StoryEditor

Putin má nový plán. Na Krym chce prilákať investorov

31.03.2014, 13:51
Autor:
tasr, stltasr, stl

Ruský prezident Vladimir Putin podpísal dnes výnos o vzniku ministerstva pre záležitosti Krymu a za jeho šéfa vymenoval Olega Savelieva, doterajšieho námestníka ministra ekonomického rozvoja. Informovala o tom agentúra ITAR-TASS.

Časť členov ruskej vlády na čele s premiérom Dmitrijom Medvedevom dnes zasadá v krymskej metropole Simferopol.

Medvedev na zasadaní vyhlásil, že Rusko chce, aby sa Krym stal špeciálnou ekonomickou zónou a ponúkal daňové úľavy, minimalizoval administratívne prekážky a vytváral priaznivé podnikateľské prostredie, čím by prilákal investorov.

Naším cieľom je, aby sa polostrov stal čo najatraktívnejším pre investorov, aby mohol generovať dostatočné príjmy pre svoj vlastný rozvoj," vyhlásil Medvedev.

Pre Rusko, ktoré zápasí s pomalým rastom a kvôli anexii polostrova čelí sankciám Západu, je pripojenie Krymského polostrova s jeho dvoma miliónmi obyvateľov dodatočnou finančnou záťažou, konštatovala agentúra Reuters.


Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) a premiér Dmitrij Medvedev. Snímka: Reuters

Ruský premiér dnes informoval, že dôchodky pre obyvateľov Krymského polostrova sa budú v nasledujúcich mesiacoch zvyšovať postupne, kým nedosiahnu úroveň ako vo zvyšku Ruska. Sľúbil tiež obnovu ciest a ďalšej infraštruktúry.

Medvedev poznamenal, že Krym má predpoklady na to, aby sa stal sebestačným a mal príjmy z cestovného ruchu, čomu pomôžu aj spomínané opatrenia pripravované ruskou vládou. V súvislosti s tým dnes vyzval úrady a štátne organizácie, aby motivovali svojich zamestnancov stráviť letnú dovolenku na Kryme, pričom apeloval, aby letenky na Krym stáli menej než do obľúbených letovísk ruských turistov v Bulharsku či Turecku.

Krymská republika a mesto Sevastopol sa stali subjektmi Ruskej federácie 18. marca, keď prezident Vladimir Putin a proruské vedenie polostrova podpísali v moskovskom Kremli zmluvu o ich pripojení k Rusku. Predchádzalo tomu 16. marca referendum o štatúte polostrova, v ktorom sa väčšina voličov vyslovila za jeho pripojenie k Rusku.

Nové ukrajinské vedenie i Západ referendum a jeho výsledky odmietli uznať a za ohrozenie územnej celistvosti a suverenity Ukrajiny uvalili sériu sankcií, ktoré sa dotkli ruských i krymských predstaviteľov.

01 - Modified: 2006-03-21 08:06:00 - Feat.: 0 - Title: NHL: Hráčmi týždňa Nylander a Vokoun
01 - Modified: 2024-04-18 11:43:39 - Feat.: - Title: Ukrajina potvrdila, že zasiahla vojenské letisko na Kryme 02 - Modified: 2024-04-17 18:37:52 - Feat.: - Title: Ukrajina útočila dronmi a raketami na ciele v Rusku a na Kryme, cieľom bola aj továreň na Tupolevy 03 - Modified: 2024-04-17 09:36:32 - Feat.: - Title: Celistvosť Ukrajiny je len teória. Rusko jej územie nevráti, vyhlásil Fico na eurovýbore 04 - Modified: 2024-04-04 16:30:00 - Feat.: - Title: Rusi usilovne budujú novú železnicu na Krym. Obíde zraniteľný most 05 - Modified: 2024-04-01 16:52:00 - Feat.: - Title: Po anexii Krymu a ruskej invázii stúpol počet štatutárov z Ukrajiny, tvrdí analýza
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 19:29