StoryEditor

Putinovi kamaráti majú problém. Američania im zmrazili viac ako pol miliardy

06.03.2015, 23:00
Americké úrady zablokovali trojici ruských bankárov aktíva za viac ako pol miliardy. Pre konflikt na Ukrajine.

Rekordnú sumu 640 miliónov dolárov zamrazili Spojené štáty americké dvom veľkým ruským bankám. Správu priniesol denník Wall Street Journal. Zmrazené aktíva sú pritom v rukách troch ľudí, bratov Arkadija a Borisa Rottenbergovcov a oligarchu Jurija Kovaľčuka.

Banky kontrolované tromi miliardármi a Putinovými blízkymi priateľmi v hodnote 640 miliónov dolárov boli zmrazené kvôli iniciatíve Ruska na vojnovom konflikte na Ukrajine,“ píše sa v denníku.

Najväčšiu stratu má Kovaľčuk

Najväčšiu stratu, 572 miliónov, zaznamenala Bank Rossyia, ktorú vlastní Kovaľčuk. „Táto suma predstavuje približne desať percent zablokovaných aktív na amerických účtoch, v prípade banky SMP približne o dve percentá,“ tvrdí pre HNonline.sk ekonóm Lukáš Lóci zo spoločnosti Capital Markets. Druhou výrazne zasiahnutou je banka SMP bratov Rottenbergovcov.

Tí sa spájajú okrem iného aj s kauzou financovania zimných olympijských hier v Soči. Americké finančné úrady navyše kontrolujú aj aktíva ďalších bánk, napríklad Sberbank, Moskovská banka, Gazprombank a ďalšie.

Okrem spomínaných bánk sa na sankčnom zozname nachádzajú aj ďalšie ruské spoločnosti, ktoré sú kontrolované Kremľom. Patrí tu napríklad plynárenský gigant Gazprom, Lukoil a Rosneft.


Ruský prezident Vladimir Putin. Snímka: Reuters

Pre samotných akcionároch týchto bánk, Jurija Kovaľčuka a bratov Rottenbergovcov však toto zmrazenie nepredstavuje príliš veľké riziko. „Sankcie voči Rusku by mali byť dôkladne premyslené, keďže Európa je do veľkej miery závislá od ruských energetických dodávok,“ tvrdí Lóci. Poukazuje aj na fakt, že sankcie sa nedotkli lotyšskej pobočky SMP Bank.

Ekonomika Ruska neustále spomaľuje

Ekonomika Ruska sa v poslednej dobe neustále spomaľuje. Podľa analytikov to nie je len dôsledok sankcií, ale aj klesajúcej ceny ropy. „Tieto vplyvy však nemajú na Rusko tak masívny dosah, a tak dokáže naďalej finančne podporovať separatistov na Ukrajine,“ uzatvára Lóci.

Prvé ruské banky a organizácie sa do prvého balíka sankcií zo západu dostali hneď po tom, ako Rusko v polovici marca minulého roku anektovalo Krym. Napriek vyhláseniam Moskvy, že referendum na Kryme ukázalo jasne, že tamojšie obyvateľstvo je za pripojenie k Rusku, medzinárodné spoločenstvo túto anexiu neuznalo, a začalo Rusko sankcionovať.

Odpoveď Ruska na seba nenechala dlho čakať. Rusko uvalilo začiatkom augusta sankcie na dovoz potravín a ďalších potravinárskych produktov z Austrálie, Kanady, Európskej únie, USA a Nórska.

01 - Modified: 2007-04-03 14:44:02 - Feat.: 0 - Title: Kinematograf Martina Šmatláka
01 - Modified: 2023-01-11 12:06:45 - Feat.: - Title: Veľký obrat na pumpách. Ceny palív sa vrátili do bodu, keď Rusi zaútočili na Ukrajinu 02 - Modified: 2023-01-10 17:35:06 - Feat.: - Title: Otočka na pumpách. Čo je za náhlym zdražením benzínu a zlacnením nafty 03 - Modified: 2023-02-03 07:54:26 - Feat.: - Title: Germanistka o nemeckej váhavosti: Obávajú sa aj jadrových zbraní či konfliktu s Ruskom 04 - Modified: 2022-05-04 09:05:46 - Feat.: - Title: Výnimka pre Slovensko a Maďarsko. Ruskú ropu budeme môcť nakupovať dlhšie ako ostatní 05 - Modified: 2022-04-20 09:55:09 - Feat.: - Title: Nechcené proroctvo: Sovieti v rozprávke z roku 1973 označujú "Z" za symbol fašizmu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 03:56