

Ázia sa kvôli možnému uťahovaniu finančnej politiky Fedu dostala do vážnych problémov. Jej finančná zraniteľnosť narastá a približuje sa úrovniam, na ktorých bola v roku 1997. Teda v čase, kedy ju zasiahla finančná kríza.

Situácia môže podľa analytika Jiřího Tylečeka z X-Trade Broker do finančnej krízy opäť dospieť. "Bude záležať na politických rozhodnutia. Hlavne zo strany Fedu," uviedol Tyleček.

Jednou z krajín, ktorá je najviac ohrozená je Singapur. Ten doteraz odolával vrave, ktorá sa prehnala rozvíjajúcimi sa trhmi.. Vyplýva to z analýzy Bank of America Merril Lynch (BAML).

Veľké problémy ázijských krajín sú podľa Tylečeka spôsobené najmä úbytkom likvidity na finančných trhoch spôsobeným uťahovaním menovej politiky americkou centrálnou bankou. "Likvidita najskôr opúšťa projekty v rozvojových a rizikových krajinách. Vyššia cena peňazí teda ohrozuje najviac rozvíjajúce sa štáty, ktoré naopak v časoch prosperity z nízkych úrokov najviac profitujú," dodáva Tyleček.

Singapur, India a Malajzia majú najchudobnejšie skóre medzi hlavnými ázijskými trhmi okrem Japonska. Finančná zraniteľnosť sa meria 10 faktormi, medzi ktoré patrí rast úverov, rozdiel medzi kreditným a hospodárskym rastom, výnosy z finančných zásob a stav bežného účtu.

V uspokojujúcej kondícii sú podľa správy najmä Čína, Hong Kong a Indonézia. Obrovské deficity bežného účtu a nedostatok dôvery investorov v schopnosti vlád zabezpečiť potrebné štrukturálne reformy môžu podľa správy spôsobiť veľké problémy aj v Indii a Indonézii.

Áziu rovnako ako ostatné rozvíjajúce sa trhy zasiahol odliv likvidity spôsobený odchodom Fedu z uvoľnenej peňažnej politiky. Investori prídu o lacné peniaze, ktoré im dodávali odvahu investovať v rizikovejších trhoch. Teraz chcú svoje peniaze uložiť do bezpečia, ktoré predstavuje najmä Európa a USA. 

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 18:31